HBK:s sköna skräll – första segern på skräckarenan

23 sekunder. Så kort tid tog det för Elfsborg att ta ledningen på Borås arena. Trots mardrömsstarten och 0-2 efter en kvart kom HBK tillbaka och vann på skräckarenan sedan Sadat Karim avgjort i 88:e minuten.
– Starkt att vända. Jag är enormt stolt över spelarna, säger HBK-tränaren Magnus Haglund.

|

Allsvenskan

Elfsborg 2

HBK 3

(2-1)

Borås arena har sedan den stod färdig för 16 år sedan varit rena mardrömsarenan för HBK som aldrig vunnit där i Allsvenskan.

Men nu är den negativa sviten bruten.

Då började det ändå allt annat än bra.

Matchen hann knappt börja förrän bollen låg i HBK:s mål efter en snabb attack där det blåsvarta försvaret inte hann med i svängarna. Per Frick fick läge i straffområdet och rullade in 1-0 i Malkolm Nilsson Säfqvists ena hörn.

14 minuter senare var det dags igen. Andreas Bengtsson förlorade en duell mot Marokhy Ndione och Johans Larssons inlägg hittade en helt fri Jeppe Okkels vid bortre stolpen. Dansken styrde in 2-0 via stolpen och in.

– Otroligt slarvigt av oss. De första 15 minuterna var inte bra, men sedan kom vi igång när vi satte presspelet. Magnus har ett bra facit på den här arenan och därför lovade vi honom att vinna, blinkar Amir-Al-Ammari.

Al-Ammaris fina frispark

I det läget var det tungt för HBK, som vann genrepet tidigare i våras med 1-0 på samma arena, men gästerna vaskade fram några lägen som kunde ha gett en reducering.

Sadat Karim lurade bollen av hemmamålvakten Tim Rönning, men Marcus Antonssons fick ingen riktig fart på den efterföljande nicken. Även Simon Lundevall, som spelade från start i stället för Emil Tot Wikström, hade ett bra läge, men hans skott från nära håll räddades till hörna av Rönning.

Det skulle dock bli ett mål före paus.

Med sex minuter kvar blev Erik Ahlstrand nerriven och Amir Al-Ammari skruvade hur snyggt som helst in 1-2 vid Rönnings vänstra stolpe.

– Jag såg att målvakten stod vid andra stolpen och då slog jag bollen tätt intill den andra stolpen. Det var skönt att se den gå in, säger Al- Ammari.

HBK-tränaren nickar instämmande:

– Vi hade en idé om hur vi skulle spela och så blir det mål efter 23 sekunder, men trots att Elfsborg hade något läge till 3-0 så tändes hoppet med Amirs frisparksmål, tycker Magnus Haglund.

Karim fixade tre poäng

HBK började den andra halvleken som man avslutade den första med mycket boll och fick utdelning igen. I 56:e minuten hittade Lundevall in med en boll till Marcus Antonsson som vände runt i straffområdet och skickade in sitt fjärde mål för säsongen.

– Det var skönt att få ett 2-2-mål så tidigt, men sedan kändes det som om det kunde ha gått åt vilket håll som helst. Vi hade 10-7 i avslut och 6-3 så det var skönt att vinna till slut – speciellt eftersom vi tappade segern mot Mjällby i 92:a minuten, säger HBK-tränaren.

HBK fortsatte sitt vägvinnande spel och kunde mycket väl ha fått straff när Thomas Boakye hakades upp i Elfsborgs straffområde med kvarten kvar, men domaren Glenn Nyberg stod bra placerad och vinkade avvärjande.

Magnus Haglund hade gjort tre förändringar i startelvan jämfört med Mjällbymatchen senast och framförallt Lundevall visade pigga fötter och Sadat Karim, som kom in istället för Mikael Boman, var stark i närkampsspelet.

Just Karim fick en löpboll att springa på två minuter före slut, sköt in 3–2 bakom Rönning och fixade tre oerhört värdefulla poäng för HBK i botten av serien.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Erik Ahlstrand (Thomas Boakye 65), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström 78) – Sadat Karim, Marcus Antonsson (Mikael Boman 87).