Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joseph Baffo jagar nya poäng i nykomlingsmötet mot Degerfors på Örjans vall i helgen. Bild: Johan Persson
Joseph Baffo jagar nya poäng i nykomlingsmötet mot Degerfors på Örjans vall i helgen. Bild: Johan Persson

HBK:s mittback Joseph Baffo kämpar för sin rätt - på och utanför planen

Halmstads BK:s mittback Joseph Baffo, 28, är inte rädd för att ta hjälp av social medier.
Det spelar ingen roll om det handlar om mänskliga rättigheter – eller felaktiga domslut inom fotbollen.
– Är det ingen som lyssnar så måste man säga ifrån, anser han.

Det har varit tufft för HBK i den allsvenska comebacken och domsluten gick i början mot nykomlingen.

Offsidemålet mot Sirius och straffsituationen mot IFK Norrköping, där Baffo själv var inblandad, fick mittbacken att vädra sitt missnöje. Och Mjällbys kvittering i slutsekunderna häromveckan blev också omdiskuterad.

– Det är inte kul att få avgörande domslut mot sig i flera matcher i följd. När jag ville ha en förklaring av domarna så sa de bara till mig att gå därifrån. Går det inte att ta det på planen så måste man göra det vid sidan om. Rätt ska vara rätt, tycker Joseph Baffo när han skrev vad han kände på Instagram under bussresan hem från Norrköping.

”Har yttrandefrihet”

Inlägget blev snabbt en snackis, men Baffo ångrar inte sina ord.

– Jag fick höra lite grejer efteråt, men det är inget jag tänker på. Vi har yttrandefrihet i det här landet och jag uttryckte bara vad jag kände. Jag har inte kränkt någon utan bara sagt sanningen.

Använder du sociala medier i andra sammanhang?

– Ja, det blir lite annat också – som mänskliga rättigheter. Jag är inte mer än människa och har åsikter om det. Det ser jag inga problem med. Vi lever i en värld där yttrandefrihet är viktigt.

Färgat håret blont

Den uppmärksamme har kanske också noterat att Joseph har färgat en del av håret och även en liten fläck i skägget i blond färg.

Betyder det något?

– Nej, inget speciellt så. Jag kan väl inte säga att det är ett vad utan att jag färgat håret mer på skämt.Vi pratade om att jag skulle göra någonting och då tänkte jag varför inte! Vi får se vad som händer framöver – nästa gång kanske det blir grå färg istället. Jag är i den åldern där jag fortfarande kan experimentera och det gäller att passa på innan det är för sent. Jag ser ju hur pappa ser ut, skrattar Baffo.

I helgen står nya viktiga poäng på spel då HBK i ett nykomlingsmöte stöter på Degerfors på Örjans vall.

Vändningen senast mot Elfsborg har betytt mycket för självförtroendet, vilket visat sig i intensiteten på träningarna i veckan.

– Vi har en solid grund att stå på trots att vi har haft domsluten emot oss, att Mjällby kvitterade till 1-1 med 20 sekunder kvar och vi sedan hamnade i ett 0-2-underläge mot Elfsborg efter en kvart direkt på det. Normala lag hade hängt med huvudet, men inte vi. Nu är det bara upp på hästen igen. Fast det blir tufft – Degerfors är ytterligare en svår motståndare.

LÄS MER: HBK:s sköna skräll – första segern på skräckarenan

Inför matchen

Halmstads BK-Degerfors, Örjan vall, söndag kl 15.00.

Laget

Preliminär startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall – Sadat Karim, Marcus Antonsson.

Omgångens matcher

Lördag: AIK-Mjällby, Östersund-Sirius. Söndag: Kalmar-Hammarby, Häcken-Varberg, Djurgården-Göteborg.

Följ matchen

HP direktrapporterar från HBK:s match på söndag med start 14.45 – följ den på hallandsposten.se.

Fler lokala sportnyheter hittar du här