HBK:s gyllene årgång har redan sålts för över 150 miljoner

De föddes inom loppet av tre månader och växte upp tillsammans i Halmstads BK. Efter Gabriel Gudmundssons övergång till franska mästarna Lille i veckan har guldkornen i HBK:s gyllene årgång med spelare födda 1999 sålts för en bra en bit över 150 miljoner kronor.
– Allihop var väldigt duktiga och framgångsrika tidigt. Det gjorde att vi sporrade varandra, säger förre lagkamraten Jonathan Svedberg, 22.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

• Sead Haksabanovic från HBK till West Ham, från West Ham till IFK Norrköping och från IFK Norrköping till Rubin Kazan.

• Gabriel Gudmundsson från HBK till Groningen och från Groningen till Lille.

• Rasmus Wiedesheim-Paul från HBK till Rosenborg.

Så har mångmiljonresorna ut i den stora fotbollsvärlden sett ut för tre av Halmstads BK:s största talanger i modern tid.

HP har pratat med flera personer som har sett dem och HBK:s andra duktiga 99:or utvecklas på nära håll. De spelade och tränade inte bara ihop i klubblaget utan gick även i samma klass på fotbollsgymnasiet på Sannarp – liksom inte mindre än fem andra spelare födda 1999–2000 som också är eller har varit elitspelare i Bollklubben.

ANNONS

Att de sporrade varandra är något som alla vi har pratat med tar upp som en viktig framgångsfaktor. Johan Bergström, som tränade dem både i HBK och i skolan, säger:

– De triggade varandra. De tränade bra varje dag, spelade bra matcher varje helg och sedan såg man att den ena efter den andra lyckades. Då såg man att ”jag är ganska nära honom, så då är det möjligt för mig också”.

– Samtidigt hade de ett lugn i sin egen utveckling, för ingen karriär är den andra lik. Ingen karriär ser ut som Seads, utan för någon går det lite snabbare och för någon tar det lite längre tid. Det fanns ändå ett tålamod i gruppen.

Svedberg: ”Alla vi fick chansen”

Robert Nordström, mångårig akademiansvarig i HBK, lyfter även fram betydelsen av skickliga tränare från tidig ålder, liksom att 99:orna var den första årgången i klubben som fick möjlighet att gå på samma fotbollsgymnasium.

– Jag minns att de var identifierade rätt tidigt som en väldigt fin årskull. Redan när de var 12–13 år kunde man se att det skulle kunna bli duktiga spelare av den här gruppen. Men det var inte så att man tidigt kunde lista ut att två skulle hamna bland de bättre lagen i Europa, att någon skulle komma till Rosenborg och att alla de här skulle spela i Allsvenskan. Det är extremt bra och roligt, tycker Nordström.

ANNONS

Jonathan Svedberg, som i dag är mittfältare i HBK:s A-lag och just nu på väg tillbaka efter en korsbandsskada, är själv en av 99:orna.

– Vi fick allihop en väldigt bra utveckling i HBK. Jag gick över som 12–13-åring (från BK Astrio) och har haft en väldigt bra resa upp till A-laget genom alla år egentligen. När man började komma upp i lite äldre åldrar och det gick bra så satsade de verkligen på de unga, vilket jag är väldigt tacksam över. Alla vi fick chansen, säger han.

Att de var klasskamrater var också positivt, anser Svedberg:

– Vi hade ungefär samma liv allihop. Vi var ett väldigt gott gäng och trivdes väldigt bra. Vi hade skolan, träningar och allting tillsammans.

Bergström: ”Få i Sverige som slår oss”

Emil Tot Wikström är en annan 99:a i HBK:s allsvenska A-trupp i dag. Där finns även målvakten Malte Påhlsson, som spelade i Halmia under skolåren men som gick i samma klass som HBK-gänget. Det gjorde även ett år yngre anfallaren Alexander Johansson.

Vad är det Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim-Paul har som gjort att de har tagit det där extra steget?

– De har haft enorma kvaliteter. Sedan har de haft ett jäkla driv allihop, ett väldigt stort pannben att vilja lyckas och är mentalt starka. Sead var enormt fokuserad och duktig och ville alltid lära sig mer. Samma med ”Gabbe” och Rasmus. Det är absolut så att man har sporrat varandra, att visa att på träning då är det fokus för att utvecklas, svarar Jonathan Svedberg.

ANNONS

Är deras framgångar en sporre för dig även i dag?

– Absolut. Speciellt nu när det här med ”Gabbe” är så färskt, det steget han har tagit, att ta Groningen först och utvecklas där och göra det jättebra och sedan nu ta det här steget. Det är en riktig sporre.

I Sverige har 99:orna överlag varit en exceptionell årgång med A-landslagsstjärnorna Alexander Isak (fostrad i AIK) och Mattias Svanberg (Malmö FF) i spetsen. Men breddmässigt kan få mäta sig med Halmstads BK:s starka årskull.

– Det är få i Sverige som slår oss på fingrarna i just den årgången. Och Sead är från Hylte, men annars är det bara Halmstadkillar. Det är väl det som kännetecknar vår akademi – att vi jobbar med väldigt små resurser gentemot dem vi tävlar mot och att vi jobbar bara med lokala spelare i stort sett, säger Johan Bergström.

”Alla har klarat skolan också”

Bergström, som i dag är U19-tränare i HBK men även ingår i A-lagets ledarstab, menar samtidigt att det faktum att Bollklubben huvudsakligen spelade i Superettan när 99:orna började banka på A-lagsdörren har varit till deras fördel.

– Hade vi haft en bättre ekonomi under de senaste fem åren och spelat i Allsvenskan så hade vi med all sannolikhet tagit in någon mer etablerade spelare på någon position. Det är mycket möjligt att flera av dem hade kommit fram ändå i sinom tid, men det kanske hade tagit några år till och någon hade kanske tagit en annan väg.

ANNONS

Bergström minns, när han ser tillbaka, ett gäng killar som hade roligt ihop på och utan fotbollsplanen, men som också skötte skolarbetet.

– Alla har ju klarat skolan också, fastän de har varit uppe i A-laget tidigt. Det är värt att nämna som de förebilder de ändå är, att man kan säljas för 60 miljoner, vara A-lagsspelare i HBK och ha en gymnasieexamen också, påpekar han.

Så ska HBK bli ännu vassare

Halmstads BK:s akademi- och ungdomsverksamhet kostar enligt akademiansvarige Robert Nordström cirka 1,5–2 miljoner kronor per år. Nordström hoppas att en del av de 7–8 miljoner som nu trillar ned till klubben efter Gabriel Gudmundsson-affären ska tillfalla talangverksamheten.

– Jag är säker på att styrelsen kommer att prioritera akademi och ungdom framöver. Det är en kostnad naturligtvis varje år att driva runt det här, men genom åren har vi faktiskt fått in mer pengar än vad det har kostat och det är man väl medveten om, säger han.

Är det någon särskild satsning du vill se för att ni ska ta fler kliv?

– Framöver så kommer vi kanske att behöva ha en lite högre anställningsgrad på våra ledare och tränare så att inte alla behöver vara hobbytränare och sticka direkt från jobbet och ställa sig på träningsplanen på Sannarp. Det är en utveckling som är på gång, att fler och fler klubbar har om inte heltidsanställda så halvtidsanställda tränare i akademin.

ANNONS

Johan Bergström hoppas å sin sida på att få se Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson & Co i HBK-tröjan på nytt i framtiden:

– När de är färdiga med sina äventyr så hoppas jag att de kommer tillbaka och bidrar till vårt A-lag en gång till och till att fostra nästa generation spelare, precis som ”Ante” (Andreas Johansson) och Dusan (Djuric) gör nu. Det hade varit en dröm.

Fakta: Så mycket har HBK:s 99:or kostat

Sead Haksabanovic:

• HBK till West Ham 2017: Cirka 30–35 miljoner kronor.

• West Ham till IFK Norrköping 2020: En affär på runt 26 miljoner, men det inkluderade övergångssumma, sign-on-bonus och lön.

• IFK Norrköping till Rubin Kaza 2021: Cirka 60 miljoner kronor.

Gabriel Gudmundsson:

• HBK till Groningen 2019: Cirka 2,5 miljoner kronor.

• Groningen till Lille 2021: Cirka 61 miljoner kronor.

Rasmus Wiedesheim-Paul:

• HBK till Rosenborg 2020: Cirka 4 miljoner kronor.

Fakta: Här spelar HBK:s 99:or i dag

Nuvarande klubbadresser för tolv av spelarna i Halmstads BK:s kull av spelare födda 1999:

• Sead Haksabanovic – Rubin Kazan (Ryssland)

• Gabriel Gudmundsson – Lille (Frankrike)

• Rasmus Wiedesheim-Paul – Rosenborg (Norge)

• Jonathan Svedberg – HBK (Allsvenskan)

• Emil Tot Wikström – HBK (Allsvenskan)

• Oscar Petersson – Landskrona (Superettan)

• Axel Berggren – Tvååker (Ettan)

• Herman Johansson – Vinberg (division 2)

• Gjenis Zeqiri – Vinberg (division 2)

• Jacob Borgstrand – Laholm (division 3)

• Nils Hedström – Laholm (division 3)

• Oskar Berggren – Laholm (division 3)

LÄS MER:HBK:s miljonjubel efter Gabriel Gudmundssons storflytt: ”Välkommet tillskott”

LÄS MER:Det här väntar ex-HBK:aren Gabriel Gudmundsson – stormöte med världsstjärnorna

ANNONS