Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HBK säljer skyttekungen - värvar förre Elfsborgsstjärnan

Halmstads BK säljer skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul till Rosenborg – för att rädda klubbens ekonomi.
– Det är en fråga om överlevnad, säger HBK:s manager Magnus Haglund.
– Jag hoppas HBK går upp i Allsvenskan i år ändå så har jag varit delaktig i det, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Under fredagen blev det klart det som varit på gång. HBK säljer skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg. Enligt vad HP-sporten erfar får HBK drygt fem miljoner kronor, något som norsk media tidigare uppgett, för anfallaren som har gjort 32 mål i Superettan på 1,5 säsong. HBK har även en vidareförsäljningsklausul.

– Det är väldigt kul. Jag är väldigt spänd på att få komma dit och spela matcher, säger en lätt omtumlad Rasmus Wiedesheim-Paul till HP.

Han har själv ännu inte satt foten i sin nya hemstad Trondheim eller på blivande hemmaarenan Lerkendal efter att ha drabbats av corona förra veckan. I dag är han frisk sedan ett par dagar, men övergången har skötts över telefon och mejl för att han inte riskera att hamna i karantän innan övergångsfönstret stänger på måndag.

– Vi kom överens om att det skulle vara en lite för stor process så vi gjorde klart allt över mejl. Jag ska åka dit nästa vecka.

Storklubb i Norden

Det är en nordisk storklubb som 21-åringen hamnar i med 26 ligatitlar (den senaste 2018), 12 cuptitlar och 11 gruppspel i Champions League (senast 2007).

– Det är en väldigt stor klubb. Jag har kollat på deras senaste matcher och hört mycket gott om klubben. Det är kul att de spelar i Europa för det hade varit kul att få kvala till Europa League eller Champions League. Målet inför varje säsong är att vinna serien. Det ska bli väldigt spännande och roligt att försöka vara med och kriga om ett guld.

Rasmus Wiedesheim-Paul har även haft flera samtal med Rosenborgs tränare Åge Hareide.

– Det känns väldigt bra. Han tyckte att jag såg väldigt intressant ut som spelare och var säker på att jag kan komma in bra i Rosenborg och att det är ett väldigt bra steg för mig.

Steget från Superettan till ett topplag i Norge är stort.

– Men jag ser bara fram emot att komma dit och börja träna. Det jag kan göra är att vara så bra som möjligt varje träning och ta chansen varje gång jag får spela. Men jag är helt säker på att jag kan gå in där och fortsätta göra mål.

Han gör flytten tillsammans med flickvännen Ronja Davidsson.

– Det är väldigt skönt att göra det här med henne. Det ska bli ett väldigt roligt äventyr både på och utanför planen.

Försäljningen räddar HBK:s ekonomi

Magnus Haglund konstaterar att försäljningen räddar HBK:s ekonomi.

– Det är givetvis tufft att bli av med skyttekungen i en strid om de allsvenska platserna, men vi är i ett sånt ekonomiskt läge att sälja spelare var oundvikligt för vi behöver pengar för att kunna ta det här året i mål. Det är verkligheten, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

– Ser man det krasst är det dagar kvar till pengarna är slut för att kunna betala löner för resten av året. Det är en fråga om överlevnad. Då är det så. Klubbens överlevnad är nummer ett och nummer två att försöka vara så bra fotbollslag som möjligt. Det är en jättetuff verklighet, men det är verkligheten och den får vi alla i klubben förhålla oss till.

Hur ser du på att bli av med skyttekungen rent sportsligt?

– Sportsligt är det inte bra. Vi tappar en spelare som gjort 13 mål, det är tungt. Samtidigt är vi i HBK framför allt ett kollektiv som jobbar stenhårt för varandra, det är det som är fundamentet för våra framgångar.

Ser du någon omedelbar ersättare för honom i truppen?

– Vi spelade med Boman och Sadat senast som gjorde det bra och det blir samma duo i morgon (mot Jönköping). Vi har fyra forwards i truppen och alla blir egentligen bättre och bättre. Det lämnar också lite mer öppningar att slåss om platserna, kasta om tärningarna lite grann som kan vara en energiinjektion för alla våra forwards som känner att de är lite närmare och blir inspirerade av det.

Haglund: ”Nu klarar vi oss”

Enligt vad HP erfar så behövde HBK få in minst fyra miljoner kronor och det täcker försäljningen in och mer därtill.

Kommer ni klara er ekonomiskt nu?

– Ja, vi klarar oss. Detta är en försäljning som gör att vi inte behöver göra mer grejer. Detta räddar oss och det känns bra.

Rasmus Wiedesheim-Paul är glad att hans försäljning hjälper klubben.

– När jag förlängde förra året var det både min och klubbens ambition att jag inom den här tiden skulle utvecklas så att klubben kunde sälja mig. Det är väldigt kul att de kan få pengar för mig.

Han räknar med att säga farväl till lagkamraterna nästa vecka innan flytten går. Och kommer följa HBK:s fortsatta jakt på Allsvenskan från Norge.

– Jag tror de fixar det. Vi är starka som lag. Går de upp har man varit delaktig i det också.

Hur ska du fira nu?

– Det är fortfarande lite svårt att ta in. Jag är sådan att när jag kliver ut och spelar blir det verklighet. Nu blir det att hänga med kompisarna, avslutar det nyblivna Norgeproffset.

Lundevall klar - tremånaderskontrakt

Samtidigt har HBK ”ersättaren” klar.

Den förre Elfsborgsmittfältaren Simon Lundevall, som har tränat med HBK de senast tre dagarna, har skrivit på ett tremånaderskontrakt säsongen ut.

– Vi tappar en poängspelare och fyller på med en poängspelare. Även om Lundevall gör mest assist så gör han en del mål också. Men vi behöver fler spelare som kan bidra de sista tre månaderna, säger Magnus Haglund.

Lundevall har tidigare haft Magnus Haglund som tränare i Elfsborg.

Simon Lundevall är dock inte spelklar än eftersom hans spelarlicens från Indien måste skickas också. Förhoppningen är att Lundevall kan debutera när HBK spelar i Svenska cupen på tisdag.

LÄS MER: Avbräcket: HBK saknar kuggen i toppmötet

LÄS MER: Efter struliga året – Lundevall vill hjälpa HBK till Allsvenskan

LÄS MER: Rosenborg bekräftar intresse för HBK:s skyttekung

LÄS MER: Rosenborg kan värva HBK:s skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul

Fler lokala sportnyheter hittar du här