Fick inte till det. Sead Haksabanovic spelade visserligen vackert fram till 1–1, men lyckades inte göra några mål på egen hand. Tommi Vaiho storspelade i hemmamålet.

Ineffektivt HBK föll tungt mot Gais

HBK:s återtåg har, om inte spårat ur, så i alla fall stannats upp. Den blytunga förlusten mot Gais gör att HBK inte längre har den allsvenska direktplatsen i egna händer.

|

Superettan

Gais 2

HBK 1

– Jag har inte riktigt koll på vad det här innebär, jag är bara extremt förbannad över att vi förlorar den här matchen. Men vi har AFC och Sirius kvar, vilket talar lite för oss, säger lagkapten Fredrik Liverstam, som inte vill måla några svordomar på väggen än.

– Det är klart att vi fortfarande kan fixa det, det är nio poäng kvar att spela om och vi ska göra allt vi kan för att ta dem.

Men om det ska gå vägen så behöver HBK omsätta bollinnehav och målchanser i fler mål. Ineffektiviteten straffade nämligen HBK på Gamla Ullevi.

– Fotboll handlar om att få utdelning, vi kan inte ha det trycket som vi har utan att få utdelning för då händer sådana här saker som händer i dag, menar Liverstam.

Avgörandet på Gamla Ullevi, inför 1 894 personer, kom i den 79:e minuten. På en Gais-kontring lyckas Dardan Rexhepi komma runt Marcus Mathisen och, från kortlinjen, spela in bollen till en framstormande Alibek Aliev som kunde rulla in 2–1 i öppet mål. Mitt framför ögonen på Stojan Lukic och en omsprungen Liverstam.

– Jag tror att den ska slås mellan mig och Stojan så jag går ner i den ytan men kommer alldeles för djupt och då är det gata för honom, säger ”Liver”.

HBK pressade sedan frenetiskt i slutminuterna men en storspelande Tommi Vaiho lyckades freda sitt mål. Bland annat genom en fantastisk reflexräddning på Rebin Asaads fräsande skott i den 89:e minuten.

Då hade HBK, med ett effektivt presspel och hotande djupledsspel, annars dominerat spelet i den första halvleken.

Redan i den åttonde minuten kunde det ha blivit blåsvart 1–0. Andreas Bengtsson, som fick chansen på vänstermittfältet sedan Sead Haksabanovic flyttats upp på topp i stället för ryggskadade Fredrik Olsson, fick drömläge i straffområdet. Men nickavslutet blev både löst och rakt på Vaiho.

Bengtsson hade sedan ytterligare en chans i straffområdet innan Gais stötte fram i en sällsynt attack där Dardan Rexhepi kom en mot en med Fredrik Liverstam som dock är följsam och täcker ut avslutet till hörna. Puuh, tänkte nog många HBK:are.

Efter hörnan i den 34:e minuten var det dock 1–0 på resultattavlan. Craig Hendersons nick täcks framför Stojan Lukic, men returen slår Johan Ramhorn i mål.

En tvättäkta kalldusch för HBK. Både sett till matchen, men kanske framför allt den allsvenska toppstriden.

Men HBK skakade av sig målet och tre minuter för paus kom kvitteringen. En farlig Gais-hörna rensas undan av Rebin Asaad. Långbollen limmas ner av Haksabanovic, som vänder runt och slog en vacker crossboll till Alexander Ruud Tveter som stormar fram på motsatt kant. Norrmannen pressar iväg ett avslut som slinker in mellan benen på Vaiho.