Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Talang på gång. Jonathan Svedberg kan få göra debut från start när Halmstads BK i kväll ska försöka få revansch på Degerfors.

HBK släpper fram nytt 17-årigt löfte

Sead Haksabanovic och Gabriel Gudmundsson är redan inne i hetluften. Nu står en annan 17-åring på tur. Mycket talar för att Jonathan Svedberg får göra HBK-debut från start mot Degerfors på torsdagskvällen.

– Jag har jobbat på mer och mer och kommit närmare startelvan – självklart är jag redo om jag får chansen. Jag tycker det är skönare att var med från början än att hoppa in, säger Jonathan Svedberg.

HBK är mitt inne i säsongens tuffaste vecka med tre matcher på sju dagar och tränaren Janne Jönsson aviserade tidigt att han ville rotera i truppen.

Av onsdagens träning att döma satsar Jönsson på Svedberg och Antonio Rojas från start på innermittfältet i stället för Ivo Pekalski och Rebin Asaad.

HBK-talangen har bara gjort två inhopp tidigare – i förlustmatchen borta mot Athletic (1–4) i somras och nu senast mot Örgryte (2–0) på Örjans vall i måndags kväll.

– Allt kändes bra. Det var skönt att få debutera på hemmaplan. Jag kom in i spelet rätt bra och var inte så nervös utan mer taggad, avslöjar Jonathan, som avlöste Fredrik Olsson i slutet.

Svedberg började spela fotboll i Astrio när han var sju år, men kom till HBK 2012.

Tillsammans med Haksabanovic, Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim Paul är han en i den unga 99-kvartetten som fått testa på spel i Superettan den här säsongen.

– Skälen till att vi lyckats antar jag beror på att vi tränat på så bra som möjligt och verkligen levt för fotbollen.

– Men steget från U19 till A-laget har varit tufft att ta – det tar tid att komma upp i träningstempo, fast nu är jag inne i det.

Vad tror du om HBK:s chanser mot Degerfors?

– De är bra, men vi måste försöka få upp tempot för våra motståndare är kompakta bakåt.

Blir det allsvenskan nästa år?

– Jag hoppas att det går bra för oss, men det kommer att bli tufft. Det är viktigt att vi fortsätter att jobba på träning och matcher så vi kan prestera på planen.

Vad vill du med din fotboll?

– Jag vill såklart komma så långt som möjligt – närmaste målet är att bli en startspelare i HBK, sedan får vi se vad det leder till.