Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny nummer ett. Isak Pettersson, 19, får förtroendet att vakta Halmstads BK:s mål i den allsvenska premiären mot Östersund på lördagen. Det blir på samma gång allsvensk debut för Veingekillen, som kom till HBK som 16-åring.

”Ice” kastar sig in i hetluften

Han kallas för ”Ice” och verkar vara rätt cool inför sitt unga livs största match hittills. Isak Pettersson, 19, vaktar HBK:s mål i den allsvenska premiären mot Östersund.

– Det är klart att det är fjärilar i magen, men det ska bara bli så sjukt kul. Det är sånt här man har sett fram emot hela livet. Nu får man chansen och det är bara att ta den och köra, säger han.

Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson har dröjt med ett beslut i målvaktsfrågan och låtit Isak Pettersson och Malkolm Nilsson stå i varannan match under försäsongen.

Men i samband med fredagsförmiddagens träning gav Jönsson besked att Pettersson får göra allsvensk debut mot Östersund.

– Vi är väldigt nöjda med bägge målvakterna och den jämnheten, men kanske har det varit lite plus för Isak totalt över försäsongen. Malkolm hade kanske lite otur att stå i fel matcher, men det går inte på någon enstaka match utan det är en totalbedömning, kommenterar HBK-tränaren.

Vad ser du som Isak Petterssons främsta förtjänster?

– Han är på hugget och på alerten, en explosiv målvakt. Bägge är bra med fötterna och trygga. Där är Isak ett ganska stort plus och det är plus på Malkolm också.

Jan Jönsson är dock tydlig med att det inte är hugget i sten vem som kommer att vara förstemålvakt under resten av säsongen.

– Vi har inga planer på att (de ska) spela varannan match, men det är heller ingenting bestämt med detta att nu står Isak i 30 omgångar. Det är friska tag och läge för att ta upp handskarna och konkurrera, som Jönsson uttrycker det.

Isak Pettersson kom till HBK som 16-åring från moderklubben Genevad/Veinge, där han varvade målvaktandet med att spela ute som mittfältare eller back. 

Nu kastar han sig rakt in i den allsvenska hetluften.

Hur ser du på att beskedet om vem som ska stå har dröjt?

– Det har inte påverkat mig någonting, det har inte varit några problem alls. Jag har bara kört på och gjort det bästa av alla tillfällen jag har fått, säger han.

Isak Pettersson mäter jämförelsevis blygsamma 181 centimeter i strumplästen – faktiskt minst av alla målvakter i Allsvenskan – men kompenserar det med sitt starka fotarbete och en orädd spelstil.

Förra våren var han utlånad till Öster, då topplag i division 1 södra, och skaffade sig nyttig erfarenhet av att spela seniorfotboll.

– Fysiken och allvaret gav otroligt mycket. Jag kände att jag utvecklades extremt mycket under den tiden, och bara att spela inför folk och känna den där pressen, det älskar man – det är det bästa som finns.

Han kommer från en riktig fotbollsfamilj. Pappa Lars, ”Tudde” kallad, är en välkänd spelar- och numera tränarprofil i södra Halland och leder i år VGLT:s damlag, där även lillasyster Ida spelar. Storebror Noak är mittfältare i Genevad/Veinges herrlag.

Banden med moderklubben är fortfarande starka även för Isak Pettersson, som faktiskt gästspelade i Genevad/Veinge så sent som under inomhusturneringen Vintercupen i Laholm i november.

– Tränaren där, Kim Gustafsson, har betytt otroligt mycket för mig. Och laget med, det är sådan kemi att man känner sig hemma, säger han och fortsätter:

– Även fast jag inte har spelat där på snart fyra år så känner jag mig ändå som en i laget. Det är alla barndomskompisar som är där, så det lär nog komma några från Veinge i morgon och kolla.

Fler lokala sportnyheter hittar du här