Rutinerad duo. Tomas Zvirgzdauskas och Tommy Jönsson har tillsammans gjort 22 allsvenska säsonger för Halmstads BK. I höst har de tystat kritikerna och visat de fortfarande håller.
Rutinerad duo. Tomas Zvirgzdauskas och Tommy Jönsson har tillsammans gjort 22 allsvenska säsonger för Halmstads BK. I höst har de tystat kritikerna och visat de fortfarande håller.

Ifrågasatta mittbackar har lyft HBK

Ifrågasatta och petade om vartannat. Men i höst, när Halmstads BK som bäst behövde det, har Tomas Zvirgzdauskas och Tommy Jönsson gett svar på tal. Men snart kan trotjänarna ha gjort sitt i klubben.

ANNONS
|

Statistiken talar sitt tydliga språk. När mittbackslåset Zvirgzdauskas, 35 och Jönsson, 34, har fått chansen tillsammans på plan har HBK tre vinster, två oavgjorda och endast en förlust som facit.

– De har varit jättebra. Det finns ingenting att klaga på. De har visat en aggressivitet och framåtanda som jag inte har sett dem ha på ett bra tag, speciellt Tommy, kommenterar HBK:s chefstränare Lasse Jacobsson inför söndagens bortamatch mot Mjällby.

Och den rutinerade duon, som denna säsong inte bildat mittbackspar i mer än de sex senaste matcherna, är en av de stora anledningarna till att Bollklubben klättrat upp på betydligt säkrare mark i tabellen och är på väg att säkra nytt allsvenskt kontrakt.

ANNONS

– De har varit en viktig del i att hjälpa de unga spelarna att klara av det här. De är ju väldigt lugna och fokuserade och berörs inte av den press som har varit, berättar Jacobsson och fastslår:

– Det har pratats om att de är för långsamma och det ena med det andra, men de har visat att gammal är äldst och att de håller än.

Tommy och Tomas själva är inte förvånade över att de har presterat som de har gjort.

– Vi har spelat så många år ihop, det spelet glömmer man inte på bara någon månad, menar ”Zvirre”.

– Nej, det har fungerat jättebra. Vi har haft full koll i de flesta matcherna och av de mål vi har släppt in har många varit på fasta situationer, säger Tommy och nämner Gais mål efter frispark och Gefles 1–0 på hörna.

Tillsammans har de gjort 492 allsvenska matcher (Tommy 300 och Tomas 192) och den rutinen har varit skön att luta sig emot nu på slutet.

– Det är nog en fördel att man har varit med om sådana här pressade situationer tidigare. Vi har ju hamnat i det här läget i ett par säsonger men har rett ut det ungefär i det här skedet, menar Jönsson.

ANNONS

Huruvida det blir en tionde HBK-säsong för Zvirgzdauskas och en 14:e för Jönsson är ännu inte klart.

– Vi får se. I nuläget är jag sugen på att spela en till och jag och HBK har pratat om det, men de har inte kommit med något kontraktsförslag. I alla fall inte som håller allsvensk nivå, berättar Tomas.

– Det är en motivationsfråga, men jag har inte bestämt mig än, säger Tommy som inte heller säger sig veta åt vilket håll det barkar.

HBK har tidigare sagt att man gärna behåller åtminstone någon av de äldre spelarna.

För Zvirres och Jönssons mittbackskollega Johnny Lundberg är säsongen av allt att döma över. Ljumskproblemen som han ådrog sig redan i våras vägrar ge med sig.

– Vissa dagar kan jag inte ens gå så det är lika bra att operera så fort som möjligt. Jag har pratat med Leif Swärdh (idrottsläkare i Göteborg) och bett han trycka på för att få en operationstid, säger Lundberg som endast medverkade delvis på fredagens träning.

ANNONS