Andreas Johansson har upplevt roligare fotbollskvällar med sitt Halmstads BK.
Andreas Johansson har upplevt roligare fotbollskvällar med sitt Halmstads BK. Bild: Krister Andersson/Bildbyrån

Johansson efter 1–4: ”Där var de klokare och smartare”

Säsongens största förlust – i seriefinalen. Det var en dämpad Andreas Johansson som klev ut i höstmörkret utanför Örjans vall efter 1–4 mot Degerfors.
– De har sina styrkor i offensiven och det visste vi om, men de fick alldeles för mycket utrymme till att bedriva det spelet i dag, säger HBK-kaptenen.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Halmstads BK gick in toppmötet med elitfotbollens bästa försvarsfacit: bara åtta insläppta mål på 15 matcher tidigare i år.

Men Degerfors nätade, efter att ha förlorat hemma mot HBK med 0–2 i förra omgången, hela fyra gånger på Örjans vall – och hade gott om chanser att göra fler mål.

Andreas Johansson räddade själv en boll framför öppet mål från Ferhad Ayaz i första halvlek – men var också nära att själva peta in 1–0 till HBK efter en hörna precis före Degerfors första mål.

– Det är klart att det är jättetråkigt och jättetungt. Vi möter ett väldigt bra Degerfors i dag. Vår fina press som satt i förra matchen mot dem bet inte i dag utan vi kom framför allt i första halvlek efter. Vi reagerade i stället för att agera. Vi kom lite efter hela tiden, så vi kuggade inte riktigt i som vi ville, säger han.

ANNONS

Hade de ändrat något jämfört med senast som ställde till det för er?

– Nej, vi vet om precis hur de ska göra och var förberedda på allt. Så det var inget som var överraskande, absolut inte. Men det de gjorde mer denna gången kontra förra matchen var att de gick lite mer i djupled.

– När vi ville kliva, framför allt vi där bak, så var de lite smartare. Då kom det en som gick i djupled i hålet (mellan backlinjen och mittfältet, HP:s anm). Då blev det lite tveksamheter om man skulle våga kliva, för går du för tidigt upp och de lägger in den så är du väck. Där var de lite klokare och smartare. Men det hade vi ändå pratat om, att så borde de göra.

– Det handlar om förflyttningar. Det försvarsspel vi bedriver kräver mycket. När man tittar i första halvlek så vinner vi inte alls många dueller och då får de bollen oftare.

Hur påverkades ni av att högerbacken Edvin Kurtulus tvingades lämna återbud kort före matchen och fick ersättas av Alexander Berntsson?

– Det är klart att det inte är det bästa, men det är absolut ingen ursäkt. Alexander Berntsson går in och spelar högerback, som han aldrig har spelat, och efter de förutsättningarna gör han det jättebra. Det tycker jag absolut inte påverkar lagets insats.

ANNONS

Den goda nyheten är att det återstår 14 omgångar innan Superettan ska summeras. HBK är fortfarande med i den absoluta toppen och på en av de två allsvenska direktplatserna.

Men det finns förbättringspotential – även i offensiven.

Andreas Johansson säger:

– Vi måste våga äga bollen mer och ha mer rörelse, för äger du bollen så är du inne i matchen på ett annat sätt och då har du ett annat mod att spela ut. Framför allt i första halvlek så fick vi inte till det alls med det spelet.

LÄS MER:Tunga smällar för HBK – föll i finalen och back på sjukhus

LÄS MER:Försvarsmuren föll – nu måste HBK dra rätt lärdomar i jakten på Allsvenskan

LÄS MER:Bolljakten: Så skötte sig HBK:arna mot Degerfors

LÄS MER:HBK-anfallaren sjuk – han ersätter i seriefinalen mot Degerfors

ANNONS