HBK:s segerrecept höll – för 13:e gången

Emil Tot Wikström placerade in 1–0 via stolpen. Då tog HBK en ny seger i jakten på Allsvenskan hemma mot Brage – efter att återigen ha visat sin styrka i ledning.
– Vi är väldigt prestigelösa hela laget, säger 2–0-målskytten Mikael Boman.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Halmstads BK 2

Brage 0

Halmstads BK tog en ny viktig seger i jakten på Allsvenskan hemma mot Brage och är, efter Degerfors förlust mot Öster, nu tre poäng efter serieledarna.

Efter en chansfattig inledning löste Emil Tot Wikström dödläget i den 19:e minuten. Vänstermittfältaren fick bollen i djupled, klev in i planen och förbi två-tre motståndare innan han prickade insidan av den bortre stolpen.

Tot Wikströms fjärde mål för säsongen i Superettan gav HBK ett slagläge där man visat sig nästan omutliga i år.

Det här var den 14:e matchen som HBK gjorde första målet på 23 omgångar – och 13 gånger har det slutat med seger. Den enda gången som HBK tappat poäng efter att ha gjort första målet var borta mot Dalkurd (1–1).

ANNONS

– Det är stabilt. Vi är väldigt prestigelösa hela laget. Leder vi med 2–0 vet vi att vi prioriterar försvarsspelet för att inte släppa in något mål i stället för som andra lag kanske toksatsar framåt för att göra 3–0. Men vi tummar inte på försvarsspelet, säger Mikael Boman.

Med ledningen i ryggen kopplade HBK greppet om första halvlek och Brage fick slita för att skapa något av värde.

Därför var det inte ologiskt när Mikael Boman utökade till 2–0 i den 33:e minuten – efter en rejäl bjudning av Bragemålvakten Adrian Engdahl.

Engdahl kastade ut bollen till lagkamraten Oscar Lundin som inte alls var med på det. I stället bröt Joel Allansson påpassligt passningen, spelade fram till Boman som sköt bollen under Engdahl i mål.

– Joel är en bra presspelare. Jag bågar ut och ser att deras högerback kommer i ryggen på mig och tänker att jag får dra den på en touch och det gick vägen.

För Boman var det tredje målet på de två senaste matcherna.

– Det är alltid skönt att göra mål, men det är skönare att laget vinner, säger anfallaren.

Nilsson Säfqvist med handbollsparad

I andra halvlek flyttade Brage fram sina positioner i jakt på i första hand ett reduceringsmål och spelet jämnade ut sig och blev mer ett ställningskrig.

ANNONS

Bortalaget skapade också ett bra läge när Douglas Karlberg nickade över i den 50:e minuten.

Fem minuter senare visade Malkolm Nilsson Säfqvist varför han hållit nollan 13 gånger tidigare under säsongen.

Leonard Pllana kom för en gångs skull loss mellan HBK:s mittbackpar på en djupledsboll, men Nilsson Säfqvist kom ut snabbt, fick ut en hand och räddade på bästa handbollsmanér vad som såg ut som ett givet mål.

– Jag tycker vi blir för passiva i andra. Det är klart att de flyttar fram, men vi slarvar lite för mycket i sista passen och inläggen för att kunna göra 3-0 och döda matchen, säger Boman.

I den 76:e minuten byttes nyförvärvet Simon Lundevall in och fick göra sin hemmadebut i HBK-tröjan.

HBK skapade ett par halvfarliga chanser i andra halvlek, där Mikael Boman fick den allra bästa när han sköt hårt, men lite för rakt på Brages målvakt.

Boman om tabellen: ”Då blir man galen”

HBK är nu bara tre poäng efter Degerfors i toppen av Superettan med sju omgångar kvar. Och ryckte till fem poängs försprång till Jönköping på kvalplats som förlorade mot Sundsvall.

Men just tabellen försöker Mikael Boman slå bort ur tankarna.

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket. Man blir galen om man försöker räkna poäng från alla håll. Vi får koncentrera oss på en match i taget.

ANNONS

Går det?

– Det är något vi får jobba och prata om för vi kan inte flaxa iväg och kolla kommande matcher. Där får ledarstaben och vi äldre spelare hjälpa till i det snacket.

LÄS MER:Baffo: ”Inte spelat så här mycket på tre år”

LÄS MER:Bekräftat: Östlind slutar och talangen förlänger

LÄS MER:Djuric tillbaka för HBK efter avstängning: ”Tänka sig för”

LÄS MER:HBK-nyförvärvet Robin Östlind tvingas sluta: ”Ett jättemisslyckande”

ANNONS