Hotet mot HBK:s flyttplaner på Örjans vall

Det ser oskyldigt och oansenligt ut, det lilla röda tegelhuset mellan träningsplanerna bakom Örjans valls A-plan. Men just det kan hota Halmstads BK:s och MTA Byggs gemensamma framtidsplaner att Örjans vall ska säljas som bostadsmark för att finansiera en ny fotbollsarena bredvid Halmstad arena.

ANNONS
|

– Min bedömning är att allt det här i så fall måste flyttas, säger Jonas Eidergård, enhetschef för kust och idrott på teknik- och fastighetsförvaltningen, och blickar sedan ut över de just nu snövita träningsplanerna.

”Det här”, det är huset som i själva verket är ett av kommunens 18 vattenverk som renar vattnet från de tre gröna, konliknande vattenborrorna som finns på området med några hundra meters avstånd innan det skickas ut i stamnätet och där förser Halmstadborna med miljontals liter dricksvatten om året.

För nästan hälften av hela Örjans valls område, 17 000 kvadratmeter av totalt 35 000, är så kallat primärt vattenskyddsområde som är förenat med en rad restriktioner och förbud.

ANNONS

– I nuläget får vi ju inte ens gödsla här och att då få tillstånd att bygga bostäder här känns orimligt, påpekar Jonas.

My Olausson, miljö- och processingenjör på Laholmsbuktens VA, betonar också vikten av att skydda dessa områden:

– Kommer det ner föroreningar i råvattnet är dessa sedan väldigt svåra att få bort. Det har vi redan sett på andra håll i kommunen.

Och att hitta nya vattentäkter för borrorna som går drygt hundra meter ner i jorden till grundvattnet görs heller inte i en handvändning.

– Nej, det är svårt nog redan nu att hitta vattentäkter med bra kvalitet när kommunen växer. Därför arbetar vi efter två linjer, dels att få ner förbrukningen bland invånarna, dels att få in vatten utanför Halmstad kommun, förklarar Olausson.

Att Örjans vall ligger på primärt respektive sekundärt vattenskyddsområde ställer till problem redan nu – ett område som för övrigt går under benämningen ”Kärret”...

– Vi får inte använda någon form av bekämpningsmedel ens på A-planen. Sedan gäller det att ansöka om tillstånd för exempelvis gödsling. Där har vi fått tillstånd för C-planen, men avslag för B-planen.

– Jag har full förståelse för att nitrathalterna inte får bli för höga i marken och kommer därför att ha ett möte med miljönämnden om att åtminstone få gödsla tre gånger om året i stället för sex. Blir det avslag då kommer planen att bli en leråker och då stänger jag den, klargör Eidergård.

ANNONS

Det skulle i så fall få förödande konsekvenser för HBK:s och Halmias ungdomslag som håller till där.

– Ja, med tanke på hur fulltecknat det redan är på Halmstad arena är frågan om hur man löser det, medger han.

Ett annat dilemma blir önskemålen om en eluppvärmd konstgräsplan på Örjans valls grusparkering.

– Att miljönämnden skulle godkänna att man öser en massa granulat på ett primärt vattenskyddsområde har jag oerhört svårt att se.

Enhetschefen för kust och idrott ser också fler konsekvenser med bostäder på Örjans valls-området.

– Det är ju sedan tidigare översvämningshotat vid höga vattenstånd i Nissan så då måste man i så fall bygga en mur utmed ån för att minimera risken, anser Jonas.

Men det är inte enbart på själva Örjans vall som en flytt skulle föra med sig extra kostnader. Utan även kring – Halmstad arena.

– Förutom byggandet av själva arenan handlar det ju om infrastrukturen där och i det sammanhanget är nog inte en flytt av vattenborrorna något problem ekonomiskt. För parkeringshus måste ju byggas när alla parkeringsplatserna försvinner och som jag ser det bör även Växjövägen byggas om med en rondell i korsningen med Frennarpsvägen.

– Det räckte att Drott hade 800 personer på sina matcher för att det skulle bli kaos på parkeringen och vid trafikljusen. Så många gick innan matchen var slut för att undvika alla köer. Och hur ska det då inte bli med en fotbollsarena?

ANNONS

– Så jag är ju inte emot en ny arena i sig, men man måste vara medveten om hur mycket det för sig, påpekar Jonas.

Och har, vid en eventuell framtida flytt, ett annat förslag:

– Bakom de tre ”tornen” vid gamla Tegelbruket. Där finns ytorna. Fast frågan är om jag är med i matchen då för då har jag nog hunnit gå i pension, skrattar han.

Läs mer: HBK vill ha en ny arena på Sannarp – och bostäder på Örjans vall

Läs mer: Så ställer sig Halmia till en ny arena

Läs mer: ”Kommunen har 90 miljoner skäl att säga nej – då går det att motivera”

ANNONS