Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/52

Ineffektiviteten blev HBK:s fall i genrepet

Två räddningar på mållinjen, två missade frilägen och ytterligare några vassa chanser. Det var ineffektiviteten som fällde Halmstads BK i det allsvenska genrepet mot Elfsborg på Halmstad arenas gropiga A-plan.

Halmstads BK    0
Elfsborg    2
(0–0)

– Planen var ju väldigt svårspelad, men vi gör det bra med den skillnaden att de gör mål på sina chanser medan vi inte gör det, summerar dansken Marcus Mathisen och hans forne lagkompis från FC Köpenhamn, Aboubakar Keita nickar instämmande:

– Vi ska ju vinna den här matchen på våra chanser, anser FCK-lånet som under sina 45 minuter imponerade stort och spelade sig närmare en plats i startelvan.

– Ja, i dag är jag nöjd. Det gick betydligt bättre än på konstgräset i första matchen (mot Ängelholm) och dessutom har jag ju fått chansen att träna med laget nu, summerar ivorianen.

Då hade Fredrik Olsson redan i den femte minuten frispelat anfallskompisen Kosuke Kinoshita som dock dröjde med skottet och Elfsborgsförsvaret hann täcka.

Men den första riktigt stora möjligheten kom tre minuter senare när Kosuke Kinoshita spelade snett inåt bakåt till Nikolai Alho som bara hade att placera in bollen men sköt – utanför! Kanske för att han i samma situation sträckte sig och tvingades utgå.

– Det högg till i låret precis i skottögonblicket så jag tog det säkra före det osäkra och klev av, säger den kvicke finländaren som efteråt fick lugnande besked.

– Bara en liten blödning och inget trasigt. Så han är spelklar till på lördag, lovar sjukgymnasten Simon Bakkioui.

Marcus Mathisen hade sedan ett vasst skott (30) som Elfsborgsmålvakten Kevin Stuhr Ellegaard tvingades lämna retur på och även om Elfsborg hade väl så mycket boll var det hemmalaget som skapade de hetaste chanserna.

Därför kom 0–1 direkt efter paus som en kalldusch när inhopparen Jörgen Horn höll sig framme och styrde in bollen i öppet mål mot ett passivt hemmaförsvar sedan Jon Jönsson vunnit en nickduell vid främre stolpen efter hörna.

Daniel Gustavssons hade minuten senare chansen att öka på till 2–0, men skottet smet tätt utanför Isak Petterssons högra stolpe.

I stället var alla beredda att notera 1–1 i den 56:e minuten när Fredrik Olsson, fri efter glänsande förarbete av Aboubakar Keita och Jonathan Svedberg chippade bollen förbi Stuhr Ellegaard, men fick se Jörgen Horn hinna upp den precis på målllinjen.

– Riktigt nära. Lite mer fart bara så hade han aldrig hunnit upp den, inflikar Olsson.
HBK spelade nu stundtals riktigt bra och alla var återigen beredda att notera 1–1 (66) när Andreas Bengtsson väggspelade sig igenom, spelade in till inhopparen Alexander Ruud Tveter som fick se Elfsborgsmålvakten reflexrädda varpå Svedberg hade öppet mål på returen.

Men...

– Målvakten var bortspelad så jag skulle bara placera in bollen i det andra hörnet, suckar Jonathan som fick se Rami Kaib kasta sig på mållinjen och rädda med – ryggen!

Keita såg vaket att Stuhr Ellegard var långt ute och försökte överraska målvakten med ett snabbt avslut som denne dock parerade (68).

När HBK inte förmådde utnyttja sina chanser blev laget också straffat när Emir Bajrami visade allsvensk effektivitet och oattackerad efter en omställning pricksköt 0–2 (77) – ett skott som inte såg helt otagbart ut.

Eller som Elfsborgstränaren och Halmstadsonen Magnus Haglund uttrycker det:

– Det handlar om att vara effektiv. Annars tycker jag att båda lagen, trots planen, stundtals spelar en hyfsad fotboll där HBK gör det bra och kommer att överraska många.

Fler lokala sportnyheter hittar du här