Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

HBK:s succésäsong – den vill ingen uppleva på nytt

Måndagen den 20 januari 2020: I den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan bekräftas det första fallet med smitta mellan två människor av en ny, ännu så länge okänd form av lunginflammation. Den hade fått fäste i staden på en matmarknad med levande djur en dryg månad tidigare och kommer att få namnet covid-19 eller corona.
Två dagar tidigare har Halmstads BK besegrat division 1-laget Lunds BK med 3–1 i säsongens första träningsmatch.
Men ingen bryr sig om ett virus långt borta i Asien som sägs komma från fladdermöss.

I stället ligger allt fokus på 2020. HBK har klivit in i den nya säsongen efter ett av de mest turbulenta åren i klubbens 106-åriga historia där Pelle Nilsson på årsmötet i mars 2019 hade valts till ny ordförande, klubbchefen Tony Karlsson hade sagt upp sig kort därefter, huvudtränaren Igor Krulj fått sparken redan i början av maj efter en usel start och ersatts av Magnus Haglund, tre styrelseledamöter hade hoppat av, den allsvenska målsättningen aldrig varit nära att infrias och klubben tvingats sälja Kombihallen till kommunen för att undvika konkurs.

Efter 22 år återförenades i fjol lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson med sin dåvarande P15-tränare Magnus Haglund – nu med det gemensamma målet att ta HBK tillbaka till Allsvenskan. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Efter 22 år återförenades i fjol lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson med sin dåvarande P15-tränare Magnus Haglund – nu med det gemensamma målet att ta HBK tillbaka till Allsvenskan. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Själv har Magnus Haglund inför sin första hela säsong som HBK-managern varit igång sedan den 2 januari och planerat 2020 med budskapet:

– Ännu mer och ännu hårdare träning. Vi lägger på två pass till i veckan, säger han.

Då hade Haglund så sent som i maj 2019 ökat både träningsdos och belastning rejält.

Längsta försäsongen i historien

Den 7 januari inleder HBK säsongen 2020. Ingen kan då ana att den längsta försäsongen i historien ligger framför dem.

Till den första träningen kommer en helt frisk trupp, det vill säga två målvakter och 24 utespelare och däribland nyförvärven Robin Östlind (Falkenbergs FF), Samuel Kroon (Umeå FC), samt hemvändaren Viktor Ljung, senast i IFK Värnamo, medan Peter Larsson, Jesper Westerberg, Johan Oremo och Höggi Gunnlaugsson har lämnat.

Magnus är nöjd med värvningarna. Han ville ha in mer speed och vassare poängspelare på kanterna. Det är han fått i Kroon och Östlind medan Ljung i första hand är tänkt som ytterback.

Samuel Kroon från division 1-laget Umeå FC ska visa sig bli en succévärvning som så här långt har gjort sju mål och elva assist. Bild: ERIK MÅRTENSSON
Samuel Kroon från division 1-laget Umeå FC ska visa sig bli en succévärvning som så här långt har gjort sju mål och elva assist. Bild: ERIK MÅRTENSSON

Dessutom har en ikon återvänt till klubben, den assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson.

I Kina börjar smittan att sprida sig även utanför provinsen Hubei.

Den 1 februari, samma dag som HBK möter och 2–1-besegrar den allsvenska nykomlingen Varbergs Bois på konstgräset bredvid Påskbergsvallen, rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO) att det nu finns 11 953 bekräftade fall och 259 fastställda dödsfall.

Men i HBK ligger fortfarande allt fokus på seriepremiären den 4 april borta mot Gais.

Att HBK är på rätt väg i sitt sätt att spela får laget en bekräftelse på när ett annat allsvensk lag, Falkenbergs FF, två veckor senare fullständigt pressas sönder på Skedalaheds konstgräs där 2–0 är klart i underkant. Matchen ska komma att betyda enormt mycket för HBK och inte minst Haglund själv.

Coronapandemin slår till

Ett tungt avbräck är dock att den otursförföljde Viktor Ljung på träningen i veckan återigen drar sitt korsband och missar stora delar av säsongen.

Om det har gått bra i träningsspelet blir det tvärstopp i Svenska cupen. Redan inför sista matchen mot Tvååker (2–1) är laget utslaget, trots en lysande insats mot IFK Norrköping (0–1) och samma siffror på en blåsig Vinåvallen mot FFF.

Hellre en framflyttad premiär än spel inför tomma läktare.

Fast viruset är det ingen som ägnar en större tanke åt. Det är först den 11 mars som alla börjar inse allvaret. Samma dag som WHO klassar coronaviruset som en pandemi, södra Halland får det första fallet och Sverige det första dödsfallet (i Jönköping) så beslutar Folkhälsomyndigheten och regeringen också att förbjuda sammankomster på fler än 500 personer.

– Hellre en framflyttad premiär än spel inför tomma läktare, tycker lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson.

Bara en dryg vecka senare kommer beskedet. Premiären för Superettan, Allsvenskan och övrig elitfotboll skjuts upp.

Uppskjuten premiär

Då har HBK-ordföranden Pelle Nilsson fått förnyat på årsmötet som redovisar ett minus på 195 000 kronor, där också två gamla profiler, Bengt Sjöholm och Tommy ”Hacke” Andersson väljs in.

Den nygamla försvarsklippan Joseph Baffo har under våren tränat med HBK och skriver nu på för säsongen ut med HBK. Det gör två veckor senare även Alhassan ”Crespo” Kamara, fast på två år, efter att han under våren har rehabtränat hos Simon Bakkiuoi.

Hemvändaren Joseph Baffo ska visa sig bli en annan av HBK:s succéförstärkningar. Bild: Krister Andersson
Hemvändaren Joseph Baffo ska visa sig bli en annan av HBK:s succéförstärkningar. Bild: Krister Andersson

– En av Allsvenskans bästa spelare som bombade in mål när han var hel, säger HBK-managern, men ser honom främst som en förstärkning till 2021.

Nu börjar coronapandemin att få svåra efterverkningar. Europa är virusets epicentrum och Italien det land i världen med det högsta dödstalet. Många länder stänger ner helt i lockdowns medan Sverige väljer en annan väg, där statsepidemiologen Anders Tegnell blir ansiktet utåt.

Haglund börjar nu också förstå att det här kan få konsekvenser för fotbollen och hur det i så fall ska hanteras. Träningsmatchen mot Öster (0–2) den 13 mars blir publikfri. Det ska också visa sig bli den sista matchen på tre månader.

Alla matcher förbjuds

Den 29 mars sänks maxantalet på sammankomster till blott 50 personer och några dagar senare rekommenderar Tegnell att all idrott med närkontakt ställs in. Fram till nu har träningsmatcher varit tillåtna, men nu hamnar även dessa på svarta listan. HBK tvingas tänka om och börjar i maj i stället att spela internmatcher.

Utan matcher inget kassaflöde och utan kassaflöde inga pengar. Så det handlar om att överleva

Samtidigt blöder idrottsrörelsen liksom all annan verksamhet i samhället. Den 6 april ansluter HBK till alla klubbar som korttidspermitterar sin personal och låter den gå ner på 60 procent och för spelarnas del, enbart förmiddagsträning.

– Utan matcher inget kassaflöde och utan kassaflöde inga pengar. Så det handlar om att överleva, förklarar Magnus.

LÄS MER: Förläng med Baffo – det är den viktigaste signaturen för HBK

Korttidspermitterade

Som korttidspermitterade med mer ledig tid börjar HBK:s herr- och damspelare också att leverera mat och tjänster till samhällets riskgrupper.

– I stället för att sitta hemma och kolla på Netflix så kan man hjälpa till på riktigt, anser Samuel Kroon.

För beskedet när seriespelet ska starta dröjer. En första öppning lämnas den 17 april om en eventuell premiär i mitten av juni. Men den 15 maj kommer FHM med ett nytt besked – att besked lämnas först i juni.

Ofattbart! Man ger en hel yrkeskår yrkesförbud. Så nu får det vara nog!

Det får Magnus Haglund att rasa:

– Ofattbart! Man ger en hel yrkeskår yrkesförbud. Så nu får det vara nog!

Men den 2 juni spikas äntligen programmet. Hemmapremiär mot Trelleborgs FF den 16 juni.

Det är ett annorlunda Örjans vall som möter lagen två veckor senare. Tomt, Tyst. Öde. Strikta regler som gäller allt.

HBK:s avbytare i premiären mot Trelleborgs FF (0–1) placerades på en annars tom huvudläktare. Bild: KRISTER ANDERSSON
HBK:s avbytare i premiären mot Trelleborgs FF (0–1) placerades på en annars tom huvudläktare. Bild: KRISTER ANDERSSON

Resultatet blir därefter. 0–1 sedan Mattias Håkansson avgjort på TFF:s enda avslut på mål.

– Väldigt speciellt att kliva direkt in i en serie utan att ha spelat match på tre månader, tänker HBK-managern.

Olyckskorparna börjar direkt kraxa. Men att det bara är matchoträning bevisas i matchen därpå, 3–0-krossen mot Keith Millens och Igor Kruljs Örgryte på Gamla Ullevi som följs av ytterligare sex förlustfria matcher.

Malkolm Nilsson Säfqvist håller nollan i fem raka matcher och totalt drygt sju och en halv timme. Den spräcks mot AFC Eskilstuna, där HBK vänder ändå 0–1 till 2–1 och på ett självmål går upp i serieledning på bättre målskillnad än Degerfors – den bästa starten i Superettan på 15 år.

LÄS MER: Janne Anderssons HBK-öppning – efter avancemanget

LÄS MER: De är med i Janne Anderssons HBK-drömelva

Utbrottet: ”Jävla zigenare”

Vistelsen allra överst blir dock bara tillfällig. Mot Akropolis kommer en av säsongens fåtaliga defensiva haverier när två insläppta mål på sju matcher blir tre i en när Pontus Åsbrink i sjunde tilläggsminuten lyfter in 2–3 från nästan halva planen.

Men HBK har kommit till toppen för att stanna. Laget studsar direkt tillbaka med 3–2 borta mot Västerås SK. I fortsättningen ska HBK cementera den allsvenska direktplatsen. Och det trots en rad hinder på vägen.

För efter dubbla seriefinaler mot Degerfors, 2–0 borta och 1–4 borta, samt 3–0 borta mot AFC får 4–0-segern hemma mot Umeå FC ett bittert efterspel.

Detta när Umeås Deniz Yardil i Dplays sändning anklagar HBK:s Dusan Djuric för att ha kallat honom för ”jävla zigenare” sedan den förstnämnde hade påståtts ha spottat mot Djuric och Joel Allansson. Först förnekar Dusan det för HP, men dagen efter är det en djupt ångerfull Djuric som på HBK:s hemsida ber om ursäkt, samtidigt som klubben i samma skrivelse tar avstånd från det verbala angreppet.

Dusan Djuric blir avstängd i fyra matcher efter att ha kallat Umeås Deniz Yardil för ”jävla zigenare” sedan den sistnämnde hade påståtts spotta mot Dusan och Joel Allansson. Bild: KRISTER ANDERSSON
Dusan Djuric blir avstängd i fyra matcher efter att ha kallat Umeås Deniz Yardil för ”jävla zigenare” sedan den sistnämnde hade påståtts spotta mot Dusan och Joel Allansson. Bild: KRISTER ANDERSSON

I väntan på disciplinnämndens dom väljer HBK sedan att låta Dusan stå över matchen mot Akropolis – domen som sedan från förbundets sida blir fyra matchers avstängning.

Coronapandemin har nu under snart ett halvår förlamat, stängt och skapat över världen med miljontals sjuka och döda. I Sverige har drygt 5 500 gått bort och efter en liten nedgång under sommaren ökar spridningen återigen.

LÄS MER: ”Sett den här dagen framför mig sedan sjunde januari”

LÄS MER: Återföreningen – HBK:s allsvenska lycka

HBK:arna insjuknar en efter en

Nu drabbas också HBK. På bussresan hem från 1-1-matchen mot Akropolis på Grimsta börjar Magnus Haglund att känna sig krasslig.

Han har ett eget säte längst fram i bussen. Men det är ändå för sent. Vid provtagningen uppvisar hela ledarstaben liksom flera spelare positiva test och till matchen mot Ljungskile får U19-tränaren Johan Bergström ihop med akademiansvarige Robert Nordström sköta coachningen.

Det sjukaste jag varit med om. Att se sitt eget lag på tv...

Via mobilkontakt med Nordström under matchen och med Bergström i pausen försöker Magnus assistera.

– Det sjukaste jag varit med om. Att se sitt eget lag på tv... tänker han utan att kunna sitta still framför tv:n i Mellbystrand.

Men det går vägen. HBK vinner med 2–0 och till toppmötet mot Jönköpings Södra är han tillbaka. I stället är Andreas ”Ante G” Johansson och skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul nu drabbade, Ante som därmed missar sin första tävlingsmatch på fem år.

LÄS MER: HBK har miljoner skäl att jubla över den allsvenska platsen

Skyttekungen säljs till Rosenborg

Rasmus har också annat att tänka på. Norska Rosenborg har kommit med ett bud och efter förhandlingar, där parterna till en början stått långt ifrån varandra och HBK under sommaren hade tackat nej till ett lägre bud från Elfsborg, har HBK i ett prekärt ekonomiskt läge inte råd att tacka nej utan budet på, enligt uppgift, fem miljoner accepteras.

Efter 13 mål lämnar skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul HBK för den norska storklubben Rosenborg. Bild: KRISTER ANDERSSON
Efter 13 mål lämnar skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul HBK för den norska storklubben Rosenborg. Bild: KRISTER ANDERSSON

Många anser att HBK säljer sin allsvenska plats med försäljningen. Men Haglund är inte orolig, även om 0–1-förlusten mot J Södra är den första bortaförlusten på drygt ett år som dessutom tajtar till tätstriden.

Han ska också få rätt. Sadat Karim och Mikael Boman blir det nya anfallsparet och HBK kommer efter försäljningen att snitta på minst två mål per match när laget startar en ny segersvit.

LÄS MER: Poängmaskinerna – en del av HBK:s förvandling

Hot om poängavdrag

Men inför matchen mot Norrby påstår Aftonbladet att den forne Elfsborgsstjärnan Simon Lundevall – som anslutit efter att ha brutit kontraktet utomlands – har fått dispens på fel grunder och HBK riskerar att förlora sex poäng.

Ni behöver inte vara oroliga. Vi har följt förbundets anvisningar från början till slut.

Därför får Magnus inför avresan till Borås lugna spelarna:

– Ni behöver inte vara oroliga. Vi har följt förbundets anvisningar från början till slut.

Svenska fotbollförbundet ger, efter en egen utredning, också HBK rätt.

Simon Lundevall i HBK-tröjan – en vass förstärkning på dispens som höll på att få oanande konsekvenser. Bild: NICLAS JÖNSSON
Simon Lundevall i HBK-tröjan – en vass förstärkning på dispens som höll på att få oanande konsekvenser. Bild: NICLAS JÖNSSON

HBK kan fortsätta jakten på Allsvenskan.

– Att spelarna i allt detta brus utanför fotbollen har fortsatt att prestera på topp är mycket imponerande, konstaterar Magnus belåtet.

Men det blir en resa mot fotbollens finrummet utan publik. Den 8 oktober kommer beskedet från FHM att gränsen på 50 personer, trots signaler om 500, består. Och när det höjs till 300 den 1 november förses Halland två dagar senare med extra restriktioner som innebär fortsatt 50 personer.

2020 blir ett år i coronans skugga som inte liknar något annat. För HBK. Och resten av världen.

LÄS MER: Välkommen tillbaka till fotbollens finrum, HBK!

LÄS MER: Boman sköt HBK till Allsvenskan

LÄS MER: Landslagsspelare och klassiska lag – det här väntar HBK i Allsvenskan

LÄS MER: Profilernas hyllning till HBK efter avancemanget

Fler lokala sportnyheter hittar du här