Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

HBK:s tunga besked – Laxacupen ställs in igen

Flera stora ungdomsturneringar har redan ställts in i sommar.
Nu tvingas HBK göra samma sak med Laxacupen för andra året i rad – vilket blir en ny miljonsmäll för klubben.
– Det är för stor ovisshet, säger cupansvarige Stefan Mildaeus.

Den 21 april meddelades att både ungdomsfotbollsturneringen Gothia cup och handbollscupen Partille cup ställs in i sommar.

Två veckor efter det beskedet meddelar Halmstads BK att inte heller klubbens sommarturnering Laxacupen, som skulle gått mellan den 29 juli till den 1 augusti, blir av i år.

2019 lockade den över 200 lag både från Sverige och utomlands, men fick i fjol ställas in på grund av coronapandemin.

– Det är jättetråkigt så klart att behöva göra det för andra året i rad, säger cupansvarige Stefan Mildaeus.

– Vi har som många andra följt utvecklingen under lång tid och när man ändå kommer fram till att mycket folk ska in från olika regioner till en samlad punkt kommer det bli problematiskt att ha en turnering i den omfattning som Laxacupen är. Det är för stor ovisshet, helt enkelt.

– Det finns ju också en smitta ute som fortfarande är hög. Förra året när vi stod här var inte smittan bland ungdomar speciellt hög, men nu är den aspekten med.

HBK har rådfrågat Smittskydd Halland

Beslutet kommer efter att HBK bland annat har rådfrågat Smittskydd Halland för att se hur prognosen mot sommaren ser ut. Men hur läget är i sommar är alltjämt för ovisst.

– Det är sammantaget en helhet efter att ha följt alla myndigheter. (Anders) Tegnell nämnde vid något tillfälle att stora turneringar där många kommer från olika distrikt och samlas kan starta nya smittkedjor. Det är inget vi vill riskera att bidra till, säger Stefan Mildaeus.

– Det är ingen som vet facit när vi står där den 29 juli men samtidigt är en sådan här turnering behöver vi framförhållning för alla inblandade.

Ekonomisk miljonsmäll att ställa in

För HBK är det även en kännbar smäll ekonomiskt.

– Det slår hårt för det är en otroligt viktig inkomstkälla för oss. Det brukar bli ett överskott på ett par miljoner kronor. Det är en aspekt. En annan är att Laxacupen skapat sig ett bra och viktigt varumärke, vilket också är en del i det när vi behöver ställa in igen. Samtidigt är det fler än vi som behövt göra det så de flesta har nog förståelse för det, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

Är det pengar ni kan hämta igen på annat vis?

- Förmodligen inte, men vi hoppas att man som förra året kan få någon form av stöd via Riksidrottsförbundet. Framför allt när det gäller ungdomsverksamheten borde man från regeringens sida hjälpa till så mycket man kan för att den ska kunna hålla på.

Laxacupen siktar på att vara tillbaka 2022

Var det aktuellt att försöka genomföra turneringen med enbart lokala lag eller tappar man för mycket av vad cupen är då?

– Jag skulle nog säga det. Det är framför allt en identitet för cupen. Laxacupen för oss är en emotionell turnering med internationella inslag. Att ha en lokal turnering med 20 lag som spelar är inte Laxacupen.

Trots två inställda turneringar i rad räknar Stefan Mildaeus med att Laxacupen kommer tillbaka starkt 2022.

– Jag tror att längtan att få spela en cup kommer vara större än någonsin nästa år. Det finns en stor hunger att få spela sommarturneringar och vi är en turneringen som är den perfekta blandningen av sommarstad och ungdomsfotboll i cupform. Många familjer kommer hit och är här en hel vecka. Vi är inte oroliga för det utan trygga i att det kommer vara ett hårt tryck för att komma till oss nästa år.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!