HBK tittar efter förstärkningar efter svåra skadan

Måndagens röntgen bekräftar att Jonathan Svedberg skadat korsbandet och missar stora delar av säsongen. Nu prioriterar HBK att hitta en innermittfältare.
– Det är klart att vi måste noggrant följa marknaden nu och se om det finns något för oss att ta in, säger Magnus Haglund.

ANNONS
|

Lördagens 3–1-seger mot IFK Värnamo blev kostsam för HBK.

Måndagens röntgenundersökning bekräftar att mittfältaren Jonathan Svedberg, som spelade till sig en ordinarie startplats i höstas, har skadat främre korsbandet och kommer missa stora delar av säsongen.

– Men det var en isolerad skada så det var ingen menisk- eller broskskada, säger HBK:s sjukgymnast och korsbandsexpert Simon Bakkioui.

Nu väntar operation för 21-åringen och därefter en lång rehabilitering.

– Det blir säkert operation nästa vecka senast. Han är tillbaka på fotbollsplanen i maj med boll.

Framåt juli hoppas Simon Bakkioui att Jonathan Svedberg sedan kan vara tillbaka i träning med laget.

ANNONS

Tror du att han kommer spela någon fotboll i höst?

– Yes, det tror jag om inga komplikationer tillkommer, säger Simon Bakkioui.

Jonathan Svedberg får hjälp av planen efter att ha skadat sitt knä.
Jonathan Svedberg får hjälp av planen efter att ha skadat sitt knä. Bild: Carl Fredrik Johansson

Ljung inte aktuell för spel på en månad

När HBK tränade på måndagen i Kombihallen saknades alltjämt även Viktor Ljung som skadade sitt korsband för ett år sedan.

Ytterbacken har genomgått ett litet ingrepp för att komma tillrätta med en broskskada och är inte aktuell för spel de närmaste veckorna.

– Förhoppningsvis börjar Viktor löpa i slutet av nästa vecka. Och är tillbaka i fotbollsträning om fyra veckor, säger Simon Bakkioui.

För HBK:s manager Magnus Haglund gör Jonathan Svedbergs skada att HBK ser sig om på marknaden efter en möjlig ersättare.

– Vi går ner från fyra till tre innermittfältare. Det är klart att vi måste noggrant följa marknaden nu och se om det finns något för oss att ta in. Vi följer med så får vi se, säger Magnus Haglund.

Det är en central mittfältare som är prio nu?

– Ja, det är det. Men som vanligt sonderar vi marknaden på alla positioner för att se om det finns något som kan göra laget bättre som vi har råd med. Det är principen, en enkel sådan.

Kan värva fler än en spelare: ”Om det är inom vettiga ramar”

Att HBK har en tuff ekonomisk situation, bland annat på grund av coronapandemin, är känt. Magnus Haglund säger att man har en bra överblick på vilket ekonomiskt utrymme som finns att förstärka med.

ANNONS

Kan det bli aktuellt med fler än en spelare?

– Ekonomiskt sett så blir ju Svedberg sjukskriven ett antal månader vilket frigör utrymme i ekonomin. Det är möjligt att vi kan få utrymme för ytterligare något om det är inom vettiga ramar.

I nuläget är det inte aktuellt att lyfta upp någon permanent från U19-truppen.

På frågan om den förre HBK-mittfältaren Johan Blomberg, som uppges vara på väg bort från Gif Sundsvall, kan bli aktuell ger Magnus Haglund ett tydligt besked.

– Nej, han är yttermittfältare. Det är en jätteduktig spelare, men det är en position där vi har tre spelare som vi tror väldigt mycket på.

På den svenska marknaden finns även meriterade spelare som till exempel Simon Thern, som i nuläget inte har klart med någon ny klubb efter att ha lämnat IFK Norrköping i vinter.

Finns det spelare på den svenska marknaden som möter era behov?

– Det finns, sedan ska det stämma på alla parametrar. Det ska vara rätt personlighetstyp, rätt kvaliteter som passar i sättet som vi spelar, att man klarar att spela som en av två (centrala mittfältare), avslutar Magnus Haglund.

LÄS MER:Svedberg efter skadan: ”Sällan man känner en sådan smärta”

LÄS MER:Beskedet om HBK-stjärnans svåra skada i premiärsegern

LÄS MER:Nye HBK-anfallaren målskytt direkt när han fick starta

ANNONS