Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu hänger han i Halmstad. Halmstads BK gjorde sent i måndags kväll klart med 20-årige dansken Marcus Mathisen. Mittbacken/innermittfältaren lämnar FC Köpenhamn för spel i bollklubben.

HBK värvar dansk talang från Köpenhamn

Halmstads BK har gjort klart med första sommarvärvningen. Danske talangen Marcus Mathisen skrev i förrgår på för 2,5 år och kan på måndag debutera mot Frej på Örjans vall. Målet? Det är glasklart. HBK ska upp till Allsvenskan.

– Jag tycker att det är en bra möjlighet. Jag har varit en träningsspelare, men kan nu få speltid och bidra till att ta poäng och att ta upp laget till Allsvenskan, säger han. 

20-åringen lämnade i förra veckan Köpenhamn för provspel mellan onsdag och fredag med HBK. Han imponerade direkt på klubbens ledarstab och visade upp fina egenskaper för att täcka upp som mittback och innermittfältare för Junes Barny och Mohammed Ali Khan, som lämnat föreningen. 

– Vi är väldigt glada över att han kommer hit. Han har gett oss ett gott intryck och förstärkte intrycken vi sett framför oss. Det är en central mittfältare som biter och en spelande mittback. Han är bollsäker, vilket är ett plus i kanten. Vi får se var vi börjar använda honom, säger HBK-tränaren Janne Jönsson. 

Mathisen var först inställd på ett lån, då FCK till en början ville behålla talangen. Han gjorde fyra A-lagsmatcher för klubben i fjol, men har i år blivit utan speltid. Han bestämde sig till slut för att krita på 2,5 år med bollklubben. 

– Jag tror att det är bättre att vara i HBK i ett par år och utvecklas här. Det ger ingen trygghet att åka tillbaka snabbt efter ett par månader. Det är skönt att vara i en god struktur och att bara fokusera på träning och att prestera i matcher.  

– Vi ville ha det permanent. Annars kan vi bli den stora förloraren, när vi har gjort Marcus till landslagsman och han sedan går tillbaka till Köpenhamn, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson. 

HBK-ledningen förväntar sig dock ingen braksuccé direkt. 

– Han är inte värvad för att superleverera från dag ett, men vi tror att han är så pass sugen och bra att han kommer göra det. Det beror lite på hur omgivningen och sådär klickar. Jag är trygg med Ståle (Solbakken, tränare i Köpenhamn) och bakgrunden där, säger Janne Jönsson.

HBK-tränaren är god vän med Köpenhamn-tränaren och utesluter inte att fler spelare kan komma in därifrån i framtiden. 

– Inte omöjligt. Köpenhamn har en stor trupp och om det finns spelare i liknande situation, så kan de vara fina tillskott. 

För Mathisens del handlar det nu om att få speltid och hjälpa laget att nå framgång i seriesystemet. 

– Mitt första mål är att vi ska gå upp. Sedan ska det bli kul att spela i Allsvenskan. Det är en bra liga. Jag har följt Malmö lite och vet att det finns en del danskar i ligan. 

Om han har sett nya staden? Det hjälpte, nya lagkamraterna Fredrik Olsson och Ivo Pekalski, till med, när de i dagarna golfade i Vilshärad. 

– Jag har fått ett väldigt gott intryck och tycker att det verkar vara en trevlig stad. Jag spelade golf med Fredrik och Ivo. Fredrik var bra, men inte Ivo, skämtar 20-åringen. 

Mathisen smygdebuterar möjligen redan under tisdag kväll med HBK:s U21-lag mot Gais i Göteborg, men först måste han få tillstånd från svenska fotbollsförbundet att spela matchen. Tidigare Falkenberg-anfallaren och provspelaren Lord Ofosuhene kommer som bekant synas då. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här