Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

HBK vill ha en ny arena på Sannarp – och bostäder på Örjans vall

Bygg bostäder på Örjans vall – och använd pengarna till en ny fotbollsarena vid Halmstad arena.
Det föreslår Halmstads BK och byggföretaget MTA i en gemensam framstöt till Halmstads kommun.
– Vi siktar på någonstans runt 2025, men det är kanske väl optimistiskt, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

HBK väcker nytt liv i arenafrågan i Halmstad i ett svar på ”Framtidsplan 2050”, det vill säga kommunens förslag till en ny översiktsplan.

”Halmstads Bollklubb är nu ett allsvenskt lag med den självklara ambitionen att permanent etablera sig i högsta serien. En ny modern arena är ett självklart önskemål”, heter det i skrivelsen, som är undertecknad av Pelle Nilsson och MTA Bygg och anläggning AB:s vd Andreas Granberg.

Örjans vall, som blir 100 år sommaren 2022, rustades så sent som 2015–17 upp för närmare 90 miljoner kronor av kommunen. Men Nilsson och Granberg pekar på de problem som kvarstår kring träningsmöjligheter, tillgänglighet, infrastruktur och logistik.

De menar att Örjans vall skulle kunna bli ”ett fantastiskt bostadsområde” med minst 2 000 nya bostäder och att värdet av byggrätterna skulle täcka kostnaderna för att bygga en ny, kommunal fotbollsarena vid Halmstad arena på Sannarp, där HBK redan har stora delar av sin dam- och ungdomsverksamhet.

Fotbollsarenan kostnadsberäknas till cirka 250 miljoner kronor.

Nilsson: ”Centrum för all idrott”

Till HP säger Pelle Nilsson:

– Vi som sitter i styrelsen för HBK har ett ansvar att lyfta blicken och titta framåt, och inte bara runt hörnan utan även på längre sikt. Det finns utmaningar med Örjans vall och det hade varit alldeles förträffligt att ha en anläggning där man kunde samla samtliga träningsmöjligheter.

– Man hade också fått ett samlat tag inom idrotten i Halmstad. Där finns ju handboll, bordtennis, friidrott och till och med en simhall, så man hade fått ett väldigt centrum för all idrott.

Debatten om en ny fotbollsarena i Halmstad har rasat i omgångar under stora delar av 2000-talet, men inget av projekten har hittills fallit kommunpolitikerna på läppen.

Plats för 8 000–12 000 åskådare

HBK sneglar nu återigen på skisserna från 2012, där en fotbollsarena med plats för 8 000–12 000 åskådare byggs på parkeringen parallellt med Frennarpsvägen och ”dockas” med Halmstad arena så att faciliteterna kan samutnyttjas.

Varför tror ni att det här förslaget ska lyckas bättre än de tidigare?

– Nu har jag ingen erfarenhet av vad det har stupat på tidigare och jag är ingen expert på exploatering och bostäder. Men Halmstads kommun säger att de ska vara 150 000 invånare 2050 och någonstans ska ju folk bo. Örjans vall skulle kunna bli ett citynära boende och vara en del av den planen. Jag tror att det hade varit bra att i alla fall testa möjligheterna, svarar Pelle Nilsson.

Vilket tidsperspektiv har ni?

– Vi siktar på någonstans runt 2025, men det är kanske väl optimistiskt. Men trots allt får man ha någon målsättning i detta, säger HBK-basen.

Bergman (M): ”Det är en kul idé”

Reaktionerna från politiskt håll till Halmstads BK:s utspel är försiktigt positiva.

– Det har kommit in jättemycket spännande idéer till den här framtidsplanen och det här är definitivt en spännande idé som ju har funnits innan i liknande utförande. Jag tycker definitivt att det här är någonting som är värt att titta på för att se om det är möjligt. Det finns tekniska, ekonomiska och andra aspekter som jag inte alls har någon uppfattning om ännu. Men det är en kul idé. Jag gillar att man har paketerat en helhetslösning, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M).

Jonas Bergman bekräftar att det redan har förekommit viss kontakt i frågan mellan honom och HBK.

– Jag talade med dem i somras och de informerade kort om de här planerna. Jag uppmanade dem att skicka in förslaget när översiktsplanen var ute på samråd och det har de gjort nu. Nu kommer det att utvärderas fram till sommaren tillsammans med andra förslag som har kommit in.

HBK hoppas på en färdig arena till 2025 – är det realistiskt?

– Det låter väldigt optimistiskt, utan att föregå någonting. Den här planen tar ju ett helhetsgrepp om byggnationen i hela kommunen så där vågar jag inte förutspå någonting alls, svarar Jonas Bergman.

S-märkta kommunrådet Stefan Pålsson säger:

– Örjans vall har många år på nacken och det för med sig en del saker, dels att den kanske inte är riktigt optimal om man ser till de arenakvaliteter som vi har i dag, men å andra sidan är det en klassisk fotbollsarena så det finns mycket nostalgi och kulturhistoriskt värde i Örjans vall som det är i dag. Det är det vi kommer att få väga mot vartannat.

– Det är en spännande idé och vi får titta närmare på det här och se vilka möjligheter som finns att gå vidare med det. Men det är bra om vi i översiktsplanen i alla fall kan möjliggöra för att titta närmare på frågan.

TV: Se målen och höjdpunkterna från HBK:s derbyseger mot Falkenberg:

LÄS MER: Ingen kan vara förvånad att arenafrågan får nytt liv

LÄS MER: HBK har brutit samarbetsavtalet med storklubben FCK

LÄS MER: HBK:s samarbete med jättarna – både luftslott och pyspunka

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!