HBK:s tre musketörer – vägen till nytt kontrakt

I litteraturens värld i Alexander Dumas klassiska roman hette de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis. …I fotbollens värld i Halmstads BK heter de Magnus Haglund, Pelle Olsson och Torbjörn Arvidsson. Men valspråket är detsamma; ”En för alla – alla för en”.

ANNONS
|

– Ja, det genomsyrar väl hela föreningen. Laget före jaget, instämmer HBK-managern Magnus Haglund.

Aldrig tidigare har HBK haft en så meriterad ledartrojka som i år, där förbundskaptenen Janne Andersson utnämnde Pelle Olsson till ”årets allsvenska värvning”.

+ Magnus Haglund, 47 – manager. Sedan 2004 17 säsonger som elittränare i Elfsborg, Lilleström och HBK.

+ Pelle Olsson, 57 – analytiker och scout. Sedan 1996 22 säsonger som elittränare i Gefle IF, Örebro SK, Djurgården och AFC. Därtill elitspelare i Gefle, Malmö FF och HBK 1981–1992.

+ Torbjörn Arvidsson, 52 – assisterande tränare och huvudtränare för U21-laget. Sedan 2005 tränare i olika roller i HBK och Kalmar FF. Därtill HBK:s meste allsvenske spelare genom tiderna, 306 matcher, samt elitspelare även i Kalmar FF.

ANNONS

– Alla har vi många års erfarenhet som tränare, men något som Pelle och Tobbe till skillnad också har är erfarenheten som spelare på elitnivå. Och det är enormt betydelsefullt att ha det i ledarteamet – hur de hade reagerat som spelare i en viss situation, påpekar Magnus.

Varje morgon klockan 08.00 samlas trion för en genomgång och planering av dagen.

– Vi går igenom dels det vi gjorde dagen innan, dels vad som ska göras när spelarna kommer och vi har en genomgång och utvärdering vid 09.30.

Den här dagen är fokus på anfallsspelet inför premiären mot BK Häcken på söndag.

– Jag brukar titta på motståndarnas tre, fyra senaste matcher för att kunna ge alla bästa möjliga underlag. Nu presenterade jag Häckens försvarsspel på en kvart med spelarna innan vi gick ut på planen och tränade anfallsspel. I morgon blir det tvärtom – då blir det försvarsspelet mot Häckens anfallsspel. Och eftersom det är en lång vecka med fem träningar hinner vi med ett summerande pass också, förklarar Pelle.

Samtidigt tar Torbjörn sitt specialområde – fasta situationer.

– Det är ju en outtömlig källa att ösa ur beroende på våra spelares kvalitéer kontra motståndarna. Om det ska vara bra servar, om vi möter zonförsvar eller markering, oftast brukar det vara en mix, eller om vi ska satsa på första- eller andrabollarna. Och inkast skiljer sig från en fjärdedel på planen till en annan. Men kort sammanfattat är väl det vanligaste att titta på motståndarnas svagheter och styrkor och utgå från det.

ANNONS

Fasta situationer är också en framgångsnyckel i dagens fotboll.

– Helst ska vi göra tvåsiffrigt framåt och släppa till ensiffrigt bakåt. Men det viktiga är att gå plus, påpekar Haglund där HBK i fjol hade 5–1 efter att ha släppt in sitt enda mål på fast situation i sista matchen mot Trelleborg.

När blir ni oeniga?

– Oeniga är nog inte rätt ord utan vi hittar en väg fram där vi var och en lägger fram våra åsikter som Magnus sedan sorterar in och gör slutfinishen på, säger Pelle.

– Ja, vår uppgift är ju att dela med oss vad vi tycker och tänker, tillägger Tobbe.

– Man kan väl säga att min viktigaste roll är att få medarbetarna att säga sina åsikter så att de känner och vill bidra till att jag får ett så brett beslutsunderlag som möjligt, inflikar Magnus.

– Därför känner jag inte exempelvis inför en match att det är jag som har tagit besluten utan att vi har jobbat fram dem tillsammans.

Ute på planen involveras även sjukgymnasten Simon Bakkioui och målvaktstränaren Dennis Nilsson, där Arvidsson ansvarar för de individuella tekniska momenten och – fasta situationer.

– Egentligen är vi ju involverade i alla moment. Men ju närmare match vi kommer så är det mitt ansvar att sätta de taktiska delarna på plats, förklarar Haglund.

ANNONS

Matchdagen inleds med en aktivering av Simon Bakkioui ungefär fem timmar före avspark. På matchgenomgången är det sedan Magnus som går igenom spelet medan Tobbe tar de sista detaljerna kring fasta situationer.

Själva uppvärmningen sköter sedan den sistnämnde ihop med Bakkioui och Dennis Nilsson innan det är dags för match.

Då tar Pelle Olsson plats på läktaren de 35 inledande minuterna.

– Därifrån kan jag få en bättre överblick och ser vad som eventuellt behöver justeras och vad som fungerar, säger han.

I pausen har Magnus sedan en kortare genomgång på vad som var bra och dåligt och vad som behöver ändras.

– Fast inte mer än tre, fyra minuter. Därför väljer vi också ut de viktigaste punkterna så att det inte blir för mycket för spelarna att tänka på.

I andra halvlek är sedan ledarstaben samlad på bänken för att diskutera eventuella byten och spelförändringar innan analysarbetet tar vid efter matchen.

– Jag försöker helst se om matchen redan samma kväll och sedan klippa ihop de viktigaste bitarna. Så just de bitarna är enormt tidskrävande, förklarar analytikern Olsson.

Samtidigt arbetar han också som scout med uppgift att hitta nya spelare.

– När jag kom gick vi in i en säsong utan förstärkningar. Men sedan kom skadorna så det var en väldigt intensiv period kring Jonathan Svedbergs skada, där jag tittade på många matcher med Al-Ammari och vi bollade alternativ.

ANNONS

För HBK fick också många erbjudanden utifrån.

– De första kom i bussen hem från matchen mot Värnamo när agenter ringde och erbjöd spelare, säger Haglund.

Men även om transferfönstret nu är stängt är truppen en ständigt pågående process, där klubben arbetar på kort, halvlång och längre sikt.

– Jag tycker ändå att vi har fått bra verkningsgrad sett till våra begränsade resurser, säger Magnus.

Som anser att laget förberedelsemässigt ligger i fas inför premiären.

– Ja, vi anpassade aldrig vår träning till att vara utvilade till matcherna utan körde på, även om vi självklart hade velat vinna någon match under den tunga perioden. Men försäsongen är ju en period när man övar på saker och nu börjar vi se effekterna.

Det är också Magnus, Tobbe och Pelle som ska hantera truppens alla viljor och egenheter.

– Vi är vippbrädan som ska skapa balans för spelarna. Om det har gått dåligt blir det inte bättre av att skälla på en spelare som redan ligger ner, samtidigt som det gäller att inte tappa fotfästet och sväva iväg om det gå väldigt bra. Så det är en balansgång, det där, säger Magnus.

– Det är ju så oerhört många huvuden involverade där alla reagerar olika inför och efter en match. Och vissa är ju mer kontaktsökande än andra, instämmer Arvidsson.

ANNONS

Men när det gäller laguttagningen ligger det på Magnus bord.

– Det finns tre olika roller i det yrket – att spela, vara avbytare eller vara på läktaren. Och även om vi har ett levande samtal varje dag med spelarna så står min dörr alltid öppen om någon vill prata om sin roll.

Hur många timmar i veckan som herrarna lägger ner på fotbollen vågar de knappt räkna ut, där alla också är på plats vid U21-lagets samtliga hemma- och bortamatcher

– Nej, det går inte. För då snackar vi bara timmarna här. Sedan tillkommer alla timmar hemma eftersom man aldrig kan släppa det. Det är en livsstil, helt enkelt.

Läs mer: HP rankar: Allsvenskans 10 största profiler

Läs mer: Inför Allsvenskan – här är hela guiden

Läs mer: Så ska lärdomarna från de tunga åren hjälpa kvar HBK i Allsvenskan

ANNONS