HBK-talangen öppnar upp om ångesten: ”Exploderar till slut”

Edvin Kurtulus är tillbaka där han vill vara – och redo att ta kampen om en plats i Halmstads BK:s mittförsvar. Nu öppnar den 21-årige backen upp om sin tuffa avslutning på 2020 med misstänkt hjärtsäcksinflammation och ångest.
– Det exploderar till slut om man inte pratar med någon och jag höll det inne för mig själv, säger han.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Edvin Kurtulus fick visserligen inte spela mittback, som han helst vill, utan högerback, men han startade 14 av Halmstads BK:s 15 första Superettan-matcher i fjol. Den han missade var på grund av avstängning.

Men under andra halvan av serien blev det bara fyra korta inhopp på totalt 24 minuter för Kärlekenkillen, som har spelat i HBK ända sedan fotbollsskolan.

Det är känt att han drabbades av misstänkt hjärtsäcksinflammation efter att ha varit i väg på landskamp med Kosovos U21-landslag. Men han mådde även dåligt mentalt med ångestkänslor – vilket kan ha orsakat hjärtproblemen.

Med närmare ett halvårs distans säger han:

ANNONS

– Det kan ha varit misstänkt hjärtsäcksinflammation eller så kan det ha varit det här (ångesten), för det kan påverka hjärtat också. Ångest och sånt kan påverka andning och sådana saker.

”Höll det inne för mig själv”

Edvin Kurtulus tror att anspänningen kan ha blivit för stor.

– En del var så klart att jag ville spela där jag trivs bäst och där jag vet att jag kan få ut det bästa. Sedan, när man är ung, vill man så mycket och det blir så mycket olika saker och press till höger och vänster.

– Det exploderar till slut om man inte pratar med någon och jag höll det inne för mig själv och det blev som det blev. Men det var en lärorik period, jag lärde mig att hantera dessa saker bättre och det kan jag göra nu.

Fick du hjälp av någon att ta dig ur det?

– Nej, jag bara öppnade till mig själv. Jag pratade med Simon (Bakkioui, HBK:s sjukgymnast), min familj och min flickvän för det var ingenting jag skämdes för så. Det kändes bra, som att det släppte en klump från magen.

Du höll det för dig själv – är det lite tabu att ta upp sådana har saker i ett lag?

ANNONS

– Nej, det är egentligen inte det. Det händer varje spelare någon gång under deras karriär. Jag har alltid varit sådan att jag inte gillar att dela med mig av mina problem, men jag lärde mig där att det kanske kan vara bra.

Gör du något speciellt för att inte hamna i samma situation igen?

– Nej, alla har tuffa perioder i sitt liv. Jag hade den då och har lärt mig att handskas med den och nu är det bara att blicka framåt.

– Jag är glad, jag är lycklig och gör det jag älskar och får spela där jag tycker att det är roligast att spela nu. Familjen mår bra, jag mår bra och flickvännen mår bra. Det är ingenting som jag tänker på nu.

Dialog med Magnus Haglund

Edvin Kurtulus tänker desto mer på den nya fotbollssäsongen.

Halmstads BK är tillbaka i Allsvenskan – och han själv är alltså tillbaka i mittförsvaret.

– Vi har kommit fram till att det är som mittback jag ska konkurrera nu. Jag är mittback i grunden så det är där jag hör hemma, säger han.

“Vi” – är det managern Magnus Haglund och du?

– Ja, vi har haft en dialog och jag har berättat att det är där jag vill spela och han har förstått mig och låtit mig spela där nu. Det är där jag är som bäst.

ANNONS

”Lån är inte intressant”

Konkurrensen i mittlåset är dock stentuff. Andreas Johansson och Joseph Baffo var två av HBK:s genomgående bästa spelare i fjol. Även Alexander Berntsson finns med i ekvationen.

Är det något särskilt som du försöker utveckla i år?

– Jag är 21 år så för att utvecklas just nu behöver jag speltid och genom det skaffa mig rutin och finslipa saker i spelet. Jag är inte helt färdigutvecklad utan det finns saker att jobba på och det gör man varje dag, på varje träning.

Kan det vara aktuellt att du blir utlånad för att få speltid?

– Jag har utgående kontrakt så lån är inte intressant och inte för Magnus heller. När det gäller framtiden så är det ingenting som är klart ännu. Det beror på hur mycket han visar att han tror på mig och hur mycket chanser han ger mig – det går hand i hand med hur framtiden blir. Jag påverkar det jag kan påverka genom att ge allt jag kan, träna hundra procent och alltid vara fokuserad. Det andra får jag lämna över till andra.

TV: Se höjdpunkterna från när HBK:s U21-lag med Edvin Kurtulus i backlinjen föll mot Tvååker:

LÄS MER:Anfallsstjärnan lämnar HBK direkt: ”Vill få speltid”

LÄS MER:Ratades i HBK – fällde gamla laget på straff

ANNONS