Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hyllningar och varningar för Sverige

Det Sverige som Barack Obama besöker är å ena sidan en socialistisk mardröm, å andra sidan ett ekonomiskt drömland med föräldralediga, latte-sörplande pappor.

Detta enligt amerikanska medier som dagarna före besöket intensifierat sin bevakning av det blågula landet.

-I de extrema högermedierna finns avskräckande reportage om bland annat den svenska statsapparaten. Men i de större medierna har många lyft fram Sverige som ett framgångsland när det gäller miljöteknik och vetenskap, säger Elizabeth Walentin, pr-konsult och svenskamerikanska med ett förflutet inom president Obamas kampanj.

Liberala New York Times hör till medierna som rapporterat om upploppen i Husby. Men tidningen har också använt Sverige som modell för att förklara, eller kanske försvara, Obamas sjukförsäkringsreform. Och här har också den exotiska svenska pappaledigheten slagits upp stort.

Bill O'Reilley, högerkanalen Fox News populäre och kontroversielle programledare varnade i januari han för att USA är på väg mot vänster - med skattefinansierade aborter och homoäktenskap.

-Om människor med traditionella värderingar inte börjar stå upp för sin sak blir vi som Sverige, varnade en allvarlig O'Reilly.