Örjans vall får ingen hybridgräsplan förrän tidigast 2022.
Örjans vall får ingen hybridgräsplan förrän tidigast 2022. Bild: Krister Andersson/Bildbyrån/arkiv

Hybridgräset försenas igen – och kan bli dubbelt så dyrt

Hybridgräsplanen på Örjans vall försenas ytterligare. En ny gräsmatta kan tidigast vara klar våren 2022 – förutsatt att politikerna är villiga att dubbla budgeten.
– Vi pratar någonstans mellan fem till sju miljoner ytterligare, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på Halmstads kommun.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Politikerna i kommunfullmäktige satte i december 2018 av sju miljoner kronor till att byta ut naturgräset på Örjans vall mot ett mer slitstarkt hybridgräs. Tanken var att Halmstads BK och IS Halmia skulle kunna spela på den nya planen från och med våren 2020.

Men upphandlingen avbröts i augusti 2019 sedan det enda anbud som kommunen hade fått in överskred ramen med drygt fyra miljoner kronor.

Nu begär teknik- och fritidsförvaltningen extra pengar till gräsbytet i nästa kommunala budget.

– Det bygger egentligen på att omfattningen var större än vad som hade beräknats när man gick in i projektet. Det är kopplat till både värme i planen, dränering och lite andra saker som gör att kostnaderna har stuckit i väg, säger Magnus Rasmusson och fortsätter:

ANNONS

– Man hade egentligen planerat att kunna bibehålla en del av den tekniken. Men det visade sig vid närmare syn på det, att ska man få till det på ett bra sätt så behöver man ta hela vägen ned och då blev projektet betydligt dyrare.

”Har tagit rejäl höjd”

Önskemålet är därför att politikerna skjuter till ytterligare fem till sju miljoner kronor.

– Då har man tagit rejäl höjd för att projektet ska kunna finansieras. Men vi tror egentligen att man kan göra det till en lägre kostnad, påpekar Magnus Rasmusson.

Den kommunala budgetprocessen för 2021 skulle egentligen ha inletts före sommaren, men sköts fram till i höst. Budgetfullmäktige hålls först 18–19 november.

Det innebär att det, även vid ett positivt besked, på grund av upphandlingar och annat inte finns tid att bygga om Örjans valls gräsmatta till seriestarten 2021. I stället kan arbetet tidigast vara klart våren 2022.

Bergman (M) avvaktar

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) vill i dag inte binda sig vid någon ståndpunkt gällande hybridgräsplanen.

– Budgetarbetet går i gång här under de närmaste veckorna så det är svårt att säga. Den finns i budgeten, men vi har också förstått att den blir i det närmaste dubbelt så dyr. Som i alla budgetarbeten har vi säkert hundratals äskanden som ska vägas mot varandra, säger han.

ANNONS

Hur sannolikt är det att finns fem till sju miljoner extra till en hybridgräsplan ett år som detta när Örjans vall redan har en fullt fungerande fotbollsplan?

– Man kan bara konstatera att gräsförutsättningarna på Örjans vall är väldigt goda just nu. Men det är en process med många inblandade, partier och förtroendevalda, och vi får helt enkelt låta den diskussionen ta den tid som behövs.

LÄS MER:S säger nej till gemensam budget: ”Oansvarigt”

LÄS MER:Vändningen: Örjans Vall får inget hybridgräs till 2020

LÄS MER:Haglund efter hybridgräsbeskedet: ”Det kanske finns fördelar”

ANNONS