Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Janne Anderssons HBK-öppning – efter avancemanget

Han stod på Örjans valls innerplan när Roy Hodgson hissades efter SM-guldet 1976.
Efter avancemanget till Allsvenskan lyfter förbundskapten Janne Andersson fram HBK:s betydelse för idrotten i Halmstad – och är öppen för en roll i klubben i framtiden.
– Halmstad som idrottsstad mår jättebra av det här, säger Janne Andersson.

Trots att det har varit en landslagstät höst för Sveriges förbundskapten Janne Andersson så har HBK-profilen sett i stort sett alla matcher med klubben under säsongen.

Och Janne Andersson, som var med och vann SM-guld 2000 som assisterande tränare till Tom Prahl och ledde HBK till stora silvret under sitt första år som huvudtränare 2004, gläds stort efter klubbens avancemang i år.

– Till att börja med ett stort stort grattis. Jag följer ju mitt kära HBK väldigt nära. Inte minst sedan Ante G (Andreas Johansson) kom hem och Magnus (Haglund), som är en kompis till mig, och Tobbe Arvidsson klev in har det blivit lite av det gamla HBK igen för mig, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Det är jätteroligt att det gått bra. Man har genomfört säsongen oerhört stabilt och konsekvent och det är ofta något som kännetecknar de lagen som hamnar högst upp.

– Halmstad som idrottsstad mår jättebra av det här.

Janne hyllar Haglund: ”Satt sin prägel”

Janne Andersson minns hur han en gång i tiden var med och rekryterade Magnus Haglund som ungdomstränare i HBK.

– Han var med som hjälptränare när vi hade fotbollsskolan Fotboll på lek på lördagsmorgnar. Då var Magnus ungdomsspelare. Det var min första kontakt med Magnus, minns Janne.

Som senare tillsammans med Mikael Kaller anställde Haglund som ungdomsansvarig i HBK när Janne blev assisterande tränare och även rekommenderade HBK-managern som sin ersättare i Laholms FK.

I dag är de goda vänner och med i det HBK-gäng som träffas på sommaren i Halmstad en gång om året.

– Det är jätteroligt för Magnus att komma hem och sätta sin prägel på HBK. Jag är jätteglad för hans skull. Det skedet han kom in i HBK var 100 procent rätt. Ett jättebra beslut. Likaså att man tar hem en sådan som Tobbe Arvidsson som är samma andas barn i form av arbetskapacitet och attityd och inställning till saker och ting.

Janne erkänner: ”Ante är min favorit”

Janne Andersson hyllar även HBK:s lagkapten Andreas Johansson, 38.

– Han är unik som spelare. Jag brukar säga att man inte får ha favoritsspelare som tränare men jag har Ante som favorit likt förbannat. En fantastisk bra fotbollsspelare och människa.

Janne Andersson minns den tid då HBK hade en förmåga att hävda sig mot de stora klubbarna i landet och klubbar som Elfsborg, Kalmar FF och Häcken var på studiebesök i Halmstad.

När HBK nu är tillbaka i högsta serien menar Sveriges förbundskapten att det är viktigt att bygga med tålamod.

Tror du att HBK kan etablera sig i Allsvenskan igen med det här lagbygget?

– Svårt att säga. Det handlar lite om ekonomin. Ibland kan det räcka att få in någon eller några spelare som man behöver för att lyfta rejält. Så blev det för mig i Norrköping med Ante. Hittar man rätt med de spelarna så ska man kunna etablera sig i Allsvenskan, men man ska ha klart för sig att det är ett tufft och ganska stort steg att ta.

– Men jag tror mycket på kontinuitet och grundvärderingar, som att Mikael Kaller är aktiv i klubben igen och Robert Nordström finns med kring det fotbollsmässiga. De var med när det ställdes högre krav och vi var ett lag som kunde fajtas om de högre platserna. Det är också en styrka att det finns i klubben.

Janne om en framtid i HBK

Just nu och de närmaste fyra åren åtminstone är det landslaget som gäller för Janne Andersson.

Men han som redan på 70-talet var en hängiven HBK-supporter och stod på innerplan på Örjans vall som 14-åring när Roy Hodgson hissades till skyarna efter SM-guldet 1976 lämnar en liten öppning för att någon gång i framtiden kunna återvända till HBK i någon roll.

– Jag tänker inte längre än de här fyra åren och var vi hamnar när vi är färdiga med det här, jag och Ulrika, vet jag inte. Men skulle vi hamna i Halmstad skulle det vara jätteroligt att ha någon roll i eller runt HBK med den erfarenheten man har och kunna bidra på något sätt. Det hade varit jätteroligt, avslutar Janne Andersson.

LÄS MER: De är med i Janne Anderssons HBK-drömelva

LÄS MER OM HBK:S ALLSVENSKA AVANCEMANG:

LÄS MER: HBK har miljoner skäl att jubla över den allsvenska platsen

LÄS MER: Drömmen blev verklighet för Ante G

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!