HBK:s rekordman om drömläget – och övertalningskampanjen

Mot Öster satte han klubbrekord i antalet hållna nollor – under lördagen kan Malkolm Nilsson Säfqvist och HBK säkra den allsvenska platsen. Inför avgörandet berättar HBK:s målvakt om vikten av att slappna av – och övertalningskampanjen för att få Joseph Baffo att stanna.
– Gör vi jobbet kommer det gå vägen, säger Malkolm Nilsson Säfqvist.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Det har gått en vecka sedan HBK slog Öster med 3–0 på bortaplan och satte sig i en drömsits inför de fyra sista omgångarna i Superettan.

Man gjorde det med en insats som var bland säsongens bästa.

Och där Malkolm Nilsson Säfqvist satte nytt klubbrekord med säsongens 16:e hållna nolla.

– Vi sa inför säsongen att släpper vi in under ett mål per match så kommer vi troligtvis vinna många matcher och nu har vi släppt in extremt mycket färre än det. Vi är väldigt nöjda med det, dessutom har sju av målen kommit i två matcher (Degerfors och Akropolis hemma) så det är väldigt bra statistik, säger den 27-årige HBK-kuggen.

ANNONS

Malkolm Nilsson Säfqvist, som förlängde sitt kontrakt med HBK tidigare i år, känner att både han och laget har tagit kliv i år och att han själv slipat bort en del misstag från tidigare år.

– I år har jag också haft en annan roll där jag fått göra fler matchavgörande räddningar än tidigare. För egen del är det jätteroligt att få hjälpa laget på det sättet.

Malle vill övertyga Baffo att stanna

För att sätta HBK:s defensiva facit med bara 16 insläppta mål på 26 matcher i ett större perspektiv räcker det att titta historiskt. Sedan Superettans start 2000 har bara fyra lag släppt in färre än 20 mål under en hel säsong. Trelleborgs FF 2006 (13 mål), AFC Eskilstuna 2018 (18), Kalmar FF 2001 och Mjällby 2009 (19).

HBK är fyra matcher från att sälla sig till det sällskapet.

FAKTA Endast fyra lag har släppt in färre än 20 mål under en Superettan-säsong

1) Trelleborgs FF, 2006, 13 insläppta mål.

2) AFC Eskilstuna, 2018, 16 insläppta mål.

3) Kalmar FF, 2001, 19 insläppta mål.

3) Mjällby AIF, 2009, 19 insläppta mål.

Malkolm Nilsson Säfqvist hyllar hela lagets defensiva arbete, men lyfter fram samspelet med backlinjen.

– Samarbetet med Ante (Andreas Johansson) och (Joseph) Baffo och övriga backlinjen har fungerat hur bra som helst. Det är väldigt enkelt att spela bakom dem och det dyker sällan upp situationer som man inte är beredd på.

Nu gäller det bara för er att övertyga Baffo att förlänga?

– Ja, vi får se om övertalningskampanjen funkar, säger Malkolm Nilsson Säfqvist och ler.

ANNONS

Har ni en sådan igång?

– Man får smöra lite då och då.

Hur gör ni då?

– Baffo är en skön snubbe så man får smöra lite extra, men får vi behålla honom är vi väldigt glada. Det är en spelare som skulle kunna spela i mer eller mindre vilket allsvenskt lag som helst. Det är en lyx att ha honom här. Samma sak med Ante. Han var sex plus senast. Som Glenn Hysén nästan.

LÄS MER:Jagade HBK-stjärnans agent om framtiden

HBK har sju poängs försprång i allsvenska jakten

Med fyra omgångar kvar av Superettan har HBK skaffat sig ett sjupoängsförsprång ner till jagande tabelltrean Jönköping. Den allsvenska platsen kan säkras redan under lördagen förutsatt att HBK slår Dalkurd hemma och Jönköping därefter förlorar mot Norrby hemma.

Går det inte vägen i helgen har HBK ytterligare tre chanser.

Ni har satt er i ett drömläge. Håller du med?

– Hade du sagt inför säsongen att vi hade haft sju poäng och den målskillnaden med fyra matcher kvar hade jag så klart tagit det. Det är dina ord och det är inget dåligt utgångsläge, men det krävs minst lika hårt jobb som vi har lagt ner hittills.

– Vi är bara fokuserade på att vinna vår match och sedan är det upp till Jönköping att göra sitt efter det. Nu är vi i läget att vi kan sätta press. Det gäller att göra ett stenhårt jobb som vi gjort i 26 matcher så kommer det gå vägen.

ANNONS

Hur laddar du inför en sådan här avslutning?

– Det är klart att man tänker på det ganska mycket. Det är speciellt, extra mycket när det är HBK som det gäller. Man har kämpat så hårt för att komma till den här positionen och lidit ganska mycket de två senaste säsongerna över resultaten. Det är press, men jag tycker bara att vi ska gå ut och njuta av situationen. Man försöker bara slappna av så mycket som möjligt.

För Malkolm Nilsson Säfqvist är just den biten inget problem.

– Jag har ju en niomånaders hemma så det är ganska enkelt. Det är full fart.

Fortsatt spel utan publik: ”Jättetråkigt”

Matchen mot Dalkurd kommer dock, efter veckans nya coronarestriktioner, spelas utan publik.

– Det är jättetråkigt, men man får ha en jäkla respekt eftersom det har ökat igen. Vi är glada att vi får spela, men det är jättetråkigt att det inte är någon publik här. Vi får hoppas att situationen blir bättre till nästa år.

Malkolm Nilsson Säfqvist säger att laget kommer fortsätta spela för fansen därhemma.

– Vi är tillbaka i gamla Halmstadmodellen att vi springer som fasen och det gillar supportrarna att se. Jag tror att många känner igen sig från när Halmstad var det jobbigaste laget att möta i serien och jag tycker vi har kommit tillbaka dit. Jag tror att lagen som har kvar oss att möta är lite stressade över det för de vet att det är tufft att möta oss.

ANNONS

FAKTA Återstående spelschema för topptrion - omgång för omgång

Omgång 27, lördag 7/11:

HBK-Dalkurd, 15.00

Jönköping-Norrby, 17.30

Degerfors-Gais, 17.30

Omgång 28, lördag 21/11:

Sundsvall-HBK, 15.00

Ljungskile-Jönköping, 15.00

AFC Eskilstuna-Degerfors, 15.00

Omgång 29, lördag 28/11:

HBK-Örgryte, 15.00

Jönköping-Trelleborg, 15.00

Degerfors-Sundsvall, 15.00

Omgång 30, lördag 5/12:

Trelleborg-HBK, 15.00

Akropolis-Jönköping, 15.00

Ljungskile-Degerfors, 15.00

ANNONS