HBK testar ghanan i derbyt mot Falkenberg

Halmstads BK jagar sin tolfte raka seger i derbyt mot Falkenbergs FF. Samtidigt passar HBK på att syna den ghananska högerbacken Phil Ofosu-Ayeh, 29, med meriter från både England och Tyskland – men också en diger skadehistorik.
– Vi är väldigt öppna där, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

ANNONS
|

Halmstads BK inledde försäsongen med en 3–1-seger borta mot IFK Värnamo förra helgen.

På lördagen väntar Falkenbergs FF i Vinberg – en match som HP direktsänder.

– Vi har lite småskavanker utifrån att vi har tränat på frusna och hårda planer, säger Magnus Haglund som väntar med att spika startelvan.

Med tanke på belastning, vad vill du se i den här matchen?

– Jag har väldigt rimliga förväntningar på det. Det är en fysisk genomkörare och vi försöker göra så mycket bra som möjligt. Det var en fullt godkänd premiär mot Värnamo där vi var stabila bakåt och gjorde tre mål framåt. Det var inte helt olikt hösten. Vi kunde ha skapat fler chanser utifrån de lägen vi hade rättvända långt fram i plan, men samtidigt får vi prova och göra så mycket saker som möjligt.

ANNONS

Synar 29-årig högerback: ”Spelar 45 minuter”

HBK kommer till spel utan Joel Allansson (vilar, häl), Jonathan Svedberg (korsbandsskadad) och Viktor Ljung (rehab), men med ett nytt ansikte.

Den 29-årige ghananen Phil Ofosu-Ayeh, som har gjort en A-landskamp 2015, har varit med på fyra träningar den här veckan.

– Han ska spela 45 minuter som högerback i morgon så får vi se hur han ser ut, säger Magnus Haglund.

Kontakten har kommit via Joseph Baffo som var lagkamrat med Phil Ofosu-Ayeh i tyska Eintracht Braunschweig. Mellan 2017 och augusti 2020 tillhörde Ofuso-Ayeh Premier League-klubben Wolverhampton utan att göra någon A-lagsmatch. I stället har han varit utlånad till Hansa Rostock (3.Bundesliga) och Würzburger Kickers (2.Bundesliga) men också haft stora skadeproblem i karriären. Den senaste skadan (hälen) har hållit honom borta från spel i snart två år.

Kan han bli aktuell för er på sikt eller är det förutsättningslöst?

– Vi är väldigt öppna där. Vi utesluter det inte, men säger inte att det är nära att bli något heller. Det började med att han träffade Simon (Bakkioui) och fick bekräftat att han är frisk och när han var det passade vi på att se honom träna när han ändå var här och tyckte att han likaväl kunde vara med veckan ut och spela en halvlek så får vi lägga samman allt sedan, säger Magnus Haglund.

ANNONS

Sonderar intressanta namn

För HBK är det, som HP berättat, mittfältet som är prioriterat att förstärka efter Svedbergs skada.

– Vi är i den fasen där vi sonderar och har ett antal namn på bordet, men inget som har tagit något steg i någon riktning.

ANNONS