Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fin förstärkning. HBK-tränaren Igor Krulj kan räkna in ett nytt nyförvärv när isländske U21-landslagsspelaren Höskuldur Gunnlaugsson anländer från Breidablik.

Isländsk talang till HBK

Han har varit högaktuell både för IFK Göteborg och Hammarby. Men nu är den lovande isländske U21-landslagsmannen Höskuldur Gunnlaugsson, snart 23 år, bara en läkarundersökning från kontrakt med Halmstads BK.

– En riktigt vass vänsteryttermittfältare som blir det offensiva hot som tränargruppen har önskat få in. Och en helt annan nivå än Kristinn Steindorsson när han kom hit om man nu ska göra en jämförelse, konstaterar HBK-ordföranden Tony Karlsson.

Höskuldur fick sitt stora genombrott 2015 när han gjorde sex mål på 20 matcher för sitt Breidablik, blev vald till säsongens bäste unga spelare i den isländska ligan och dessutom debuterade i U21-landslaget där det direkt blev två mål i segermatchen mot blivande gruppettan i U21-EM-kvalet Makedonien.

Det gjorde att han började dra blickarna åt sig från annat håll, bland IFK Göteborg och Hammarby inför 2016.

Men i stället förlängde Gunnlaugsson kontraktet med den isländska klubben till och med 2019, vilket innebär att HBK nu alltså köper ut islänningen som startat sex U21-EM-kvalmatcher och i år har gjort tolv ligamatcher för Breidablik och ett mål – det senaste bara för två omgångar sedan mot IBV.

Sammanlagt har det blivit 68 matcher och elva mål för den speedige 175 centimeter långe och 73 kilo tunge islänningen som beräknas komma till Halmstad för den obligatoriska läkarundersökningen och kontraktsskrivning på måndag.

Att han ekonomiskt är möjlig för HBK beror också på att HBK på kort tid har släppt Fredrik Olsson till Jönköpings Södra, Rebin Asaad till Hammarby och Alexander Henningsson till norska Fredrikstad.

– Ja, annars hade vi inte haft resurser att kunna få honom. Han var heller inte möjlig när transferfönstret öppnade innan förändringarna i truppen, medger Karlsson.

Med förstärkningen av Gunnlaugsson stänger HBK därmed transferfönstret för hösten.

– Förutsatt att det inte sker fler förändringar i truppen som vi måste parera, ja, bekräftar Tony.

Att Gunnlaugssons favoritposition är vänster yttermittfältare ska alltså inte tolkas som att han ska ersätta Sead Haksabanovic. Tvärtom räknar HBK med att behålla sin guldklimp säsongen ut efter att bland annat ha tackat nej till två konkreta bud kring 20 miljoner kronor.

– Ja, i nuläget är det så. Det är två parametrar som måste stämma för att en övergång ska bli aktuell. Dels ska klubben känna sig nöjd, dels ska det vara det bästa för Seads utveckling så att han inte hamnar på någon avbytarbänk och bara blir en bricka i spelet.

Och så här långt har inte båda delarna stämt, förklarar Tony.

– Men det kan naturligtvis snabbt förändras eftersom transferfönstret är öppet längre ute i Europa än här hemma och jag dagligen får nya samtal från agenter och klubbar. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här