HBK:s transferkarusell: ”Det har varit helt galet”

Sommarens transferfönster var det mesta intensiva för Halmstads BK i modern tid. – Vissa dagar handlade om 200-300 fotbollsrelaterade samtal, säger Tony Karlsson, ordförande i HBK.

ANNONS
|

Han slår sig ner i styrelserummet och lägger upp sin sargade fot på en stol.

För ett par månader sedan tvingades Karlsson till operation sedan han slitit av hälsenan i en jippomatch.

Så när han hade som mest och göra fick han samtidigt hoppa fram på kryckor.

I och med Janne Jönssons tränarflytt till Japan tog HBK-basen över JJ:s uppgifter då transferfönstret öppnade, men aldrig kunde väl Karlsson ana att det skulle bli så bråda dagar.

När fönstret stängde hade HBK sålt Sead Haksabanovic och Ivo Pekalski till England, Alexander Henningsson flyttat till Fredrikstad, Rebin Asaad till Hammarby, Fredrik Olsson till Jönköping och Simon Silverholt till Gais.

ANNONS

In kom i stället Johan Oremo, Gefle, Pontus Silfwer, Mjöndalen samt islänningarna Höskuldur Gunnlaugsson, Breidablik och Tryggvi Hrafn Haraldsson, Akranes.

Men HBK hade fler spelare på gång.

– Det kunde ha blivit så att vi hade presenterat Tryggvi och ett nyförvärv till i slutet av transferfönstret, men ibland är magkänslan inte den rätta och vi valde att inte gå vidare, säger Tony Karlsson utan att gå in på något namn.

Han fortsätter:

– Sedan fick vi ett bud från Norrköping på Isak (Pettersson). Det var i samband med Sundsvallsmatchen borta, men det var aldrig aktuellt att släppa honom. Det fanns även klubbar som vara intresserade av andra spelare, men vi fick inte några konkreta anbud.

Från början var tanken att värva en eller två spelare i sommar, men i takt med förändringarna i truppen blev det till slut tio affärer. Sex ut och fyra in. Dessutom flyttades Oscar Petersson upp i A-truppen.

– Det har varit arbetsamt och handlat om helt galna dygn med väldigt lite sömn. Vi har ändå haft läget under kontroll och inte äventyrat ekonomin. När det gäller nyförvärven så är det välscoutade spelare som vi velat ha hit.

ANNONS

– Men det är ingen one-man-show. Jag är inte ensam om att jobba utan vi är många som delar på ansvaret. 5-6 personer har varit djupt involverade där styrelsen har gett oss mandat – dock inom vissa ekonomiska ramar.

Redan 12 juli hörde tidigare HBK-tränaren Pep Clotet Ruiz av sig och vill köpa Ivo Pekalski, som han tränat under tiden i Malmö FF.

Elva dagar senare började det hända saker kring Haksabanovic.

– West Ham kontaktade mig. Klubben skickade ett brev där de förklarade att de vill köpa honom. Det blev startskottet för Sead. Tidigare hade vi fått bud som vi var tveksamma till.

Mikael Kaller och Christian Albinsson åkte tillsammans med Sead och hans pappa Senad över till England medan Tony skötte de formella förhandlingarna på hemmaplan.

– HBK och familjen Haksabanovic har alltid haft en speciell relation. Det var vi i klubben som tillsammans med Senad förhandlade fram spelaravtalet med West Ham – ingen agent fanns med när själva affären gjordes upp. Det var likadant när vi var i Belgien i vintras. Allt bygger på ett förtroende som vi haft genom åren.

ANNONS

Nu är HBK drygt 30 miljoner rikare och får äntligen lite arbetsro efter alla jobbiga år sedan finanskrisen startade 2008.

Men Karlsson gör ingen hemlighet av att klubben även framöver kommer hålla hårt i plånboken.

– Trots försäljningen av Sead så innebär det inte att vi har en jävulskt massa pengar. Ska vi spela i Allsvenskan över tid så måste vi öka omsättningen med tio miljoner kronor per säsong. Men nu får vi i alla fall en lugnare verksamhet.

Fågan är om de investeringar som gjorts räcker för att HBK ska klara sig kvar i Allsvenskan.

– Truppen är inte dyrare i dag än när vi gick in i det här fönstret. Vi har en vision 2020 om att vi ska vara ett etablerat allsvenskt lag och det är därför vi har satsat på de här nyförvärven. Sedan är det bara att hoppas att det blir lyckat. För klubben har det varit en bra och klok affär.

ANNONS