Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/35

HBK storstädade – och gick från 2–5 till 5–2

Nytt spelsystem. Fem förändringar i startelvan. Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson lät kvasten gå efter Frej-fiaskot. Då gick HBK från 2–5 till 5–2 – på fem dagar.

Superettan

HBK 5

Värnamo 2

– Det kände man redan när vi tog bussen hem från Stockholm, att någon skulle få smaka på vad vi smakade där, säger backen Jesper Westerberg, som krönte sin från start-comeback efter korsbandsskadan i höstas med ett drömmål till 3–1.

Det blev en tidig midsommarfest på Örjans vall med ett frejdigt (!) hemmalag som genom segern gav ett rejält svar på tal inför nästa helgs seriefinal mot Athletic.

Tränare Jönsson överraskade genom att kasta 3–5–2-uppställningen i papperskorgen. I stället formerade HBK-coachen laget enligt 4–4–2-modellen.

Samtidigt skickades Westerberg, Fredrik Olsson, Antonio Rojas, Marcus Johansson och Alexander Arvidsson in i startelvan.

Jan Jönsson säger:

– Magkänslan sa att var dags (för 4–4–2). Vi kunde ha väntat i två matcher till och kört 3–5–2 terminen ut, men magkänslan var också att omklädningsrummet tyckte att det kunde vara dags. Det tror jag träffade rätt.

– Vad som också träffade rätt och som var centralt var att Fredrik var tillbaka. Vi har klarat oss bra utan honom, men hans kombinationsspel med (Alexander Ruud) Tveter och mittfältarna var bra.

Jesper Westerberg gör också tummen upp för systemskiftet:

– Vi har inte fått 3–5–2 att stämma riktigt. Vi har inte släppt in så mycket mål, men vi har ändå inte satt det defensiva så att det blir ett bra spelsystem för oss utan vi har jobbat ihjäl oss defensivt och inte haft kraften att ställa om offensivt, säger han och fortsätter:

– 4–4–2 kan alla, vi är fostrade i det sedan barnsben och det finns en stabil grund att stå på.

Jan Jönsson ville se mycket moral, många löpmeter och bra djupledsspel. Han fick alltihop – och det med en gång:

Matchuret visade bara 2.46 när Sead Haksabanovic avslutade ett fint HBK-anfall med en diagonalboll fram till en djupledslöpande Alexander Ruud Tveter, som kyligt slog in 1–0.

Haksabanovic var glödhet – och bara tre minuter senare dubblade supertalangen ledningen själv. Han trängde sig förbi en Värnamoback i en löpduell, stal bollen, vände bort nästa back och slog in 2–0.

Hemmafansen gnuggade sig i ögonen – och det kunde ha blivit både 3–0 och 4–0 med, men Fredrik Olsson brände två bra lägen.

I stället reducerade Värnamos HBK-bekanting Johan Svahn till 1–2 med en frispark över muren direkt i mål efter 19 minuter. 

Men HBK:s replik var dräpande. Bara två minuter senare mötte Jesper Westerberg bollen på volley efter hörna och dundrade in 3–1 ribba-in från 20 meter. 

– Det händer inte varje dag, skrattar han.

Tio minuter in på andra halvlek snurrade Ruud Tveter och Olsson i Värnamos straffområde innan den senare petade in 4–1.

Värnamo reducerade igen i 64:e minuten genom Pär Cederquist efter en hörna, men Alexander Henningsson slog in 5–2, framspelad av Haksabanovic, i 89:e minuten.

Mindre roligt: Alexander Arvidssons från start-debut tog slut efter en halvtimme med smärtor i det knä han tidigare opererat. Efteråt var oklart hur allvarligt det är.

Lagkaptenen och försvarschefen Fredrik Liverstam utgick efter 69 minuter. I hans fall ska det dock inte röra sig om något värre än sviter efter en förkylning.

Fler lokala sportnyheter hittar du här