HBK:s Phil Ofosu-Ayeh efter korsbandsskadan: ”Blivit mentalt starkare”

Phil Ofosu-Ayeh har bestämt sig. Den 30-årige backen ska vara tillbaka efter sin korsbandsskada innan säsongen är över för att få chansen att spela sig till förlängt kontrakt med Halmstads BK.
– Ja, så det kunde ha varit värre, säger Phil Ofosu-Ayeh.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Phil ligger på britsen och gör rörlighetsövningar för sitt opererade vänsterknä inne hos Simon Bakkioui på Idrottsmottagningen i Halmstad.

Man skulle kunna tro att tyskghananen är full av frustration och tvivel efter den senaste skadan. I synnerhet med en närmast osannolik skadehistorisk, där han när han i vintras kom till HBK för att rehabträna då inte, på grund av hälproblem och felbehandling, inte hade spelat en match på två år och upptill det hade ytterligare 421 dagars frånvaro på grund av skador.

Men personen som ligger på britsen är full av beslutsamhet och framtidstro.

Eller som Simon själv säger:

– Han är fruktansvärt stark mentalt med tanke på allt som han har gått igenom. Jag beundrar honom.

ANNONS

Phil Ofosu-Ayeh: ”Första tanken var att åka hem till familjen i Schweiz...”

Det var i premiären hemma mot BK Häcken den 11 april som olyckan var framme. I försöket att bryta en crossboll mot Leo Bengtsson landade Ofosu-Ayeh snett, och skadade korsbandet.

– Jag kände ju att det gjorde ont, men förstod ändå inte hur illa det var eftersom jag aldrig har haft den typen av skada tidigare. Men när Simon kom fram och förklarade förstod jag... minns Phil.

– Första tanken var väl att åka hem till familjen i Schweiz och rehabträna där efter operationen. Men så insåg jag ju att jag inte kan få bättre hjälp än här av Simon så nu blir jag kvar här, förklarar han som åkte hem en vecka för att samla kraft till operationen som nu är gjord.

– Och i juni kommer familjen hit i stället så det blir fantastiskt.

Det finns ingen bitterhet kring det som hände. I stället blickar Ofosu-Ayeh framåt:

– Nej, jag försöker tänka positivt, att allting händer av en anledning.

– Många tror att jag blev deprimerad av ännu en skada, men tvärtom har alla skadeproblem gjort mig starkare mentalt. Det kunde ju faktiskt ha varit värre. Nu får jag förhoppningsvis chansen att hinna börja spela innan säsongen är över.

ANNONS

Tacksam över chansen i HBK

Phil är också oerhört tacksam över att han fick chansen i HBK.

– Ja, och därför ville jag betala tillbaka genom att hjälpa laget kvar i Allsvenskan. Men samtidigt hann jag ju på försäsongen visa lite av vad jag kan och det ska förhoppningsvis hjälpa mig till att få vara kvar, säger han och avser att kontraktet löper ut till hösten.

Men då ska HBK-backen vara tillbaka – det är planen när han nu går igenom samma rehabresa som Jonathan Svedberg, där de kämpar tillsammans på Idrottsmottagningen.

– Missförstå mig inte för självklart önskar jag inte att Jonathan skulle vara skadad, men när han nu är det är det skönt att vara två som kan stötta och pusha varandra till att komma tillbaka. Man är liksom inte ensam med skadan.

När han kan börja träna med boll, när han är tillbaka i full träning och när han är tillbaka på fotbollsplanen vet han inte själv.

– Nej, fråga ”the boss”, ler han.

Planen: att vara tillbaka på sensommaren

Och ”the boss”, Simon Bakkioui, har förstås klara besked:

– Phil ska kunna börja träna med boll om åtta veckor och i slutet av juli ska han kunna träna för fullt för att förhoppningsvis vara klar för spel i slutet av augusti eller början av september. Det är i alla fall planen och hittills går det enligt den.

ANNONS

LÄS MER:Nyförvärvets mardröm – ut på bår med misstänkt korsbandsskada: ”Oerhört tråkigt”

LÄS MER:HBK-backen borta flera månader efter korsbandsskada

ANNONS