HP-sportens medarbetare har tippat Allsvenskan 2021 (från vänster: Fredrik Jonsson, sportchef, Jan-Owe Wikström, Linda Weinstock, Carl Fredrik Johansson och Anders Tornell).
HP-sportens medarbetare har tippat Allsvenskan 2021 (från vänster: Fredrik Jonsson, sportchef, Jan-Owe Wikström, Linda Weinstock, Carl Fredrik Johansson och Anders Tornell). Bild: Roger Larsson

HP-sporten tippar: Så slutar Allsvenskan

Nu är det äntligen allsvensk premiär! Men var hamnar HBK i den allsvenska återkomsten, vilket lag vinner SM-guld och vilka åker ut? HP-sporten har tittat i kristallkulan och levererar sina profetior inför Allsvenskan 2021.

ANNONS

Fredrik Jonsson

1) Malmö FF

2) BK Häcken

3) Hammarby

4) Djurgården

5) IFK Norrköping

6) IFK Göteborg

7) Elfsborg

8) AIK

9) Örebro SK

10) Mjällby

11) Halmstads BK

12) Degerfors

13) Sirius

--------------

14) Varbergs Bois

--------------

15) Östersunds FK

16) Kalmar FF

Kommentar: Malmö FF vann Allsvenskan med nio poäng i fjol och har behållit nyckelspelarna. Gör nye Colak Kiese Thelins mål bör MFF vara starkast igen. Häcken, med Jeremejeff som spets, kommer dock utmana. IFK Göteborg kan både bli topp och flopp med sina profilvärvningar. HBK har en annan stabilitet i både klubben och i spelet den här gången jämfört med 2015 och 2017. Antonsson är måltjuven laget behöver för att klara sig utan kval. Östersund, med värvningsstopp, och Kalmar FF som dansat på slak lina två år i rad, trillar ur.

ANNONS

Jan-Owe Wikström

1) BK Häcken

2) Malmö FF

3) Djurgården

4) IFK Norrköping

5) Hammarby

6) AIK

7) IFK Göteborg

8) Elfsborg

9) Örebro SK

10) Halmstads BK

11) Degerfors

12) Mjällby

13) Varbergs Bois

---------------

14) Sirius

----------------

15) Kalmar FF

16) Östersunds FK

Kommentar: Om inte ”fel”spelare blir skadade i den tunna truppen och om Marcus Antonsson levererar ska HBK med sin rutin i truppen klara sig kvar med ett spel bättre anpassat till Allsvenskan. BK Häcken med spännande nyförvärv kan ”blåsa” MFF på guldet i en tätstrid med sex lag. Blåvitts storsatsning kan bli både fågel eller fisk, där laget redan nu är enormt skadedrabbat och många stjärnors bäst-före-datum har gått ut. Joakim Persson ”trollar” kvar Varbergs Bois igen medan IK Sirius med tunga spelartapp, ett transferstoppat Östersund och Kalmar FF, får det tufft i botten när ”Henrik Rydström-effekten”, utan rätt material, uteblir.

Linda Weinstock

1) Malmö FF

2) Djurgården

3) BK Häcken

4) Hammarby

5) IFK Göteborg

6) IFK Norrköping

7) Elfsborg

8) Mjällby

9) Örebro SK

10) AIK

11) Halmstads BK

12) Kalmar FF

13) Degerfors

------------------------------

14) Varbergs Bois

------------------------------

15) IK Sirius

16) Östersunds FK

Kommentar: HBK klarar sig kvar i allsvenskan med några placeringars marginal, mycket tack vare Marcus Antonsson och Mikael Boman på topp, Andreas Johansson och Joseph Baffo i backlinjen och Malkolm Nilsson i målet. Malmö vinner guldet trots att man tappat tongivande spelaren Isaac Kiese Thelin, Kalmarikonen Henrik Rydström får ordning på Kalmar som klarar sig kvar och Göteborg, som satsat på hemvändare och stjärnan Marek Hamšík, når inte enda fram men slutar på en topposition. Frågan är om Astrit Selmani, ny från Varberg och Hammarbys dyraste nyförvärv någonsin, kommer att fortsätta leverera i målprotokollet även för sin nya klubb.

ANNONS

Carl Fredrik Johansson

1) Malmö FF

2) BK Häcken

3) Hammarby

4) Djurgården

5) Elfsborg

6) IFK Norrköping

7) AIK

8) IFK Göteborg

9) Örebro SK

10) Mjällby

11) Halmstads BK

12) Sirius

13) Degerfors

-----------------------

14) Kalmar FF

-----------------------

15) Varbergs Bois

16) Östersunds FK

Kommentar: Det är svårt att komma runt MFF som guldfavorit. Truppen har både spets och bredd. Personligen är jag annars mest nyfiken på om IFK Göteborg lyckas komma på rätt köl igen. Det vore på tiden. HBK? All erfarenhet bör räcka till nytt kontrakt. Men den verklige nyckelspelaren kan vara sjukgymnasten Simon Bakkioui – de viktigaste kuggarna får bara inte gå sönder.

Anders Tornell

1) Malmö FF

2) BK Häcken

3) IFK Göteborg

4) Djurgården

5) Elfsborg

6) Hammarby

7) IFK Norrköping

8) Örebro SK

9) Sirius

10) AIK

11) Halmstads BK

12) Varbergs Bois

13) Degerfors

---------------------

14) Mjällby

---------------------

15) Kalmar FF

16) Östersunds FK

Kommentar: Malmö FF har vacklat på försäsongen, men truppen är så stark att det säkert blir toppstrid även i år. Häcken känns som en spännande utmanare och IFK Göteborgs profilsatsning kan bära långt. För halländsk del hoppas vi att både försvarsstarka nykomlingen HBK och fjolårets överraskningslag Varbergs Bois hänger kvar, men Östersund ser ut att få det svårt. Kalmar har varit illa ute de två senaste säsongerna och kvalat sig kvar – förr eller senare hamnar laget under nedflyttningsstrecket.

ANNONS

LÄS MER:HBK:s elddop i premiären – ställs mot guldkandidat: ”Vi gillar utmaningar”

LÄS MER:882 dagar efter avskedet är HBK-kaptenen tillbaka: ”Kämpat för”

LÄS MER:30 plus det nya 25 – åldern bara en siffra i Allsvenskan

LÄS MER:Han blir största utropstecknet i årets HBK

LÄS MER:HBK-kvartetten om rötterna i Ghana: ”Inte alla med den bakgrunden når den här nivån”

LÄS MER:HBK:s tre musketörer – vägen till nytt kontrakt

LÄS MER:Så ska lärdomarna från de tunga säsongerna hjälpa HBK kvar i Allsvenskan

ANNONS