Klassvärvningen utan speltid – kan ändå stanna i HBK

Ynka 26 minuter, åtta mot Gais och 18 mot Brage – det är speltiden så här långt i Superettan för klassvärvningen Simon Lundevall som den 2 oktober anslöt till Halmstads BK som kontraktslös. Men trots det kan det ändå bli en fortsättning när HBK 2021 är tillbaka i Allsvenskan.

ANNONS
|

– Ja, vi får väl se, men det är inte alls omöjligt. Trots lite speltid stortrivs jag både med lagkompisarna, lagledningen och stan, säger den 32-årige yttermittfältaren efter säsongens sista fotbollsträningspass på Skedalaheds konstgräs.

– För det viktigaste för mig nu är att hitta tillbaka till mig själv och må bra igen efter ett rörigt år, där jag gjorde olika val som, med facit i handen, blev fel. Och det har jag gjort här så vi har bra samtal, jag och Magnus, fortsätter Simon.

Hoppfull om fortsättning

Magnus, det är naturligtvis HBK-managern Haglund, som också är hoppfull om en fortsättning för Lundevall:

– Vi trivs med Simon och han trivs här så vi är positiva till Simon. Jag gillar verkligen honom för han är en riktig poängspelare med spetskvalitéer som kan förändra och vinna matcher.

ANNONS

– Att han inte har fått så mycket speltid sedan han kom hit beror ju på att Emil (Tot Wikström) efter det hade sitt livs två bästa månader och helt enkelt var bättre. Men nästa år är det ju en ny giv, säger Magnus och räknar med att sätta sig ner och mer ingående diskutera en kontraktsförlängning i nästa vecka.

Det var under Haglunds tid som manager i Elfsborg som Simon också fick sitt stora genombrott med A-landslagsdebut (mot Finland) 2015 och 44 poäng varav 16 mål under säsongerna 2016–2018.

Problemen började

Men efter ett skadefyllt 2019, där Lundevall bara startade fem av matcherna, lämnade han inför den här säsongen Elfsborg för indiska NorthEast United.

Och med det började problemen. Bara några månader senare lämnade han Indien efter blott en match från start och hamnade i stället i grekiska Volos. Inte heller där blev tillvaron vad som Simon hade tänkt sig och fått löften om. Efter 1,5 månad var han tillbaka i Sverige, där han som kontraktslös fick dispens och kunde skriva korttidskontrakt med HBK den 2 oktober – samma dag som skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade klubben för norska Rosenborg.

– Så man kan väl säga att det som jag har lärt mig är att man vet vad han har, men inte vad man får. Och att jag verkligen har lärt mig att uppskatta det här hemma.

ANNONS

Debuten i HBK-tröjan gjorde han i Svenska cupen mot Hässleholms IF. Där blev det succé direkt med två mål och en assist när laget till slut vann med 5–1.

Men sedan dess har dörren till startelvan varit stängd med blott 26 minuters speltid.

– Vi har jag varit stabila och bara vunnit och vunnit så jag har förståelse för att Magnus då inte har ändrat laget även om jag självklart vill spela.

- Men jag känner mig ändå delaktig i avancemanget till Allsvenskan eftersom jag har försökt bidra med ökad konkurrens på träningen och stöttat killarna.

Mådde dåligt

Samma dag som HBK den 20 oktober skulle möta Norrby dök också ett orosmoln upp när Aftonbladet påstod att Lundevall på felaktiga grunder hade fått dispens – något som direkt dementerades av Magnus Haglund och sedermera också, efter egen utredning, av Svenska fotbollförbundet.

Fast det vill Simon helst inte prata om.

– Vi skiter i det, va? Jag har lagt det bakom mig och har bestämt att inte prata mer om det. För även om jag visste att allting hade gått rätt till så gjorde snacket om poängavdrag och alla som jagade mig ändå att jag mådde riktigt dåligt då.

I stället blickar Simon nu framåt.

ANNONS

Hur mycket i ditt beslut kommer det att spela in att HBK är tillbaka i Allsvenskan igen?

– Självklart betyder det väldigt mycket eftersom jag vill spela på så hög nivå som möjligt. Jag är 32 år och känner att jag har många år kvar.

Finns det några andra klubbar med i bilden?

– Ärligt talat så har jag inte ens funderat på det utan jag har fokuserat på att komma i form och må bra igen. Och nu känner jag mig i bra form och stark i kroppen.

Simon – som har installerat sig i en lägenhet i centrala Halmstad – känner heller inte att han har någon brådska.

– Nej, det får ta den tid det tar, men som sagt – jag stortrivs verkligen både med laget och stan och känner att jag här har hittat mig själv igen och mår bra. Så jag kör väl på med egen träning här ett tag innan jag åker hem till Eskilstuna och firar jul. Och sen får vi se...

ANNONS