HBK:s nya taktik blev en fullträff

I går kom första vinsten på tio matcher för HBK. Inför mötet med Kalmar hade Janne Andersson ändrat taktik och stuvat om i laget – ett drag som fungerade till punkt och pricka.

ANNONS
|

– Så som vi spelar i dag är vi riktigt tunga och jobbiga att möta, sa Janne Andersson efter matchen. Det vi har bestämt genomför killarna till hundra procent.

Inför matchen hade Emil Salomonsson, i vanliga fall back, gått upp som spets i Halmstads anfall. Strax bakom honom spelade Emir Kujovic. Tanken var att de långa bollarna skulle gå mot Emir som i sin tur skarvade vidare till Emil Salomonsson. Samtidigt skulle Emir då få mer utrymme åt distansskotten. Efter matchen kunde Janne Andersson konstatera att den taktiken föll väldigt väl ut. Emir Kujovic förlorade i princip inte en enda luftduell.

ANNONS

– Vi har ett längre och rakare spel i dag. Det fungerade väldigt bra med Emil och Emir där fram. Och Emil hade bara otur som inte gör något mål, sa Janne Andersson.

Halmstad s BK började matchen piggast. Redan i nionde minuten hade laget ett jätteläge. Emil Salomonsson blev framspelad av Michael Görlitz och kom helt ren med Petter Wastå i Kalmars mål. Han försökte sedan lägga bollen i bortre hörnet men bollen skruvade sig precis utanför stolpen.

HBK:s ledningsmål kom i den 26:e minuten när en framrusande Emir Kujovic nickade in en hörna han själv hade skapat. Målet var välförtjänt. Kalmar hade under tiden fram till målet inte lyckats skapa någon direkt farlighet.

Det gjorde smålänningarna däremot direkt efter HBK:s mål. Mittfältaren Tobias Eriksson får på ett hårt, lågt skott som passerar målvakten Magnus Bahne men som Johnny Lundberg sedan rensar undan.

I andr a halvlek sjönk spelkvaliteten och tempot. Emir Kujovic gick ut och ersattes av sin bror Ajsel. Även Emil Salomonsson, som stod för en kopiös löpinsats, lämnade planen. In kom i stället Marcus Olsson.

ANNONS

Att ersätta Emil Salomonsson med en anfallare i stället för att satsa på att bevaka ledningsmålet visade sig vara rätt beslut av Janne Andersson. Efter endast fem minuter på plan punkterade Marcus Olsson matchen. I den 91:e minuten frispelades han av Anel Raskaj och kunde kallt rulla in Halmstads andra mål för kvällen.

Kalmars tränare Nanne Bergstrand var efter matchen arg. Både på sitt lags spel och på domarinsatsen. Efter att ha skrikit till linjedomaren att dennes insats till och med var sämre än Kalmars vädrade han sitt missnöje ytterligare på presskonferensen.

– Jag blir nästan rädd för svensk fotboll när man ser en sådan här match, sa han. Andra halvlek är bedrövlig. Halmstad är bättre än oss. Vi kommer inte upp i nivå och det gör mig besviken.

ANNONS