Hyllningen till HBK:s förre guldtränare Roy Hodgson

I helgen säger Roy Hodgson, 73, adjö till Crystal Palace. Det ser också ut som om han tar farväl till fotbollen efter 45 år som tränare, manager och förbundskapten. Gentlemannen från Croydon har upplevt det mesta sedan genombrottet i Halmstads BK.
– Det är bara att buga och bocka. Roy är en av världens bästa tränare, säger en av 70-talets guldhjältar Mats Jingblad.

ANNONS
|

Det är ganska länge sedan nu.

Men i slutet av 1975 gjorde Halmstads BK klart med en oprövad engelsman som ny tränare i klubben.

Bob Houghtons vän Roy Hodgson hade ingen i Sverige hört talas om, men den då unge engelsmannen skulle snart bli ett namn på allas läppar.

På ett år gjorde han ett högst mediokert lag som HBK till svenska mästare och spelare som Rutger Backe, Sigge Johansson och Lennart ”Lie” Larsson till landslagsspelare.

– Roy revolutionerade sättet att spela fotboll. Två gånger under 4,5 år i Halmstad förde han ett lindansarlag som varit nere i division 3 och vänt till SM-guld. Det är en enorm prestation och beundransvärt, tycker Mats Jingblad, som i dagarna var med i en BBC-intervju där han fick berätta om sin gamle tränares succé i HBK och Sverige.

ANNONS

Allting började i Halmstad

Själv drog han nytta av sin läromästare när han tog hand om klubbar på hög nivå.

– Nästan alla svenska tränare har tagit efter Roys sätt att organisera ett lag. Fundamenten i dagens fotboll härstammar mycket från Roys och Bob Houghtons idéer om press- och zonspel.

I en tidigare intervju sa Hodgson så här om sin tid i HBK.

– Det var ju i Halmstad som jag fick chansen, det var där allting började. Så det är min bästa och mest fotbollsromantiska tid i karriären.

– Även om SM-guldet 1976 var speciellt som det första så väger det andra minst lika tungt eftersom vi då bevisade att första guldet, efter två mellanår, inte var någon tillfällighet utan att det fanns de kvalitéerna i laget.

Berömmer modet och humanismen

Vem HP-sporten än pratar med i det HBK som tog SM-guld 1976 och 1979 har alla bara gott att säga om Hodgson och hans ledarstil.

Jingblad berömmer modet av att flytta till ett helt nytt land för att träna ett gäng amatörer, bolltrollaren Sigge Johansson hans förmåga att sätta rätt spelare på rätt plats och tidigare mittbacken Alf Petersson för den humana inställningen.

– Han är duktig på att utveckla och utbilda, men han är inte stor bara på planen utan även utanför som människa. Hans sätt och personlighet att behandla andra är unik, anser Alf Peterson.

ANNONS

– Jag tror att han hade varit en utmärkt företagsledare. Roy är och var en stor personlighet som hade ett enormt engagemang och var oerhört envis. Han flyttade runt oss som schackpjäser och gav sig inte förrän allt klaffade, berättar Johnny Wärn.

Sigge Johansson håller med.

– Innan Roy kom till första träffen med oss i HBK hade han lärt sig alla namn i truppen när han hälsade på oss. Den linjen har han alltid kört och dessutom tagit reda på allt inom klubben.

Förbundskapten och tränare i storklubbar

Efter HBK gjorde Hodgson succé i Malmö FF och blev så småningom förbundskapten i England, Schweiz och Finland. Storklubbar som 73-åringen tränat är bland annat Inter och Liverpool.

– Jag kom ihåg när jag var tränare i IFK Göteborg och skulle besöka Roy i hans dåvarande klubb Blackburn. Min pappa var med och det första han sa till honom var ”Hello, Lars-Olof, roligt att träffa dig igen”. Hur kunde han komma ihåg namnet på pappa?, undrar Jingblad.

Har du någon annan anekdot?

– Det var någon gång en höst som det var gnälligt. Vi var trötta efter en lång säsong, men Roy skulle köra träning som vanligt och det var inte givande eller roligt. Då skällde han ut oss och hotade med att vi skulle få springa på Galgberget, men han ändrade sig och bad om ursäkt, släppte på prestigen och körde tvåmål istället. Det vittnar om hans storhet.

ANNONS

Hyllningarna strömmar in

I Crystal Palace har han avslutat på ett snyggt sätt, räddat Londonlaget kvar bland de stora och på något vis slutit cirkeln med att göra bra i från sig i en förhållandevis liten klubb.

– Roy har haft en grym karriär. Han fick en fin start med oss i HBK och sedan har det flutit på överallt som förbundskapten och manager i Italien. För tre år sedan lyckades han rädda kvar Crystal Palace i Premier League och har sedan stabiliserat klubben i mitten. Imponerande, tycker Sigge Johansson.

I Crystal Palace säger spelaren Andy Townsend att Hodgson gjort honom till en bättre människa och Cheikhou Kouyaté tycker att hans tränare varit en fadersgestalt.

Överallt strömmar hyllningar in.

På twitter skriver Liverpools manager Jürgen Klopp: ”Jag visste vem han var långt före jag träffade honom, men när jag träffade honom var det mycket bättre än jag trodde eftersom han var en väldigt trevlig man. Han har gjort ett fantastiskt jobb. Jag måste säga att jag har stor respekt för vad han presterat, för att han har hållit på så länge och på vilken nivå han har gjort det”.

José Mourinho på Instagram: ”Det har varit ett nöje och en ära att ha fått vara på samma plats vid sidlinjen som en legend som Mr. Roy Hodgson. Jag vill gratulera till en fantastisk karriär. Du är en genuin gentleman som verkligen kommer att bli saknad av alla i fotbollsvärlden.”

ANNONS

På söndag sätter han punkt för en enastående karriär när Crystal Palace avslutar säsongen mot Liverpool på Anfield Road.

– Han är den äldste managern i Premier League och väl värd att sätta punkt nu den gode Roy, slutar Alf Peterson.

Hodgsons lång tränarkarriär

Klubbar, tränare: 1976-80 Halmstads BK, 1982 Bristol C, 1982 Oddevold, 1983-84 Örebro SK, 1985-89 Malmö FF, 1990-92 Neuchatel Xamax, 1995-1997 Inter, 1997-98 Blackburn, 1999-2000 Grasshoppers, 2000-2001 FC Köpenhamn, 2001 Udinese, 2004-05 Viking Stavanger, 2007-10 Fulhamn, 2010-11 Liverpool, 2011-12 West Bromwich, 2017-21 Crystal Palace.

Förbundskapten: 1992-95 Schweiz, 2002-04 Förenade Arabemiraten, 2006-07 Finland, 2012-16: England.

ANNONS