Inget hybridgräs på Örjans vall före 2025

Den tänkta hybridgräsinvesteringen på Örjans vall blev för dyr. Nu skjuts ett eventuellt gräsbyte flera år framåt i tiden.
– Jag är inte jätteöverraskad, men vi hade behövt få ordning på B-plan och få en konstgräsplan på Örjans vall, säger HBK:s manager Magnus Haglund.
– Det är mycket, mycket tråkigt för det begränsar ju beläggningen på stans skrytarena, säger Halmias klubbchef Leif Jönsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Det planerade bytet till hybridgräs på HBK:s och Halmias hemmaarena Örjans vall för att öka antalet nyttjandetimmar på fotbollsarenan har blivit en följetong.

I december 2018 sa politikerna i kommunfullmäktige ja till att byta ut naturgräset till ett mer slittåligt hybridgräs och man avsatte sju miljoner kronor för investeringen som vara klar i början av april i år.

I augusti 2019 kom beskedet att man sköt fram gräsbytet ett år - och så sent som i augusti i år konstaterade Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på Halmstad kommun att hybridgräset skulle bli fem-sju miljoner kronor dyrare och att det tidigast skulle bli klart våren 2022.

ANNONS

Men nu står det klart att det med stor sannolikhet inte blir något hybridgräs på Örjans vall förrän tidigast efter 2025.

När Alliansen presenterade sitt budgetförslag på måndagen var investeringen för hybridgräs struken.

– Vi tar bort det. Man hade satt av sju miljoner och det var den bedömningen man gjorde och sedan har man gått upp till 11 miljoner och sedan 14 miljoner. Då har vi konstaterat att det finns saker som vi behöver prioritera högre, säger Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande.

– Det finns en bra gräsmatta som de som spelar där är mycket nöjda med och det är också så att det fortfarande sker en utveckling av hybridgrästekniken och då får vi helt enkelt återkomma och se längre fram.

Halmia kunde inte spela på Örjans vall i oktober för att HBK skulle nyttja planen in på vintern. Finns inte behovet då?

– Jag är väl medveten om att det skulle kunna ge mer speltid, men allt är en fråga om prioriteringar och då har vi valt att göra andra prioriterade insatser och då behöver vi ta bort något, säger Bergman.

Hybridgräs inte med i planerna före 2025

Ni sänker skatten med tio öre, men utan skattesänkningen hade det väl funnits utrymme för hybridgräs?

ANNONS

– Ja, så kan man också resonera, men det har också andra positiva effekter som ger en mer attraktiv kommun som drar hit fler företag och personer som vill arbeta.

Det finns inte med i era planer fram till 2025, kan det ändå bli aktuellt med hybridgräs inom den tidsramen?

– Det finns alltid öppningar, men det är inget som vi planerar. Men det kan ändras om det händer något med hybridgräset eller att förutsättningarna försämras på Örjans vall, säger Jonas Bergman.

Haglund vill ha en konstgräsplan på Örjans valls-området

Magnus Haglund säger att han inte är överraskad av beskedet.

– Det har inte varit någon het fråga på slutet när vi har träffat kommunen. Vi har mer pratat om hur de befintliga planerna ska klara detta och nästa år.

HBK:s manager vill hellre se en förbättring av de nuvarande träningsfaciliteterna.

– Vi hade behövt få ordning på B-plan, som har varit som en potatisåker i år när det varit gödningsförbud, och en konstgräsplan där grusplanen ligger på Örjans vall. Vi vill vara en klubb som producerar egna spelare, då gäller det att vi har faciliteter för det också, men i dag har vi inte bra faciliteter för det ändamålet.

Känns det rimligt att få politikerna att anlägga en konstgräsplan på Örjans vall innan 2025?

ANNONS

– Det hoppas jag verkligen.

Besvikelse i Halmia över beskedet

Halmias klubbchef, Leif Jönsson, är besviken över beskedet.

– Vi som håller på med sporten och befinner oss på Örjans vall, med flera i vår omgivning, tycker det är mycket, mycket tråkigt för det begränsar ju beläggningen på stans skrytarena, säger Jönsson.

Halmia fick, som bekant, spela säsongens två sista hemmamatcher på Sannarp och Skedalahed.

– Där har du fler saker du kan lägga in i vad som har gått på tok i år. Vi har inte fått spela alla våra matcher på vår hemmaplan, som är en jättestor energi och muskel i vårt dagsverke i matchen. Vi har fått flytta flera matcher från Örjans vall och det är ett jätteminus för oss.

Rustar upp Halmstad Arena IP för nio miljoner

Något som finns med i budgetförslaget är upprustningen av Halmstad Arena IP för nio miljoner kronor. Upprustningen ska vara klar till nästa sommar och möjliggör att SM-veckans friidrottstävlingar kan avgöras i Halmstad.

– Det är en post som vi har kommit överens om med många partier så det är skönt att äntligen kunna lägga fram ett förslag och extra roligt att IFK Halmstad själva är med och lägger till ytterligare banor vilket gör att investeringen får bättre utväxling än vi trodde från början, säger Jonas Bergman.

ANNONS
ANNONS