Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

HBK släpper skyttekungen och Henningsson

Skyttekungen Fredrik Olsson släpps till allsvenska konkurrenten Jönköpings Södra och Alexander Henningsson flyttar till norska Fredrikstad FK. Det är så som Halmstads BK nu öppnar upp för fler förstärkningar.

– Det är ingen hemlighet att vi, med tanke på vår ekonomiska situation, måste släppa spelare för att kunna få in andra. Konkurrensen ökade ju också för Fredrik när vi tog in Johan Oremo på den positionen, bekräftar HBK-ordföranden Tony Karlsson för HP-sporten.

Med ett halvår kvar på kontraktet låter HBK alltså Olsson gå sedan klubben värvat in Oremo från Gefle IF. Olsson ska heller inte ha varit nöjd med sin situation i HBK.

– Det är inget som jag kan kommentera. Men genom den nya uppställningen har det ju blivit ännu tuffare att ta en startplats framåt, konstaterar Karlsson och avser att den nye tränaren Igor Krulj har gått över till en 4–2–3–1-uppställning.

Att HBK släpper den 32-årige anfallaren till en allsvensk konkurrent som bara ligger sex poäng före HBK i tabellen kan dock te sig märkligt.

– Jag kan förstå att vissa tycker det Men för vår del handlar det om att skapa resurser för fler förstärkningar och på just Fredriks position har vi flera alternativ, förklarar Tony.

HBK-tränaren Igor Krulj håller med:

– Så här fungerar fotbollen, där det här var den bästa lösningen för alla parter. Och med Gabbe (Gabriel Gudmundsson), ”Koske” (Kinoshita), (Simon) Silverholt på väg tillbaka och Sead (Haksabanovic) som tänkbar i en mer central roll så finns ju alternativ, förklarar han.

Många höjde förvånat på ögonbrynen när Fredrik Olsson inför 2016 lämnade just J-Södra som precis hade blivit allsvenskt för att i stället gå till ett degraderat HBK. Där blev han dock i fjol med sina elva mål och samarbetet med radarkompisen Alexander Ruud Tveter en viktig pjäs på vägen tillbaka till Allsvenskan.

I år har Fredrik gjort tre mål och en assist, men nu återvänder han alltså till J-Södra där han förra sejouren gjorde 31 mål på 55 matcher utöver de 51 respektive 22 han tidigare gjort i Landskrona Bois och Mjällby i Superettan.

– Vi har haft en bra dialog med Halmstad BK och hittat en överenskommelse som alla är nöjda med, säger scoutingansvarige Christer Persson till J-Södras hemsida om Olsson som skrivit på för 1,5 år, är spelklar direkt och även tillåts spela mot HBK på Örjans vall i början av augusti.

HBK släppte i förra veckan Rebin Asaad till en annan konkurrent, Hammarby utan att begära någon övergångssumma.

Får ni något betalt den här gången?

– Det kan jag inte kommentera, säger Tony Karlsson. Men generellt är det ju faktiskt så att den största kostnaden för klubbarna är lönekostnaden, inte själva transfersumman om det inte förstås handlar om de riktigt stora övergångarna. För där handlar det även om sociala kostnader och liknande – något som inte gäller övergångssummor.

En annan spelare som har fått ännu mindre speltid i HBK på sistone är Alexander Henningsson. Han kom från Öster mitt under säsongen 2015 för att i fjol spela 20 matcher från start (tre mål – tre assist). Men i år har det bara blivit tre inhopp och därför flyttar den 27-årige mittfältaren nu till Fredrikstad i den norska andradivisionen.

– Vi tackar Henning, liksom Fredrik, för sina insatser för HBK, men det här skapar handlingsutrymme för oss, påpekar HBK-ordföranden.

För parallellt jobbar HBK intensivt med att fylla luckorna och då ska det framför allt handla om offensiv kraft och yttermittfältare.

Det norska utropstecknet Amahl Pellegrino, 27, som gjort elva mål på 14 matcher som yttermittfältare för sitt Mjöndalen i andraligan och cupen och som nu jagas av de norska storklubbarna, fanns länge med i bilden.

– Han tackade tyvärr nej, medger Igor Krulj. 

– Men vi har fler namn som vi jobbar med och i dagsläget handlar det enbart om offensiva pjäser.

Fler lokala sportnyheter hittar du här