Vem blir nummer ett? Malkolm Nilsson (till vänster) och Isak Pettersson får fortsätta konkurrera om målvaktströjan i Halmstads BK. Nilsson är tillbaka i målet mot Trelleborg.
Vem blir nummer ett? Malkolm Nilsson (till vänster) och Isak Pettersson får fortsätta konkurrera om målvaktströjan i Halmstads BK. Nilsson är tillbaka i målet mot Trelleborg.

HBK väntar med målvaktsvalet

Två veckor till den allsvenska premiären – men Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson har fortfarande inte lanserat någon förstemålvakt. Mot Trelleborg är Malkolm Nilsson tillbaka mellan stolparna.

ANNONS
|

Jan Jönsson fortsätter därmed taktiken att låta Malkolm Nilsson, 23, och Isak Pettersson, 19, stå varannan match under försäsongen.

– Vi tar denna helgen också enligt det, säger HBK-tränarenoch fortsätter:

– Isak hade en bra match senast (2–0 mot Falkenberg) och går stärkt ur den. Det är alltid bra för en målvakt att hålla nollan naturligtvis i tillägg till ett bra agerande, så det är okej med den saken.

– Det är okej också för Malkolm att få stå en match efter Norrköpingsmatchen (0–7). Det var inte så lätt för honom bakom där, men det känns ändå för en målvakt att släppa in sju. Så då finns lite chans att reparera det i morgon med lite gott samarbete.

ANNONS

Mötet med Superettan-sjuan Trelleborgs FF på lördagen (Skedalaheds konstgräs kl 13) är HBK:s näst sista träningsmatch inför seriestarten.

Kommer den målvakt som står i genrepet mot Elfsborg nästa helg också att bli förstemålvakten?

– Så skulle man om man vill kunna ta ut det, men sedan är det inte säkert att vi har bestämt det. Men det skulle kunna vara en indikation på vem som står i premiären också. Det är en logik där ja, svarar Jönsson.

Hittills har Nilsson och Pettersson vaktat målet i 4,5 matcher vardera i år. Pettersson har den bästa statistiken med fem insläppta mål och två hållna nollor i rad. Nilssons facit är elva insläppta och en nolla.

Vilka för- och nackdelar ser du med att vänta så länge med målvaktsvalet?

– Det går på agerandet. Jag tror att de är trygga, de är bra i gång med träningen och vi har inte satt fyrbackslinjen heller. Men lagmässigt var det ett steg framåt senast. Det var bättre totalt försvarsmässigt och i att stoppa och försvara inlägg, säger Jan Jönsson.

Malkolm Nilsson är den ende i keeperduon som har spelat en allsvensk match: 2–1-segern mot Hammarby i epilogen 2015.

Hur ser du på att det fortfarande är oklart vem som blir förstemålvakt?

ANNONS

– Det håller ändå mig triggad, känner jag. Jag och Isak triggar varandra varje dag och håller varandra på tårna och måste ju visa vem som ska spela. Man måste prestera varje dag, säger Nilsson och fortsätter:

– Det är klart att det hade varit gött att ha en målvakt och backlinje satt nu, men så länge det är öppet så har man fortfarande chansen. Det är bara att köra på och försöka att inte tänka på det för mycket.

Vänsterbacken Andreas Bengtsson (stukad fotled) stod över fredagsträningen och är ett frågetecken. Nye Kosuke Kinoshita lär få chansen från start i anfallet nu när arbetstillståndet är klart.

Fakta: Tänkbart HBK-lag

Malkolm Nilsson – Marcus Mathisen, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Jesper Westerberg – Nikolai Alho, Ivo Pekalski, Rebin Asaad, Sead Haksanbanovic – Fredrik Olsson, Kosuke Kinoshita.

Följ HBK-Trelleborg på hallandposten.se

HP-sporten liverapporterar HBK–Trelleborg. Följ matchen minut för minut här. Avspark klockan 13.00.

ANNONS