Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HBK:s vikarierande tränare prisas – men känner oro: ”Deras drömmar”

U19-tränaren Johan Bergström, som vikarierade som HBK-tränare mot Ljungskile i fjol, prisas.
Samtidigt är han orolig över att klubbens akademispelare tappar värdefull tränings- och speltid när det råder träningsstopp och cuper och matcher ställs in.
– Det är deras drömmar det handlar om, säger Johan Bergström.

Johan Bergström har varit tränare i HBK:s akademiverksamhet i tio år och bland annat tränat HBK:s framgångsrika 1999-årskull på ungdomsnivå. Nu har han utsetts till årets Unicoach, ett pris som delas ut av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet till framstående klubbar, tränare och spelare i svenska fotbollsakademier.

– Det är jätteroligt och jag är väldigt tacksam att få ta emot ett så fint pris och jag är särskilt ödmjuk med tanke på den konkurrens som finns, säger Johan Bergström.

Debuterade som huvudtränare i HBK i fjol

Utöver jobbet med HBK:s äldsta akademispelare fick Johan Bergström även vikariera som huvudtränare för HBK i Superettan i en match. Debuten slutade med en 2–0-seger hemma mot Ljungskile när hela HBK:s ordinarie tränarstab insjuknade i corona.

– Det var en stor sak för mig att få vara med i det sammanhanget, sedan tror jag att jag hade minimal påverkan på prestationen och resultatet. Men det är ett väldigt fint minne, skrattar han.

Några planer på att bli huvudtränare i närtid väcktes inte av det inhoppet. Johan Bergström trivs i den roll han har och förlängde i stället som U19-tränare med HBK i två år till i höstas.

Bergström om oron för ungdomsspelarna

Nu står han och akademispelarna inför en annan typ av utmaning med tanke på coronarestriktioner och stängda idrottsanläggningar fram till den 24 januari. Fotbollspassen är just nu utbytta mot löpträningar i mindre grupper och Ligacupen, som skulle spelats i februari-mars, är redan inställd.

Johan Bergström hoppas, men är långt ifrån säker, på att seriespelet ändå kan starta i slutet av mars.

– Det är synd för spelarna i den här åldern har en begränsad tid. De ska vara så pass bra när de är 19 år att de ska gå in i en nu allsvensk trupp och våra 01:or och 02:or tappade en del av säsongen i fjol för att vi inte kunde spela matcher, säger han och fortsätter:

– Det är deras drömmar det handlar om. Spelarna tar det väldigt bra, men skulle det gå ett halvår i ett sånt här scenario skulle drömmarna bli mer och mer avlägsna på något vis och den tanken gillar inte jag. Jag hoppas att vi kan börja träna så vi kan ge dem så bra förutsättningar som möjligt att få leva sin dröm så snart som möjligt.

LÄS MER: Vikariens mål: Nio HBK-poäng

LÄS MER: Bergström en vinnare i debuten – Kroon visade vägen

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!