Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/18

Kalmars kanoner knockade HBK

Halmstads BK:s måltorka fortsätter. Fjärde matchen i rad utan nätkänning betydde stryk med 0–2 (0–1) borta mot jumbon Kalmar FF – som avgjorde med två kanonmål.

Allsvenskan

Kalmar FF 2

Halmstads BK 0

– Det är små marginaler. Får vi ett mål så tror jag att det lossnar, men vi måste jobba med sista tredjedelen och vara ännu skarpare där, säger Alexander Ruud Tveter.

Den norske anfallaren satte HBK:s senaste allsvenska mål när han kvitterade till 2–2 borta mot Jönköping. Det var den 9 april. Därefter har laget spelat drygt sex timmars fotboll utan att hitta rätt igen.

Första maj-fajten på Guldfågeln arena var dessutom femte matchen i rad utan seger.

– Vi får inte i gång det spel vi önskar och klarar inte att spela oss till de stora målchanserna och så gör de mål på två kanonskott. Det känns som en helt jämn match och en match som vi borde ha fått med oss poäng i. Så det är väldigt tungt att förlora den med 2–0, tycker Tveter.

Men det fanns halvhyfsade HBK-lägen även i Kalmar. Framför allt ett distansskott från pausavbytaren Aboubakar Keita och ett närskott från likaledes inbytte Fredrik Olsson testade Kalmars reservmålvakt Lucas Hägg-Johansson i slutskedet.

Totalt sett höll HBK-offensiven och inte minst passningsspelet dock för låg kvalitet.

– Det var mycket slarvfel i första halvlek. Det blev bättre i andra, men inte bra nog, medger Alexander Ruud Tveter.

Mittfältaren Ivo Pekalski säger:

– Det här kanske är den sämsta prestationen vi har gjort i de matcher som har varit. Annars tycker jag generellt att vi har presterat ganska bra, men fått lite utdelning.

Vad vill du se förbättras?

– Vi får fokusera först och främst på det vi gör bra och koncentrera oss på att göra det ännu bättre och snabbare. Det känns som att vi kommer fram till ganska många farliga situationer, men att vi inte trycker dit den hela vägen. Det är en passning som fastnar eller så tar vi fel alternativ. Vi får bli lite mer effektiva, kliniska och cyniska i båda straffområdena.

Effektiviteten fanns hos Kalmar. De skadedrabbade smålänningarna låg sist i tabellen före avspark, men tog årets första seger efter två klassmål:

Melker Hallberg pangade in 1–0 från 35 meter rakt upp i krysset efter 32 minuter. Snyggt – men var fanns HBK-pressen?

Vid 2–0 efter 50 minuter skruvade Viktor Elm en frispark fem meter utanför straffområdet över HBK-muren och in via stolpen.

HBK:s rosa panter i målet, Isak Pettersson, nådde ingen av kanonerna.

– Det är två ganska okej avslut om man säger så. Men jag får titta på dem igen och se om det finns något jag kan göra, för jag vill utvecklas, säger han.

2–0-målet föregicks av två omtvistade situationer. Vissa HBK-ögon såg en blåsvart straffspark när Marcus Mathisen föll i duell med Kalmarbacken Marcus Thorbjörnsson i momentet före.

– Det kan bli straff, där är en klar touch. Men jag vet inte om jag springer in i honom eller tvärtom, säger Mathisen.

I frisparkssituationen som direkt ledde till målet föreföll Ivo Pekalski vara först på bollen i duellen med Romário.

– Jag vet inte, den är billig. Men det är domaren som dömer och det blev mål. Trist, säger HBK-mittfältaren.

Läs liverapporten i repris!