Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HBK:s dubbla glädje: Baffo och Lundevall förlänger

Ett nej i september blev ett efterlängtat ja i december.
Succémittbacken Joseph Baffo följer med till Allsvenskan – och får sällskap även av Simon Lundevall när HBK tar steget upp med en i stort sett intakt trupp.
– Vi har satt väldigt många grundstenar som blir spännande att bygga vidare på, säger Joseph Baffo.

Knappt en vecka efter att Superettan avslutats och HBK rundat av succésäsongen med sin nionde raka seger är stora delar av det allsvenska lagbygget klart.

Och Magnus Haglund kan bygga vidare på den trupp som tog HBK tillbaka till Allsvenskan.

Under fredagen blev det klart att de två sista pusselbitarna, Joseph Baffo och Simon Lundevall, också förlänger med klubben.

Två välkomna besked.

– Ja, det känns oerhört skönt. Vi tar med oss upp i Allsvenskan en väldigt stark organisation i laget där samhandlingen sitter vilket är en jättekonkurrensfördel mot många lag som kanske byter ut många spelare och kanske även får ny tränare. Dessutom har vi en väldigt stark laganda och sammanhållning som betyder jättemycket, säger HBK:s manager Magnus Haglund och fortsätter.

– Vi kommer vara vältränade och välorganiserade och ha stark samhandling och sammanhållning. Detta blir våra vapen att tävla med i Allsvenskan.

Baffo tackade nej – nu förlänger han

Så sent som i september såg det mörkt ut gällande Joseph Baffos framtid i klubben sedan mittbacken, som bildat ett ramstarkt mittlås med Andreas Johansson under året, tackat nej till klubbens första kontraktsförslag.

Men den positiva dialogen har fortsatt och trots intresse från Allsvenskan och utlandet har Baffo skrivit på ett nytt tvåårskontrakt.

– Han blev en viktig spelare för oss i en backlinje som visade sig vara oerhört stark och svårpasserad. Dessutom är han en extremt professionell idrottsman som är en förebild för de unga, säger Magnus Haglund.

Jospeh Baffo fyller i:

– Först och främst trivs jag i miljön jag är i, det väger väldigt tungt. Jag trivs med lagkamrater, ledarstab och allt därtill. Dessutom är det jävligt kul att spela fotboll igen, säger mittbacken.

– Jag tycker också laget ser väldigt spännande ut. Vi har satt väldigt många viktiga grundstenar som blir spännande att bygga vidare på.

Vad tror du att det betyder att ni får behålla årets trupp så intakt?

– Det kan betyda väldigt mycket. Alla känner till arbetsuppgifterna och alla har HBK-identiteten från den här säsongen med sig in i nästa. För klubben är det bara att applådera. Det är inte så enkelt att få alla att stanna kvar och jag kan tänka mig att det visats en del intresse från olika klubbar för olika spelare som har gjort det väldigt bra den här säsongen.

LÄS MER: HBK inleder 2021 mot danskt division 1-lag

Beskedet efter knäingreppet

Joseph Baffo missade den avslutande matchen mot Trelleborg efter att ha gjort ett litet och planerat ingrepp i sitt knä, men han kommer gå för fullt när försäsongen drar igång den 11 januari.

– De tog ut någon skruv, men jag är redan igång och tränar, säger mittbacken.

Och 28-åringen, som efter att ha pendlat från Göteborg i år räknar med att flytta till Halmstad permanent framöver, längtar till att spela i Allsvenskan igen.

– Halmstads Bollklubb en förening som ska vara i Allsvenskan, det är jätteskönt för oss spelare, ledare, klubben och staden att vi är tillbaka i Allsvenskan.

– Förhoppningsvis släpper coronarestriktionerna så att vi kan börja spela inför publik igen. Jag tror och känner att publiken är väldigt sugen på att komma tillbaka till Örjans vall, heja fram oss och vara med oss på den här resan.

Lundevall stannar i HBK

Även Simon Lundevall, som anslöt först i början av oktober, är överens om ett tvåårskontrakt med HBK.

– Det är en spelare med väldigt hög kapacitet som har stor allsvensk erfarenhet som vi vill dra nytta av när vi kliver upp i Allsvenskan. Tillsammans med de andra kantspelarna tycker jag att vi har en allsvensk besättning på de positionerna, säger Magnus Haglund.

Även om det har gått ett par år sedan yttermittfältarens bästa säsonger i Elfsborg 2016-2017 och få minuter i HBK i höst känner Magnus Haglund stort förtroende för Lundevalls kapacitet.

– Med en ordentlig försäsong här, vilket han inte fått på länge, tror jag att han absolut kan närma sig sin topp. Han är 32 år, men samtidigt kom han in i elitfotbollen ganska sent, han var någonstans 23-24 år när han började spela allsvenska matcher i Gefle, så jag tror att han har lite sparat.

HBK har nu 24 spelare på kontrakt inför 2021.

Tittar du på att förstärka truppen utifrån nu när de här bitarna är på plats?

– Vi prioriterade i första hand att få med oss det här laget och truppen upp och har lagt väldigt mycket kraft på det. Nu följer vi marknaden och kan vi hitta någon spelare av sådan kvalitet att vi tror att den kan bidra mycket i vårt A-lag och samtidigt går att lösa ekonomiskt är vi intresserade, men det är inte givet att det blir något, avslutar Magnus Haglund.

LÄS MER: HBK avstår träningsläger inför Allsvenskan – mittfältaren lämnar

LÄS MER: HBK:s julplan – för att bli ännu starkare i Allsvenskan

LÄS MER: Bäst i klassen – nu ser ”Ante” fram emot nya utmaningar

Fler lokala sportnyheter hittar du här