Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

HBK:s finska nyförvärv – landslagsman och popstjärna!

Helsingfors–Halmstad tur och retur på en dag. Då hann Nikolai Alho gå från HJK Helsingfors och finska högstadivisionen Veikkausliiga till Halmstads BK och Allsvenskan.

– Jag blev väldigt exalterad när Janne hörde av sig för några veckor sedan. Det känns både spännande och inspirerande eftersom det är hög tid att ta nästa steg och Allsvenskan är snäppet bättre än Veikkausliiga, säger den 23-årige anfallaren på perrongen på Halmstad centralstation på väg hem till Finland igen efter att ha skrivit på tvåårskontraktet.

Sex säsonger, 80 matcher i högstaligan och 13 mål och åtta assist vara tre mål och fyra assist i år hann det bli i HJK. Plus fem matcher i Europa League samt sju Champions League-kvalmatcher och sex kvalmatcher till Europa League. Dessutom en A-landskamp samt tolv i U21 och sex i U19-landslaget så här långt.

Då hade Nikolai fått ögonen på sig redan som 17-åring när han fick debutera i det finska U19-landslaget efter att ha gjort bra ifrån sig i Klubi 04.

Därifrån plockade storklubben HJK Helsingfors upp Alho till A-truppen 2011, där han, efter ha varit utlånad till FC Lahti, sedan etablerade sig i laget.

– Så jag är van vid att spela under press eftersom vi alltid har haft förväntningarna och favorittrycket på oss i HJK, förklarar Nikolai som både kan användas som forward och på mitten.

– Fast gärna som nummer 10-rollen, inflikar han.

– Halmstad är naturligtvis en mindre klubb, men jag hoppas kunna hjälpa laget till en bra placering samtidigt som jag själv ska utvecklas som spelare. Och det tror jag på dels genom miljöombytet, dels genom att jag kommer till en bättre liga.

HBK-tränaren Janne Jönsson är också mycket nöjd över klubbens första förstärkning inför comebacken i Allsvenskan som med sina 172 centimeter antyder en kvick spelare som dessutom har visat sig vara något av en frisparksspecialist.

– Jo, det är en spännande spelartyp som vi har följt ett tag. Kvick och väldigt explosiv som kan spela på alla fyra positionerna, alltså på topp eller någon av kanterna. Fast jag ser ju honom i nuläget mest på en kant.

– Dessutom har han ju, trots sin unga ålder, erfarenhet av spel på hög nivå både i landslaget och i de internationella cuperna, påpekar Jönsson.

Nikolai hoppar på tåget mot Kastrup och Köpenhamn för att flyga hem till Helsingfors. Men i januari är han och sambon tillbaka i Halmstad – redo för att ta nästa kliv i karriären.

En finländare, Nikolai Alho, en norrman, Alexander Ruud Tveter och en dansk, Marcus Mathisen. Nu saknas bara en islänning för att den nordiska samlingen i HBK ska vara komplett...

Och skulle HBK känna för en ny, uppdaterad kamplåt finns numera en popstjärna och låtskrivare i gänget eftersom Nikolai hemma i Finland har haft ett flertal hits, däribland ”Stand right here” och ”Peace United”, och fram till 2014 hade kontrakt med ett av de större skivbolagen.


Fast den delen håller han numera på hobbynivå. Åtminstone tills fotbollskarriären är över.

 

Fler lokala sportnyheter hittar du här