Hettan kvävde HBK:s segerchans i tätstriden

Joel Allanssons första mål sedan september 2019. Men två motståndare efter paus blev en för mycket när Halmstads BK tappade tunga poäng i tätstriden; Dalkurd och – den extrema värmen.

ANNONS
|

Dalkurd 1

Halmstads BK 1

– Ja, i dag var det riktigt jobbigt. Vi fick springa kopiöst mycket och när vi då vann boll i andra halvlek så hade vi ingen ork att ställa om. Det blev liksom en ond cirkel, medger Joel Allansson – HBK:s Duracell-kanin som till och med han var rejält trött på slutet.

Fram till den 68:e minuten såg hans 1–0-mål efter 21 minuter ändå ut att kunna bli HBK:s segermål.

Ett felaktigt inkast från hemmalagets sida blev till HBK:s och efter fint förarbete av Andreas Bengtsson hamnade bollen så småningom hos Samuel Kroon som ”lade upp” bollen för Joel Allansson som med ett lågt skott tryckte in 1–0 (31) nere vid en skymd Filip Angers högra stolpe.

ANNONS

– Jag försökte få bollen på mål eftersom det var mycket framför och i konstgräset fick den ju extra skjuts, konstaterar han.

Men segerjublet fastnade alltså i halsen när Dalkurd på sin första riktiga chans efter paus kvitterade efter 68 minuter när lånet från Malmö FF, Patriot Sejdiu skickligt vände bort Alexander Berntsson i samma rörelse som han tog emot bollen och sedan avslutade iskallt förbi Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet.

– Jag tror att jag ska hinna bryta innan han vänder upp, men han gör det bra när han tar med sig bollen i samma rörelse, konstaterar Berntsson efter sin första match från start.

– Kul att få spela från start igen även om det förstås hade varit roligare att åka härifrån med tre poäng. Men det är tuff konkurrens så jag kan inte göra mer än mitt bästa på träningarna, säger han – också rejät utpumpad efteråt.

– Riktigt jobbigt. Och det blir ju extra varmt på en konstgräsplan, påpekar ”Berra”.

Då hade HBK i kvävande hetta och 30 grader varmt på Studenterna i Uppsala öppnat bäst med en hög press mot ett bollskickligt Dalkurd.

Som kunde ha straffat sig om inte Malkolm Nilsson Säfqvist långt utanför straffområdet precis hann före en annars fri Daniel Stensson (6).

ANNONS

Men som också kunde/borde ha lönat sig när hemmamålvakten Filip Anger drällde med bollen och Sadat Karim för ett ögonblick fick öppet mål, men där avslutet inte var tillräckligt distinkt så att Anger hann tillbaka och reparera sitt misstag med en benparad (12).

Då hade domaren Andreas Dufva-Johansson också kunnat blåsa straff till HBK redan i den sjunde minuten när bollen efter en Joel Allansson-hörna tydligt tog på Patriot Sejdus arm när Dalkurd-spelaren försökte undvika att få bollen på sig, men i stället vände sig mot den.

– I första halvlek bet pressen riktigt bra och då skapade vi också chanser. Men efter paus fick vi inte samma tryck och målet är ju typiskt när vi egentligen är samlade bakåt, men ändå släpper igenom honom, anayserar Allansson och avser Sejdiu.

Jodå, den enda riktigt heta chansen som Dalkurd lyckades skapa före paus var på en blixtrande omställning när hemmalaget lyckades spela sig ur förstapressen och John Junior Igbarumah fick drömläge, men sköt utanför (21).

Faktum är att hemmalaget, trots betydligt större bollinnehav i andra halvlek, heller inte lyckades skapa någon chans värd namnet fram till kvittering.

– Ja, det kändes som att vi ändå hade full kontroll på matchen. Men mål förändrar ju matcher och där fick Dalkurd energi, nickar Joel och avser att Dalkurd på slutet var något hetare och målskytten Patriot Sejdiu fick ett nytt läge efter 73 minuter, men sköt i burgaveln.

ANNONS

I stället var HBK närmast att göra när anfallsspelet återuppstod efter att ett tag ha varit försvunnet i den blå himlen ovanför Studenterna.

Dels när den ene anfallsinhopparen ”Crespo” Kamara fick bra skottläge (81), men ville för mycket och utan ren träff fick se bollen smita utanför Angers högra stolpe.

Och framför allt när Samuel Kroon hittade in med ett av sina få högerinlägg och den andre anfallsinhopparen, Mikael Boman satte pannan till och tvingade Filip Anger i hemmamålet till en avancerad räddning.

Då visade matchuret 88 minuter...

I stället fick HBK nöja sig med en poäng, samtidigt som Gif Sundsvall efter 3–0-seger mot Gais närmade sig. Giffarna som väntar HBK härnäst och därpå dubbelmöte med serieledande Degerfors.

– Det är ju sådana matcher man vill spela, inflikar Allansson.

Men förhoppningsvis då inte i 30 graders kvävande värme.

ANNONS