Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Isak Pettersson om nya livet i Frankrike: ”Kommer alltid vara samma bonde från Veinge”

Han har bytt Allsvenskan mot toppstrid i Ligue 2 och succé i cupen.
Förre HBK-målvakten Isak Pettersson stortrivs med sina första månader som utlandsproffs i Toulouse.
– Men jag kommer alltid vara samma bonde från Veinge, skrattar Isak.

Det nya året var bara ett par dagar gammalt när Isak Pettersson presenterades för franska Toulouse FC i den näst högsta ligan i Frankrike.

2,5 månad senare passar han på att hälsa på hemma i Laholm under landslagsuppehållet och berättar om en positiv första tid som utlandsproffs.

– Alla i hela klubben har välkomnat mig på ett jättebra sätt och har hjälpt mig att komma på plats. Jag tycker att det har varit bra och framför allt jävligt roligt med en ny utmaning, säger 23-åringen.

Klubben hjälpte honom att hitta ett boende där Isak fastnade för ett hus.

– Det passade mig skitbra. Det är 120 kvadrat stort och ligger ganska centralt. Många spelare i laget bor runt omkring stan.

Livet i den nya hemstaden, som är Frankrikes fjärde största efter Paris, Marseille och Lyon med en folkmängd på drygt 500 000 invånare, har dock påverkats av coronapandemin precis som i övriga världen.

– Restauranger och caféer är bara öppna för take away och man får inte vara ute efter klockan sex på kvällen. Det är lite annorlunda, men jag tycker ändå att det är okej. Man kan ta en promenad och en kaffe under eftermiddagarna och sätta sig vid floden (Garonne) som rinner genom staden, säger Isak som även slipar på sin franska.

– Jag har lärt mig lite. Att prata är skitsvårt, men jag förstår lite grann och pluggar två gånger i veckan.

Två matcher två nollor för Isak Pettersson

Sportsligt har det också börjat bra även om speltiden inte varit så stor än så länge.

Isak Pettersson är andramålvakt bakom Maxime Dupé i ligan, men har fått debutera i Coupe de France där det blivit två matcher hittills – utan något insläppt mål efter 2–0 mot både Bordeaux och Aubagne.

– Det är framför allt väldigt kul att få spela matcher. Första matchen var som en debut och ju längre man spelade ju mer självförtroende fick man och det gick stegvis uppåt. Den andra matchen tycker jag gick väldigt bra. Två nollor hittills, nu får man bygga vidare på det.

Den 7 april väntar åttondelsfinal borta mot Olympique Saumur.

Är det bestämt att du får speltid i cupen?

– Jag har spelat de här två matcherna så jag tror och hoppas att det kommer fortsätta. Och då är det upp till mig att visa.

Isak Pettersson säger att han inte fokuserar på när ligadebuten kan komma utan lägger sin kraft på att träna bra och vara förberedd när chansen väl kommer.

– Det är basic-grejer, men du behöver vara bra över tid som målvakt. Jag försöker vara förberedd och mitt bästa jag varje träning och match.

Gäller det att ha tålamod som ny?

– Det är klart att jag vet att jag är ny, men jag tänker inte bara sitta och vänta. Jag vet vad jag vill och jag vill bidra så mycket jag kan på planen.

Isak Pettersson kommer bra överens med Toulouses förstemålvakt Maxime Dupe. ”En jättesnäll kille och bra målvakt. Vi sparrar varandra på träningen”, säger Pettersson. Bild: ALEXANDRE DIMOU
Isak Pettersson kommer bra överens med Toulouses förstemålvakt Maxime Dupe. ”En jättesnäll kille och bra målvakt. Vi sparrar varandra på träningen”, säger Pettersson. Bild: ALEXANDRE DIMOU

Haft kontakt med landslagets målvaktstränare

För tabelltrean Toulouse, där bland annat Johan Elmander och Ola Toivonen också spelat, är målet att nå Ligue 1 igen. För att ta en direktplats dit krävs det en topp två-placering, men det är ett getingbo i toppen med fem lag inom sju poängs marginal.

– Målet är att vi ska ta oss upp och jag precis som alla andra i laget vill ta steget upp i Ligue 1 som är en topp fem-liga i Europa. Det hade varit riktigt häftigt.

Sedan flytten till Frankrike har Isak Pettersson, som blev inkallad till A-landslaget så sent som i höstas, även haft en kontakt med landslagets och IFK Norrköpings målvaktstränare Maths Elfvendal.

Känner du att landslaget har koll på dig?

– Jag vet att de håller ögonen på alla bra spelare så jag är inte orolig. Är man tillräckligt bra kommer man med.

Att vara utlandsproffs ger nya förutsättningar i livet, men Isak Pettersson flyger inte iväg.

– Jag tror alltid att jag kommer vara samma bonde från Veinge, skrattar han.

Isak Pettersson håller alltjämt koll på sin tidigare klubb, HBK, som han lämnade efter säsongen 2017. Den här veckan har han även kunnat se en träning live. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Isak Pettersson håller alltjämt koll på sin tidigare klubb, HBK, som han lämnade efter säsongen 2017. Den här veckan har han även kunnat se en träning live. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Följer HBK: ”Har något riktigt bra på gång”

Isak följer alltjämt sina tidigare klubbar, Halmstads BK och IFK Norrköping, på distans.

Under dagarna hemma har han även hunnit besöka en HBK-träning och gillade vad han såg.

– Jag tyckte att det var jävligt bra fart på träningen, intensitet och glädje. Även om det inte gick så bra i cupen tror jag att de har något riktigt bra på gång. Det ska bli skitkul att följa.

Fler lokala sportnyheter hittar du här