Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Klart: Superettan och Svenska cupen skjuts upp

Superettan och Svenska cupen skjuts upp.
Svenska Fotbollförbundet följer klubbarnas önskemål.
– Vi hoppas verkligen att matcherna blir av, säger Halmias tränare Peter Blomqvist om cupmatcherna.

Under onsdagen enades klubbarna i Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam om att man vill skjuta fram seriestarten på de högsta nationella fotbollsserierna Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan och Elitettan till sommaren med anledning av coronaviruset.

Under torsdagen beslutade Svenska Fotbollförbundet även formellt att man följer klubbarnas önskemål.

Det betyder att Superettan, där HBK spelar, preliminärt startar i början av juni. HBK har redan valt att ställa in träningsmatcherna mot Landskrona och Elfsborg kommande två helger och HBK kommer även pausa de gemensamma träningarna efter fredagen fram till den 6 april.

– Vi tycker att vi under ett par veckor framåt ska försöka undvika sammankomster i största möjliga utsträckning. De närmaste veckorna är säkert avgörande för virusets utbredning och då vill vi bidra genom att hålla oss hemma, sa HBK:s tränare Magnus Haglund till HP under onsdagen.

Halmias stormöte i cupen skjuts upp

Även Svenska cupen, där Halmias damer har kvar att möta svenska mästarna FC Rosengård, skjuts fram i tiden med målet att återuppta spelet i anslutning till att serierna startar.

– Ett väntat besked i och med att vi inte fick spela förra lördagen. Vi får bara följa utvecklingen kring coronaviruset men Anders Tegnell (statsepidemiolog på folkhälsomyndigheten) var ju inte så förhoppningsfull att serierna skulle kunna spela i början av juni redan. Men vi hoppas verkligen att matcherna blir av, säger Halmia-tränaren Peter Blomqvist.

Exakta datum återstår att utarbeta för respektive serie vilket bland annat är beroende av speldatum för de europeiska klubbturneringarna. Där väntas Uefa komma med besked de närmaste dagarna.

Besked om förbundsserier dröjer

För övriga förbundstävlingar som division 1 damer (Halmia, Laholm, HBK), division 2 (Halmia) och 3 (Astrio, Laholm) på herrsidan har inte några beslut fattats än.

– Eftersom Elitettan och Damallsvenskan som är serierna närmast oss skjuts upp kan jag tänka mig att de gör en förändring hos oss också, säger Peter Blomqvist vars Halmia spelar träningsmatch mot Laholm borta på fredagskvällen.

Även Astrios herrar spelar som det ser ut i nuläget träningsmatch borta mot Onsala på söndag.

– Jag har inte hört något, men jag gissar att serien flyttas med alla andra svenska förbundsserier, säger Astrios tränare Peter Lindau.

LÄS MER: HBK-mittfältaren opererad – får specialschema

LÄS MER: Superettan kan flyttas till juni – HBK ställer in matcher

LÄS MER: EM i Halmstad skjuts upp – kan gynna hemmahoppet

Fler lokala sportnyheter hittar du här