Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Susanne Nilsson.

Hon ska ta HBK till en ny nivå

Hon och brorsan fick ett årskort till Örjans vall i julklapp av mamma och pappa varje år och hon spelade i unga år i Kvibille BK. Men det är för sina drygt 20 år i nöjesbranschen som Susanne Nilsson nu blir – Halmstads BK:s nya klubbchef.

– Fotbollskompetensen finns naturligtvis redan i klubben så det som jag hoppas kunna tillföra är väl den kommersiella delen, hur vi bättre ska marknadsföra oss, sälja varan, locka mer publik och inte minst – förbättra oss på den digital plattformen och inom sociala medier.

– Så kan vi addera den sportsliga kunskapen med den kommersiella biten som jag kan bäst så tror jag att det kan bli en bra mix, säger Susanne som bland annat har varit vd för 2Entertain och Krall Entertainment, två maktfaktorer inom svenskt nöjesliv.

Säg ordet liveunderhållning och det glittrar till i ögonen på henne.

– Ja, liveunderhållning är oslagbart – oavsett om det är fotboll eller musik eller teater. Att på plats få dela upplevelser med med andra människor.

Susanne ser också många likheter mellan de två branscherna.

– Ja, ta exempelvis en casting inför en show. Det är ju nästan samma sak som en laguttagning i fotboll, att välja de mest lämpade. Så det finns mycket som är likt inom idrotten och nöjesbranschen, men också mycket som är annorlunda.

Men även om Nilsson kommer att ha det övergripande ekonomiska ansvaret i HBK lämnar hon med varm hand över den fotbollsmässiga biten.

– Janne (Jönsson) och Andreas (Jankevics) kommer att få ett större ansvar där liksom Robban (Nordström) vars roll som scoutingansvarig redan har förändrats, medger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

– Sedan står vi ju inför två scenarion och en skillnad på 10–12 miljoner kronor, Allsvenskan eller Superettan nästa år. Det sätter ju nivån på vad vi kan och inte kan göra 2017, fortsätter Tony som tidigt såg kompetensen hos Susanne.

– Redan när hon rekryterades till styrelsen var det för att hon hade kompetens på områden där vi själva brast och som person dessutom är positiv, framåtsträvande, strukturerad och en lagbyggare. 

– Hon förstår både hur en förening fungerar och den kommersiella verkligheten och det var den profilen vi sökte i den nya klubbchefrollen, förklarar han, mycket nöjd med klubbens rekrytering.

– Ja, det lustiga är att många i styrelsen hade gått och tänkt att Susanne är som klippt och skuren för den nya klubbchefrollen, utan att säga det innan jag föreslog det.

Hur var din första reaktion, Susanne?

– Det var väl; gud vad kul – men fixar jag det? Fast sedan insåg jag att jag ändå hade en del att tillföra. Jag menar, bara att få jobba med alla barn och ungdomar – det finns väl inget mer lustfyllt?

För att komma in i sin nya roll lämnar Susanne styrelsen och tillträder omgående för att sedan ta över den 1 oktober när Fredrik ”Fidde" Andersson går.

Hon växte upp i Kvibille där fotbollsintresset föddes när barnen i julklapp varje år fick ett årskort till Örjans vall av sina föräldrar.

– Så jag såg HBK vinna SM-guld både 1976 och -79, inflikar hon.

Det hann bli en kort sejour i Kvibilles flicklag också, ”slutade när jag var 13 år”, innan hästintresset tog över. Och som än i dag håller i sig med tre egna hästar.

Nöjesbranschen halkade HBK:s tillträdande klubbchef in på på ett bananskal som revisor på Ernst & Young när hon hade åsikter till Janne- och Bosse Andersson om bokföringen på Nöjespatrullen, sedermera 2Entertain.

– Så till slut tyckte de att jag skulle ta hand om den, skrattar hon.

Och på den vägen är det. Från att ha stått på Vallarna i Falkenberg och sålt korv blev Susanne så småningom finanschef på ett börsnoterat bolag och sedan vd på det som då kom att heta 2Entertain och senare vd på Krall Entertainment med ansvar bland annat för Diggiloo.

– Den apparaten, hur man logistiskt och organisatorisk, bygger upp en arena finns det paralleller till att dra nytta av på Örjans vall.

– Sedan kom jag ju till HBK mitt i stålbadet och det som imponerade mest på mig var hur klubben med så få personer kunde driva runt allt. Samtidigt insåg jag att utan alla ideella krafter skulle det aldrig gå. Så folk inser nog inte hur många som är involverade runt en match.

Du kommer att tillhöra en unik skara som en av mycket få kvinnliga klubbchefer inom elitidrotten. Varför tror du att det är så?

– Svårt att svara på. Jag kommer ju från ridsporten med mycket tjejer, men generellt tycker jag alltid att en mix är bra i alla sammanhang. Då täcker man in flera perspektiv och infallsvinklar.

Så var befinner sig HBK om ett år?

– Då hoppas jag att vi har kommit en bra bit på vägen i det kommersiella arbetet och med den digitala plattformen. Och att vi är tillbaka i Allsvenskan igen, förstås.

Fler lokala sportnyheter hittar du här