Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

HBK:s julplan – för att bli ännu starkare i Allsvenskan

Halmstads BK har gjort årets sista träning.
Men flitens lampa lär lysa i gymmet på Örjans vall även under jullovet – och sjukgymnasten Simon Bakkioui räknar med god uppslutning.
– Andra klubbar satsar på dyra spelare och sånt. Vi satsar på vårt sätt att jobba, som har hjälpt oss jättemycket, säger han.

Den coronapräglade fotbollssäsongen 2020 var både rekordlång och rekordkort på samma gång.

Men HBK-spelarna lägger sig inte på sofflocket efter den intensiva hösten, som slutade med uppflyttning tillbaka till Allsvenskan.

Den officiella säsongen avslutades på onsdagen med styrketräning i smågrupper. Nästa kollektiva träning är måndagen den 11 januari.

Men spelarna får individuella träningsprogram med sig hem under semestern – och gymmet på Örjans vall och Simon Bakkiouis handledning står till deras förfogande även under ledigheten.

Lagkaptenen och backen Andreas Johansson, 38, säger:

– De flesta kommer nog att träna ihop ändå nere på gymmet, för man kan ju inte resa i dessa tider ändå. Det är ju det roligaste man håller på med. Det viktiga tror jag är att man kommer i väg lite från det mentalt, men fysiskt känns det bra så det är egentligen bara att tugga på.

”Vill inte ha någon försäsong”

Simon Bakkioui betonar att semesterträningen är frivillig, men hoppas att spelarna ska hålla sig i så god trim att det inte behövs någon startsträcka när man samlas igen efter helgerna.

– Jag vill inte ha någon försäsong, som andra klubbar har. Jag vill att nästa år ska bli en kontinuitet på detta året. Jag vill inte att det ska märkas fysiskt att vi har tappat någonting, att vi ska börja igen och förlora tid – nej, säger sjukgymnasten och fystränaren och fortsätter:

– Vi kommer från en lägre division till en högre division, där kraven är mycket högre, så vi ska höja kraven mer på fysiken när det gäller löpning och styrka för att bli starkare. Andra klubbar satsar på dyra spelare och sånt. Vi satsar på vårt sätt att jobba, som har hjälpt oss jättemycket.

Men behöver spelarnas kroppar inte återhämta sig efter säsongen?

Simon Bakkioui ser det inte så:

– Risken är att om de vilar – det är kört, alltså. För en elitspelare ska kroppen aldrig vila. En muskel försvinner om du vilar i två veckor. Är du, som alla klubbar gör, ledig i en månad så tappar du minst tio-tolv procent av din styrka. Det är därför, om du ser till statistiken förr i tiden, som de flesta skador alltid skedde i januari och februari, för att man körde stenhårt och kroppen hade tappat. Vi har inte råd med det.

– Killarna har inte varit slitna ett dugg även om vi har spelat många matcher. De känner sig jättefräscha fortfarande, så vi rider på det och kör vidare för att bli ännu bättre. Det vi inte gör nu, är att vi inte kör fotboll. Det betyder att det inte finns några vridningar och vi belastar inte brosket och ligamenten på samma sätt, säger Simon Bakkioui.

”Har extra energi”

Mittfältaren Joel Allansson, 28, planerar att köra på hårt med fysträningen fram till julveckan för att sedan vila i en vecka–tio dagar.

Han säger:

– Det är tur att vi har gått upp för nu har vi lite extra energi. Annars hade det varit tyngre. Men det är bra att förbereda sig inför nästa år, för det kommer att bli tuffare på alla plan. Det är många som är träningsvilliga så det funkar bra. Det känns som att vi kommer att starta på en högre nivå än vad vi gjorde förra året, vilket är positivt.

LÄS MER: HBK inleder 2021 mot danskt division 1-lag

LÄS MER: Bäst i klassen – nu ser ”Ante” fram emot nya utmaningar

Fler lokala sportnyheter hittar du här