Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Far och son. Pappa Haraldur ”Hatti” Ingulfsson (till höger) har spelat på Örjans vall, men då i Elfsborgströjan. Nu är det sonen Tryggvi Hrafn Haraldsson som får chansen i HBK:s mundering efter påskrivet 2,5-årskontrakt.

Isländsk landslagsman klar för HBK

Han har gjort fem mål på 13 matcher för den isländska jumbon IA Akranes och debuterade i A-landslaget mot Mexiko i februari. Nu är islänningen Tryggvi Hrafn Haraldsson, som HP-sporten tidigare avslöjade, tänkt att bli Sead Haksabanovics ersättare i Halmstads BK.

– En spelskicklig, rörlig, offensiv spelare med stor utvecklingspotential som kan spela både centralt och på kanterna som då i första hand är tänkt att fylla Seads (Haksabanovic) position, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson om islänningen som har skrivit på för 2,5 år.

– Jag ska ju egentligen inte uttala mig fotbollsmässigt, men eftersom Igor (Krulj) ska kunna fokusera på lördagens match mot Sirius gör jag ett undantag, fortsätter han.

I lördags gjorde Höskuldur Gunnlaugsson succédebut med mål redan efter åtta minuter i 6–1-krossen mot Jönköpings Södra.

Nu är alltså den två år yngre landsmannen Haraldsson klar för klubben, vars pappa Haraldur ”Hatti” Ingulfsson för övrigt spelade fyra år i Elfsborg (1998–2001) och enligt egen utsago bland annat brände en straff på Örjans vall.

– Vi har ju en väldigt bra historia med islänningar i klubben och att då ha två som kan stötta varandra ser vi ytterligare som ett plus, förklarar Tony och avser skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson, Kristinn Steindorsson, Gudjon Baldvinsson och slitvargen Jonas Gudni Saevarsson.

Den 182 centimeter långe Haraldsson som fyller 21 år den 30 september debuterade för IA Akranes 2015. Men det var först i fjol, efter att ha varit utlånad, som han etablerade sig för att i år ha fått sitt stora genombrott med fem mål i den högsta ligan och två i isländska cupen.

Det har inneburit inte enbart spel i U21-landslaget där det blivit tre matcher och ett mål utan även debut i A-landslaget när han mot Mexiko i Las Vegas(!) i februari i den 66:e minuten ersatte Gif Sundsvalls Kristinn Freyr Sigurdsson.

Tryggvi blir därmed det fjärde nyförvärvet under sommaren ihop med landsmannen Gunnlaugsson (Breidablik), Johan Oremo (Gefle) och Pontus Silfwer (Mjöndalen) medan sex spelare har lämnat. Förutom guldklimpen Sead Haksabanovic till Premier League och West Ham även Fredrik Olsson (Jönköpings Södra), Ivo Pekalski (Oxford United), Rebin Asaad (Hammarby), Alexander Henningsson (Fredrikstad) och Simon Silverholt (Gais).

– Vi känner oss väldigt nöjda med förändringarna som stärkt oss både ekonomiskt och sportsligt, även om truppen kanske är någon spelare för liten, konstaterar Karlsson när det svenska transferfönstret nu stänger.

Det innebär att Oscar Petersson flyttas upp i A-truppen, samtidigt som HBK också har förlängt med en annan stor talang, Jonathan Svedberg fram till och med 2020.

– Även om det har varit många spelare in och ut visar det att vi inte har glömt grundtanken, att lyfta fram våra egna talanger, påpekar Tony.

Däremot lämnar en annan av talangerna, Simon Andersson HBK och har, enligt uppgift, börjat träna med Örgryte.

Men det ska enbart bero på att ”Lill-Hacke” har kommit in på skola i Göteborg.

– Ja, så är det. Så vi kommer att fortsätta Simons utveckling, medger Tony.

För Tryggvi Hrafn Haraldsson är det tvära kast när han så sent som i tisdags spelade sin sista match för IA Akranes i 1–1-mötet mot KR Reykjavik.

På torsdagen satte han sig på flyget till Sverige ihop med pappa Haraldur för att skriva på kontraktet på 2,5 år där han redan fredag förmiddag gör sitt första träningspass med sina nya lagkamrater.

Fler lokala sportnyheter hittar du här