Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriel Gudmunssons välplacerade avslut gav HBK 1-0 i den 51:a minuten – ett resultat som stod sig matchen ut. Bild: Johan Bernström/Bildbyrån

HBK:s första allsvenska bortaseger på tre år – då lever hoppet

Hoppet lever för Halmstads BK om det där omöjliga att nå kvalplatsen. Åtminstone till måndag när Jönköpings Södra tar emot Kalmar FF. För efter 1–0 mot Örebro SK på Behrn arena – den första bortasegern i Allsvenskan sedan den 18 oktober 2014(!) – lever hoppet.

Det behövdes 30 bortamatcher för att HBK skulle vinna i Allsvenskan igen sedan den där oktoberdagen mot Kalmar (3–1) för tre år sedan!

Men när Gabriel Gudmundsson i den 52:a minuten löpte ifrån ÖSK-försvaret och tryckte in bollen i Oscar Jansons bortre burgavel skulle det bli segermålet.

– Jag hörde om den där hemska bortatrenden så det var hög tid att bryta den. Och fruktansvärt skönt, ler ”Gabbe” och berättar om målet:

– Jag tror att jag fick bollen av Keita och försökte bryta mig förbi deras försvarare och sedan ta ett snabbt avslut innan målvakten hade hunnit komma ut och skära av vinkeln. Och det gick ju bra, konstaterar han belåtet.

Då hade första halvlek varit ett enda långt zzzömnpiller med lågt tempo och dålig intensitet där HBK ändå var det laget som kontrollerade händelserna utan att trampa gasen i botten framåt mot ett mer än lovligt intresserat ÖSK.

– Jag tycker vi gör en bra match och håller oss verkligen till matchplanen där vi inte låter Örebro spela igenom oss, anser Gudmundsson.

Visserligen hade HBK kunnat få en drömstart efter sju minuter om en omarkerad Jonathan Svedberg varit mer vaken på Jesper Westerbergs högerinlägg som nu i stället studsade i från honom och rakt upp i famnen på hemmamålvakten Oscar Janson.

Därför skulle HBK:s första riktiga avslut dröja till den 27:e minuten när Gabriel Gudmundsson ryckte loss, men sköt högt över.

– Jag kom ur balans precis när jag skulle skjuta så det var ett felbeslut.

Då hade Örebro haft sin vassaste chans när Maic Sema bröt in och löpte sig fri på sin högerkant, men Malkolm Nilsson var vaket med och nöp bollen framför fötterna på ÖSK:aren när denne försökte runda HBK-målvakten (10).

– Han försökte runda mig, men fick en för lång andratouch och då hann jag få tag i bollen, säger målvakten Malkolm Nilsson som först efter HBK:s ledningsmål började få en del att göra.

Dels när han räddade mot en fri Michael Omoh (60), dels på tilläggstid när Nahir Besaras frispark beredde stora problem.

– Omoh trodde jag faktiskt var offside så det räknade jag inte som någon räddning. Men frisparken var riktig lurig där både Besara och (Nordin) Gergic har äcklig träff. Nu blev det Besara och bollen wobblade rejält så det var väl inte det ultimata att styra bollen rakt ut men tack och lov gjorde Marcus (Mathisen) ett fantastiskt jobb på returen, säger ”Malle” och berömmer defensiven.

– Ja, i dag var trebackslinjen grym och höll verkligen rent.

Dessutom hade HBK:arna dessutom haft lyckan att se Örebros skyttekung Nahir Besara missa hemmalagets kanske vassaste chans i den 88:e minuten när han satte sitt vänsteravslut vid bortre stolpen i burgaveln.

HBK hade då också haft flera lägen till vassa omställningar, men närmare än Marcus Mathisens skott efter hörna rakt på Janson (77) kom laget aldrig att stänga matchen.

– Men nu har i alla fall vi gjort vårt för att hoppet ska leva och så länge det finns den minsta chansen kvar så tror vi på den, lovar Nilsson.

HP i Örebro

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!