Dusan Djuric är spelklar till helgens match mot Brage efter sin avstängning.
Dusan Djuric är spelklar till helgens match mot Brage efter sin avstängning. Bild: Krister Andersson

HBK:s besked om Djuric efter avstängningen

HBK-mittfältaren Dusan Djuric är tillgänglig för spel igen till helgens match mot Brage efter sin avstängning för det rasistiska påhoppet på Umeås Deniz Yaldir. Det skriver HBK på sin hemsida – samtidigt som HBK:s ordförande berättar hur klubben jobbar med sin värdegrund.
– Vi har givetvis haft samtal med Dusan om detta, säger Pelle Nilsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Det var i Superettanmötet med Umeå den 16 september som Dusan Djuric kallade Umeåspelaren Deniz Yaldir för ”jävla zigenare” efter att Yaldir kapat HBK-kaptenen Andreas Johansson och sedan, enligt Djuric, spottat mot honom.

Efter att först ha nekat erkände Dusan Djuric sitt utbrott och bad om ursäkt via en kommuniké på klubbens hemsida.

”Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen igår mot Umeå. Jag vill därför be Deniz Yaldir samt alla inblandade och berörda om ursäkt för mitt sätt att uttrycka mig på som jag anser vara olämpligt.”

HBK-mittfältaren stod över den följande matchen mot Akropolis och stängdes sedan av i fyra tävlingsmatcher (mot Ljungskile, Jönköping, Hässleholm och Gais) av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

ANNONS

HBK: ”Värdegrundsarbetet genomsyrar vår verksamhet”

Nu är den domen avtjänad och Djuric är tillgänglig för spel från och med lördagens hemmamatch mot Brage.

Det skriver HBK i ett uttalande på sin hemsida:

”Halmstads Bollklubb tar självklart avstånd från rasistiskt beteende och diskriminering i alla dess former. Vår verksamhet bygger på de värdegrunder som Riksidrottsförbundet tagit fram.

Vårt värdegrundsarbete genomsyrar hela vår verksamhet och ingår i vår ledare-, spelare- och föräldrarutbildning som vi inom föreningen kallar ”blå tråden”, det är riktat mot all form av rasism och diskriminering.

Vår spelare Dusan Djuric yttrade tyvärr en olycklig kommentar mot en motståndare i Umeå. HBK tar naturligtvis fullständigt avstånd från detta uttalande.

Klubben tog ett beslut i samråd med spelare att inte delta i den matchen som låg i nära anslutning till omtalade händelse.

Dusan är ångerfull och har bett om ursäkt. Händelsen anmäldes till disciplinnämnden och Dusan tilldömdes en bestraffning om fyra matchers avstängning som han nu har sonat och är därmed tillgänglig för spel till helgen som kommer.”

Pelle Nilsson: ”Har haft samtal med Dusan”

HP-sporten var i kontakt med HBK:s ordförande Pelle Nilsson innan meddelandet publicerades.

Ur ett värdegrundsperspektiv, hur har ni arbetet med det som hände?

– Värdegrundsarbetet pågår hela tiden, det är något vi jobbar kontinuerligt med. Vi har givetvis haft samtal med Dusan om detta, det hade vi direkt efter. Dusan var djupt ångerfull och det var i samförstånd som han gick ut och bad om ursäkt, säger Pelle Nilsson.

ANNONS

Hur har det som hände påverkat er som förening?

– Visst påverkas man, men i grund och botten är vi trygga med att vi håller på med det här arbetet kontinuerligt. Dusan har fått sitt straff via fotbollens regelverk och nu har han sonat det. På något vis tycker vi att det ärendet är avslutat för vår del.

Ni skrev att ni skulle utreda ärendet vidare, vad resulterade det i?

– Att vi har ”blå tråden” i HBK och att det är ett bra arbete som vi jobbar med fortlöpande.

LÄS MER:Det här blir straffet för HBK-stjärnan efter utbrottet

LÄS MER:Fokus framåt för HBK efter turbulenta dygn

LÄS MER:Dusan Djuric anklagas för rasism: ”Jag har inte sagt något sånt”

ANNONS