HBK-profilen fick testas för corona efter premiärsuccén

Malkolm Nilsson Säfqvist har varit sjuk efter Halmstads BK:s premiärseger mot Häcken. Men målvaktsprofilen kommer med lugnande besked inför helgens allsvenska match borta mot Sirius.
– Jag har testat mig, men det var ingen fara, säger han.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Malkolm Nilsson Säfqvist var Superettans supernolla i fjol med en igenstängd HBK-bur i 19 av 30 matcher.

Han fortsatte på samma sätt i den allsvenska comebacken mot topptippade Häcken, som HBK vann med 1–0.

Men i veckan har Nilsson Säfqvist varit krasslig. Han har inte haft coronaviruset tidigare så det kunde vara fara å färde.

Men när HBK tränade för sista gången på hemmaplan inför Siriusmatchen var han tillbaka fullt ut – och körde även ett extrapass på gymmet efteråt.

– Jag har varit hemma någon dag med förkylning så jag får ta ikapp lite. Jag har testat mig (för corona), men det var ingen fara, säger han.

ANNONS

”Har hittat oss själva”

Den påtvingade hemmavistelsen gav honom tillfälle att se om Häckenmatchen inte bara en utan två gånger.

– Det såg väldigt bra ut så det var skönt så klart, säger han.

HBK:s defensiv svajade en del på försäsongen. Men räknar man in de tre sista träningsmatcherna har Nilsson Säfqvist & Co nu hållit nollan i fyra raka matcher.

Ni verkar ha hittat rätt igen?

– Ja, men jag har aldrig varit orolig direkt heller utan när det väl gäller så vet vi att det sitter där och jag tror att vi har hittat oss själva också i ett lite nytt försvarsspel med lite lägre yttermittfältare. Det har funkat väldigt bra mot de offensivt duktiga lagen så det känns bra.

Tycker tvivlet är positivt

Malkolm Nilsson Säfqvist gjorde allsvensk debut redan 2015, men det är först i år som han är ordinarie förstemålvakt i ett allsvenskt HBK.

I riksmedias förhandssnack har det rests en del frågetecken för hans kapacitet.

Känner du att du har något att bevisa?

– Alltså, det är alltid många som tycker jättemycket hit och dit, och det är folk i poddar som säger att man inte håller. Jag vet vad jag är bra på och jag vet att jag har ett extremt bra försvar framför mig också.

ANNONS

– Jag tror att jag har hittat lite mig själv under de senaste, säg, två säsongerna och framför allt sedan Magnus (Haglund, managern) kom in, i att jag ska vara lugn och stabil och kanske som en extra hjälpreda bakom backlinjen också om vi står högt. Vi har hittat en väldigt bra roll, och om folk tvivlar på mig så är det bara positivt för då kanske motståndarna underskattar oss.

LÄS MER:Haglunds besked – därför sparades premiärhjältarna

Fakta: Inför matchen

Sirius–HBK

Studenternas IP, söndag kl 17.30

Laget

Preliminär startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall – Mikael Boman, Marcus Antonsson.

Omgångens matcher

Lördag: Hammarby–Mjällby.

Söndag: Häcken–Malmö FF, Degerfors–Kalmar FF, Östersund–Örebro, Djurgården–IFK Norrköping.

Måndag: IFK Göteborg–AIK, Varbergs Bois–Elfsborg.

Följ matchen

HP direktrapporterar från Sirius–HBK på söndag med start kl 17.15 – följ matchen på hallandsposten.se

TV: HBK:arnas ord efter premiärsegern:

ANNONS