Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stannar. Aboubakar Keita blir kvar i HBK säsongen ut.

Keita förlänger med HBK som jagar nytt

En viktig del i uppdraget ”Rädda Halmstads BK” för fortsatt allsvenskt kontrakt är på plats – klubben har förlängt lånet med FC Köpenhamns 19-årige mittfältstalang Aboubakar Keita säsongen ut.

– Det har gått väldigt snabbt på slutet, men vi är väldigt glada över att kunna knyta till oss en så ung och lovande spelare säsongen ut, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

– För oss var det väldigt viktigt att markera att vi inte tänker sitta och vänta hela sommaren utan att vi agerar direkt, fortsätter han.

HBK-tränaren Janne Jönsson, själv på resande fot, håller med:

– Ja, det här ska förhoppningsvis sända rätt signaler ihop med att vi nu också ska förstärka laget inför fortsättningen.

Förhandlingar har pågått en tid, men sent på måndagskvällen ska de sista pusselbitarna ha fallit på plats.

– Vi var överens där FCK är mycket nöjda över den utvecklingskurva han har fått här. Keita har både en stark fysik och en väldigt fin passningsfot. Han har också kommit in i laget alltmer, trivs och vill själv hjälpa oss att stanna kvar i Allsvenskan, säger Tony.

Den 19-årige ivorianen fick en tung start när arbetstillståndet gjorde att han missade premiären mot Östersund och att han sedan i sin andra match mot Malmö FF fick rött kort – något som innebar avstängning ytterligare två matcher.

Men när Keita väl fick kontinuitet i sitt spel växte han snabbt ut till en av lagets viktigaste spelare som Janne ser ännu större potential hos.

– Ja, han ställde ju till det för sig själv i början och fick ingen riktig spelrytm i början. Så i takt med mer speltid ser jag att vi ska kunna plocka ännu fler procent ur honom, säger Janne om ivorianen som för närvarande vilar sitt skadade knä och är på semester hemma i Elfenbenskusten.

Finns det någon förhoppning om att ”göra en Mathisen”, att lånet kan bli ett kontrakt?

– Inte i nuläget eftersom Keita har kontrakt fram till 2020. Men det kan kanske bli aktuellt längre fram för det viktigaste är ändå vårt fina samarbete med FCK, påpekar HBK-ordföranden.

Samtidigt intensifieras arbetet med att förstärka laget.

Enligt vad HP-sporten erfar handlar det om spelare både inom och utanför landets gränser där ett från början stort antal nu har blivit ett tiotal som ska studeras närmare.

– Vi diskuterar alla tänkbara åtgärder både i ett kortare och längre perspektiv. Och i det ingår naturligtvis även tränarstaben vars kontrakt löper ut efter den här säsongen, förklarar Karlsson.

Janne själv summerar den tunga våren:

– Vi är nära i många matcher, men för svältfödda på poäng och måste helt enkelt bli bättre för att få med oss det. Så kan vi lyfta oss ett par procent upptill att vi får in några förstärkningar så ser jag stora chanser till att vi ska reda ut det här.

I det efterlyser Karlsson också tuffare träningar:

– Ja, det ska smälla mer under träningarna för som man tränar så spelar man.

Och Jönsson håller med:

– Vi har pratat mycket om det, att höja intensiteten på träningarna utan att vi för den skull ska sparka ner varandra. Och där har Keita haft stor betydelse. För det har varit för lite blodsmak i båda straffområdena så här långt där vi inte tar kampen som har kostat oss poäng.

HBK-ordföranden vet att mycket arbete väntar och en lång säsong ligger framför laget. Men han är ändå hoppfull:

– Det är viktigt att inte drabbas av panik utan nu handlar det om att förbättra prestationen. För det är den som sedan genererar poäng.

Fler lokala sportnyheter hittar du här