Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HBK:s ordförande: ”Vi är väldigt nöjda att komma i mål med de siffrorna”

Ett mindre plus för HBK Elitfotboll AB och ett mindre minus för koncernen blev resultatet för det sportsligt lyckade men ekonomiskt kämpiga 2020.
När HBK blickar framåt tar man fortsatt höjd för pandemins konsekvenser.
– Med bakgrund av det som hände 2020 är vi väldigt nöjda att vi kommer i mål med de siffrorna, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

Sportsligt var 2020 en stor framgång. Herrlaget vann för första gången Superettan och tog sig tillbaka till Allsvenskan medan damlaget slutade sjua under debutåret i division 1.

Men vid sidan av plan var 2020 ett nytt kämpigt år med konsekvenserna av coronapandemin. Utan publik på matcherna minskade publikintäkterna från 3,5 miljoner kronor 2019 till 1,74 miljoner kronor där statliga stöd lindrat smällen en del medan sponsor- och reklamintäkterna minskade från 12,75 till 9,66 miljoner kronor.

Trots det kan klubben redovisa ett mindre plusresultat för HBK Elitfotboll AB och ett mindre minus på 63 000 kronor för koncernen där intäkter för spelarförsäljningar (Rasmus Wiedesheim-Paul till Rosenborg) och utbildningsersättning (Sead Haksabanovics permanenta övergång till IFK Norrköping) för strax över 4,5 miljoner kronor var nödvändiga.

Det egna kapitalet minskade också, men bara lite till 2,118 miljoner kronor vid årsskiftet.

– Med bakgrund av 2020 och det som hände är vi väldigt nöjda med att vi kommer i mål med de siffrorna. Det hade vi inte gjort utan det statliga stödet och att vi har haft seriekortsinnehavare som efterskänkt sina betalda kort vilket också inneburit att vi lyckats komma dit vi är, säger Pelle Nilsson.

– Man känner stor tacksamhet till dem. Det har varit besvärligt på många fronter, men det var extremt jobbigt att inte få in någon publik så det plus spelarförsäljning gjorde att vi kunde komma i mål.

Osäkert läge: ”Anpassar verksamheten”

HBK konstaterar i sin årsredovisning att det fortsatt är ett osäkert läge på grund av pandemin och att det ”inte går att kvantifiera virusspridningens påverkan av verksamheten”. Styrelsen kan därför inte utesluta att statliga stöd fortsatt måste sökas.

– Vi anpassar verksamheten så mycket det går till att vi har en rådande pandemi. Det är alltid svårt att sia hur det kommer se ut framåt och därför är vi väldigt försiktiga, bland annat gällande publikintäkter, säger Pelle Nilsson som hoppas att det ska gå att ta in mer publik efter EM-uppehållet i sommar.

En styrelseledamot lämnar

Inför årsmötet den 10 mars, som kommer genomföras digitalt, har ledamoten Stellan Elmgren avböjt omval efter sex år i styrelsen, men han ersätts inte enligt det förslag som valberedningen presenterat.

Tommy Jönsson, Tommy ”Hacke” Andersson och Bengt Sjöholm föreslås bli omvalda på en period av två år medan Pelle Nilsson föreslås bli omvald som ordförande vilket skulle bli hans tredje år på posten.

LÄS MER: HBK-talangen öppnar upp om ångesten: ”Exploderar till slut”

LÄS MER: Anfallsstjärnan lämnar HBK direkt: ”Vill få speltid”

Valberedningens förslag till ny HBK-styrelse

Per-Olof Nilsson, ordförande - omval på 1 år

Tommy Jönsson, omval på 2 år

Tommy Andersson, omval på 2 år

Bengt Sjöholm, omval på 2 år

Rasmus Svensson, 1 år kvar (vald på 2 år)

Maria Zell, 1 år kvar (vald på 2 år)

Niels Berger, 1 år kvar (vald på 2 år)

Cecilia Jönsson, 1 år kvar (vald på 2 år)

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!